Van kringloopstuk naar pronkstuk

Vintage meubelstukken opknappen Linda's Wholesome Life
Even een rondje lopen door een vintage winkel of een kringloop, ik doe het zo graag. Vaak stap ik blanco binnen in de hoop een mooie parel tegen te komen. Zo nu en dan met een missie. Zoals jullie misschien al wel weten heb ik door de jaren heen een aardige tassen verzameling opgebouwd. En deze kinders verdienen nu eenmaal een mooie plek om zorgvuldig uitgestald te worden. Mijn zoektocht begon al snel bij meubelzaken of de IKEA, maar ik besloot het over een andere boeg te gooien. Na een paar verschillende winkels was hij daar, dé kast die ik als tassen opbergkast om zal gaan dopen. Samen met een prachtige vintage spiegel. In ‘van kringloopstuk naar pronkstuk’ laat ik je zien hoe ik alledaags prul omtover tot ware schatten.

 

– Van kringloopstuk naar pronkstuk –

oude meubels nieuw leven inblazen

 

 

Van kringloopstuk naar pronkstuk kast

Van kringloopstuk naar pronkstuk kast

 

‘Het leed wat niet altijd kunnen slagen in een kringloop heet…’

Kringloop bezoekjes zijn nu eenmaal veel leuker als je een missie hebt. Je bent altijd afhankelijk van het aanbod en daar ligt nu juist ook de moeilijkheidsgraad. De tweede hobbel is ergens doorheen leren kijken. Soms staat een item goed weggestopt, is het totaal de verkeerde kleur of staat het zo ingedeeld dat het je aandacht totaal niet trekt.

Na wat kringloop bezoeken in Brabant, Lille en verschillende Opnieuw & Co filialen in de Drechtsteden was hij daar dan. Een kast waar ik in eerste instantie langsheen was gelopen, omdat ik opzoek was naar zo’n standaar vakken kast die vaak omgetoverd worden tot tassen kast. En een spiegel die wél vintage maar niet goud was.

Enigszins teleurgesteld stapte ik na het zoveelste bezoekje aan een kringloop in de auto. Na een nachtje slapen viel het kwartje. Na wat rondneuzen op Pinterest en het bekijken van de foto’s van alle ‘misschien wel een optie’ items sprong de kast er ineens uit. Want een ‘likkie verf’ kan al een heleboel doen. Net als de spiegel, die voor belachelijk weinig geld aan de muur hing.

Voor ik het wist zat ik alweer in de auto om mijn buit binnen te halen. Na heel wat schietgebedjes en de hoop dat niemand mij in de tussentijd voor was geweest kwam ik bij de kringloop aan. Tot mijn grote opluchting stonden ze nog op precies dezelfde plek als de dag ervoor. Maar niet voor lang, met wat hulp lag alles in een mum van tijd in de auto. En dat paste maar nét.

Van kringloopstuk naar pronkstuk spiegel

 

– Het opknappen kan beginnen –

en begint met goed schoonmaken

De eerste stap van het opknappen is het goed schoonmaken van de meubelstukken. Vooral de kast was hard aan een schoonmaakbeurt toe. Hier gebruik ik standaard de St. Marc verfreiniger en ontvetter voor. Dit schoonmaakmiddel maakt schoon, ontvet en ik gebruik het samen met een schuurspons. Zo heb je de ondergrond direct lichtjes geschuurd.

Ik gebruik het thuis voor werkelijk alles wat nog goed in de lak staat en niet grondig geschuurd hoeft te worden. Zo ook de muren als ik ze eens in de zoveel tijd van een nieuw kleurtje wil voorzien. Een nieuw tintje kan je het gevoel geven dat je een hele nieuwe ruimte hebt.

Nadat de ondergrond, in dit geval de kast en de spiegel droog zijn, is het klaar om de eerste laag verf op te zetten.

Tijdens het schoonmaken van de spiegel met de schuurspons komt zelfs de mooie originele gouden lak tevoorschijn. Helaas blijkt deze zo beschadigd te zijn dat er niets anders opzit dan de lijst goed schoon te maken en mooi in de krijtverf te zetten. Ook het glas zat onder de zwarte vlekken. Ik dacht dat de spiegel kapot was en dat de zwarte onderlaag door het glas heen kwam, maar dit bleek verf en viezigheid te zijn. Waardoor de spiegel onverwacht in een veel betere staat was dan ik dacht.

Vintage meubelstukken opknappen Dubbel Leven Deeg
Vintage meubelstukken opknappen
Vintage meubelstukken opknappen

 

– Krijtverf –

een fijne en snelle manier om iets op te knappen

Voor beiden items besluit ik voor krijtverf te gaan. Het voordeel van krijtverf is dat het één van de snelste en makkelijkste manieren is om een meubelstuk op te knappen. Ik ga bij de spiegel voor de kleur deeg van Dubbel Leven, een warme zand kleur die net iets meer kleur in zich heeft dan een standaard beige tint. Een kleur die wij toevallig nog in huis hadden en perfect past bij het beeld wat ik voor ogen heb.

De kast wil ik graag helder wit hebben en besluit na het inwinnen van advies voor MOODPAINTS Krijtverf in de kleur Whispering White te gaan. Wit gaat naar mijn idee het beste bij verschillende kleuren van de tassen. Zo word ik door de kast in ieder geval niet beperkt in wat ik neer kan zetten.

Krijtverf laat zich makkelijk aanbrengen en droogt ook snel. Hierdoor kun je na een paar uur alweer een volgende laag aanbrengen. Ideaal. Vooral de spiegel was zo klaar. En dat brengt je al snel in de stemming om meer meubels op te knappen!

Beide meubelstukken dekken pas na 3 lagen verf. Dit komt natuurlijk door de donkere ondergrond. De kast was een aardig project met alle planken, deurtjes en de vele bewerkelijke hoekjes. Maar dat geeft de kast ook zijn charmes. Misschien dat ik er nog een keer andere handgrepen op zet, maar voor nu vind ik ze eigenlijk wel prima.

Van kringloopstuk naar pronkstuk Linda's Wholesome Life
Tassen opbergen
Tassen opbergen
Vintage spiegel opknappen

Vintage spiegel opknappen

Tassen opbergen
Tassen opbergen
Vintage spiegel opknappen

Vintage tassen opbergen

Vintage meubelstukken opknappen
Van kringloopstuk naar pronkstuk
Linda's Wholesome Life

 

– Van kringloopstuk naar pronkstuk –

het eindresultaat

Zo zie je maar wat een opknapbeurt al kan doen met een meubelstuk. En krijgt een prul van de kringloop ineens véél meer waarde. Ook ik vind het leuk om door een woonwinkel heen te lopen, maar een oud meubelstuk opknappen en een nieuw leven geven geeft nét wat meer voldoening. Daarnaast is het ook veel duurzamer om spullen te hergebruiken. De stukken vertellen een verhaal en zijn een stuk unieker dan iets wat al vele malen van een productie band af is gerold. En begrijp mij niet verkeerd, mijn interieur is een mix van oud en nieuw. Beiden hebben zo hun plus en minpunten. De ideale mix maakt van mijn huis écht een thuis.

 

Zo’n opknapbeurt, wat kost dat nou?

Even een snelle optelsom van alle producten:

 • De kast komt van Opnieuw & Co en kostte mij €35,00
 • De spiegel komt ook van Opnieuw & Co en kostte mij €20,00
 • Dubbel Leven kalkverf hadden wij nog in huis, kost nieuw €29,50 