Winter Tuinkalender | A Wholesome Garden

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome LifeBiesbosch, winter 2021

Ondanks dat het winter is zijn er nog genoeg leuke klusjes die je zelf of met goed gezelschap in de tuin kunt doen. Omdat het geen hele grote klussen zijn heb ik de tuinkalenders voor de maanden december, januari en februari samengevoegd. In maart gaan we richting de lente en dat brengt automatisch meer werk met zich mee, dat verdient een aparte tuinkalender. De tuin is grotendeels in rust, op enkele prachtige groenblijvers en winterbloeiers na. Ook zijn er wat snoei werkzaamheden. Wat kun je in de winter in de tuin doen? Ik zet alles weer overzichtelijk op een rijtje. Winter Tuinkalender – dit kun je in december, januari en februari in de tuin doen.

 

 

– Winter Tuinkalender –

Januari, februari, maart

Dit kun je in de tuin doen

 

 

Tuinkalender december

Tuinkalender december
Tuinkalender december
Tuinkalender december
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

Snoeien
Snoeien kun je eigenlijk de hele winter door wel doen, mits het vriest. Het snoeihout kun je versnipperen of op andere manieren weer terug laten komen in je tuin. Daarnaast biedt het natuurlijk schuilplaatsen voor vele dieren, en is het een bron van voedsel voor anderen. Insecten zijn dol op vers en rottend hout.

December: fruitbomen (behalve kersen). Appel-en perenbomen, bessen, druiven en kiwi terugsnoeien. Dit geldt daarnaast ook voor struiken die in de zomer bloeien. Net als de meidoorn, klimmers en besdragende heesters. Plataan en de Leilinde.

Januari: Het is tijd om de knotwilgen te knotten. Als het overdag niet vriest kun je veel bomen en struiken nog snoeien. De blauwe regen (Wisteria) mag gesnoeid worden, snoei de zijtwijgen tot 10 à 15 cm af. Na half januari liever niet meer snoeien: de Walnoot, Berk, Kastanje, Esdoorn en de Druif. De sapstroom komt nu namelijk weer op gang en na het snoeien kunnen ze dus gaan bloeden.

Februari: De maand om Appel- en Perenbomen te snoeien. Enkele heesters en struiken kun je nu snoeien. Zoals; Photinia, Euonymus en ook de coniferen kun je weer mooi in model brengen. Wacht met rozen nog een maandje, wat je nu snoeit kan invriezen en dan sterven delen van je mooie roos af.

 

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome Life

 

– Tuinonderhoud –

dit kun je in de winter in de tuin doen

Het gazon
In de winter heb je vrij van het grasmaaien, het gras is nu in ruststand. Wat je wel kunt doen is zorgen dat het gras vrij is van bladeren en takken die met een winter storm nog weleens naar beneden willen vallen. Zorg dat overtollig water weg kan en loop met vorst niet over het gazon heen. Dit voorkomt lelijke en kale plekken.

Het is ook het ideale moment om wat onderhoud aan je grasmaaier te doen, deze staat tenslotte stil ( al kun je hem op een hoge stand wel gebruiken om blad op te ruimen in de tuin).

De vijver
Deze is tijdens de winter in diepe rust. De vissen houden een soort winterslaap. Ze zijn wel wakker maar niet actief. Eten doen ze voornamelijk niet. Vragen ze wel om eten? Geef ze dan weinig en licht verteerbaar voedsel. Geadviseerd wordt om onder de 6 graden niet te voeren. Stijgt de temperatuur na verloop van tijd tot de 10 graden? Dan kun je weer beginnen met voeren.

Als het blad van de bomen is gevallen mag je het net van de vijver halen. Met een pomp voorkom je dat de vijver dichtvriest. Dieren zullen je dankbaar zijn, zo is het direct een bron van drinkwater. Heb je geen pomp? Laat er dan bijvoorbeeld een tennisbal in drijven. Mocht de vijver dan toch dichtvriezen, maak dan met warm water een wak. Je laat de vissen namelijk enorm schrikken als je het ijs eruit gaat hakken.

 

Tuinkalender januari

 

– Tuinonderhoud –

De border
December is een goede maand om nog wat laatste bloembollen te planten. Je kunt dit doen tot de eerste vorst. Verder kun je wat potten opruimen en uit de wind zetten. Niet vorst vaste planten binnen zetten. Geniet verder van de winter bloesem, winter bloeiers zoals de winterheide, de kerstroos en de mooie rode Toverhazelaar.

Januari hoeft niet donker en saai te zijn. Een aantal Mahonia soorten bloeien nu uitbundig en de rode takken van de Cornus alba zijn nu ook een opvallende verschijning. De Winterjasmijn is uit vele tuinen niet weg te denken met het mooie groene blad en de lieve kleine bloemetjes. Ook de Viburnum bloeit nu mooi, net als de Skimmia.

Februari leent zich er goed voor, als het niet vriest, om afgestorven delen van planten weg te knippen. Je kunt ook alvast bedenken welke planten, bomen of struiken eventueel nog in kale plekken van de tuin wilt zetten. Let er bij tuinonderhoud ook goed op dat je geen planten die grotendeels ondergrond zitten niet beschadigd.

 

Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life
Tuinkalender december

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome Life

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome Life

 

– Tuinonderhoud –

Winter Tuinkalender

Terras & Balkon
December is wat mij betreft wel de maand van de lichtjes. Versier een (kerst)boom, een gedeelte van je terras of balkon met vrolijke lichtjes of lichtslingers. Het is ook erg leuk om een stuk van je huis, schuur of zelfs een boog in de tuin te verlichten. Dek planten af met bijvoorbeeld een vliesdoek voor de kou of zet ze binnen.

In januari kun je prima de kerstverlichting nog even laten hangen. Zo overbrug je mooi een donkere en sombere maand. Geef kleur aan je terras met bloeiende winterviolen of bollen. Heb je Buxus of Heesters in pot staan? Deze zijn gevoelig voor vorst en deze kun je rondom een vorstperiode beter even toedekken.

Februari is een beetje een tussenmaand. Wel kun je alvast enkele voorbereidingen treffen voor de lente. Zet alvast wat voorjaarsbloeiende bollen in potten zodat je straks een bloemenzee hebt als de lente aanbreekt. Als je wilt kun je de lichtjes buiten alvast opruimen.

 

Tuinkalender januari
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life
Tuinkalender januari
Tuinkalender januari
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life
Tuinkalender januari
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

 

Een natuurlijke tuin met dieren | Winter Tuinkalender

De winters kunnen grillig en onvoorspelbaar zijn. Zorg er daarom voor dat er voldoende schuilplaatsen zijn voor wilde dieren. Denk hierbij aan een insecten hotel, een vogelhuis, een bosje takken op de grond, winterharde planten in borders en een hoop met bladeren. Er zijn namelijk genoeg dieren die hier graag uitrusten en schuilen. Wie weet komt er zelfs een egel een winterslaap houden in jouw tuin.

Vergeet ook de voederhuisjes niet om de vogels een extraatje te geven. Een vogel verliest namelijk al heel snel lichaamsgewicht als ze een dag niet kunnen eten. Strenge vorst, sneeuw en stormen kunnen er al snel voor zorgen dat een lief klein vogeltje al snel uitgehongerd is. Als ze dan toch in je tuin komen schuilen, is het wel zo gezellig dat ze een graantje mee kunnen pikken. Je zult zien dat ze deze plekjes al snel weten te vinden. Denk dan ook aan een vogelbadje of een andere plek waar ze kunnen drinken.

Vogelvoer wat je in de tuin kunt geven zijn o.a. vetbollen, ‘pindakaaspot’ met vogelvoer of vogelzaad. Het is ook erg leuk om met kinderen zelf een slinger van pelpinda’s te maken. Let er bij het ophangen wel op dat de kat niet makkelijk bij de vogels kan. Ruim lege verpakkingen netjes op om onnodig zwerfvuil te voorkomen.

 

Tuinkalender januari winterbloeiers

Tuinkalender februari
Tuinkalender februari
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome Life

Hardhouten plantenbak

Winter Tuinkalender Linda's Wholesome Life

 

 

Winterbloeiers in pot

Veel winterbloeiers zie je veel in de tuin staan maar zijn ook uitermate geschikt om een terras of balkon op te fleuren. Enkele mooie winterbloeiers in pot zijn de Viburnum Tinus, Skimmia, Winterheide, Camelia en Helleborus.

Zelf voegde ik deze winter een prachtige hardhouten plantenbak toe aan mijn tuincollectie. Het voordeel van goed hout is dat het vorstbestendig is, en dus prima in de winter buiten kan blijven staan. Het is duurzaam en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Nu kleurt hij de tuin mooi roze, in het voorjaar wil ik er graag een mooie olijf in plaatsen. Deze bak, en vele anderen zijn verkrijgbaar bij Green-Lab.
Tip: heb je geen voortuin? Zet dan twee mooie potten met groenblijvende planten (of seizoensplanten) aan weerszijden van de voordeur. Dit kleedt de voorkant van je huis direct mooi aan.

Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

 

 

Winterbloeiers in de tuin

Zoals ik eerder al aangaf hoeft je tuin in de winter er niet leeg en kaal uit te zien. Het overgrote deel zal zijn blad verliezen en kale plekken in de tuin kun je goed opvullen met groenblijvende planten, struiken of bomen. Denk hierbij aan diverse sier- en palmgrassoorten, de Buxus, Cupressus, Hulst, Olijf, Schijnhulst, de Klimop, naaldbomen en verschillende soorten struiken.

Daarnaast zijn er ook een aantal groenblijvers die prachtig bloeien in de winter. Denk hierbij aan de Sterjasmijn, de Maagdenpalm, Roze Heester, Nieskruid, Kerstroos en de Winterheide (Erica). Er zijn ook diverse Heesters die in de winter bloeien zoals de bladhoudende Camellia, Sarcococca, Skimmia en Mahoniestruik. Bloemen die ook nog eens heerlijk geuren zijn de Sneeuwbal (Viburnum) en de Toverhazelaar.

Winter Tuinkalender Winterbloeiers
Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

Tuinieren in de winter Linda's Wholesome Life

Tuinieren februari
Tuinkalender februari
Tuinkalender februari

 

Winter Tuinkalender | Rusten & genieten

In de moestuin is er niet veel te doen in de winter. Uiteraard kun je wel binnen het een en ander zaaien aan kruiden die je tijdens het koken kunt gebruiken. Gebruik de tijd vooral om te dagdromen en om plannen voor het aankomende seizoen te maken. Wat wil je anders doen dan vorig jaar? Wat wil je dit jaar gaan zaaien en maak alvast een zaai planning.

Wat rest is het genieten van de kerstverlichting, een open vuurtje buiten, het halen van een frisse neus tijdens een heerlijke wandeling in de tuin of natuur, maak vast wat plannen voor je tuininrichting en geniet van alle prachtige winterbloeiers en de bollen die opkomen en gaan bloeien. Voor je het weet is de lente er en kunnen we de handen écht weer uit de mouwen steken!

Zie hier een overzicht van alle tuinkalender.

 

Wat ga jij deze winter in de tuin doen?

 

Liefs Linda

 

 

Deze Winter Tuinkalender bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

2 Reacties

  1. 7 februari 2021 / 12:17

    Wat een heerlijk en groot artikel met echt prachtige foto’s.. die foto van je hondje is ook echt schitterend (tussen die struiken in).

    • Linda
      Auteur
      8 februari 2021 / 15:43

      Dank je wel! Moos is ondertussen een pro geworden in poseren 🙂 hihi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Appel muffins vegan suikervrij
Appel muffins | vegan & suikervrij

Noord-Brabant, februari 2021 [dropcap]V[/dropcap]orige week was mijn verjaardag, aangezien het alleen met een piepklein gezelschap gevierd kon worden besloot ik...

Sluiten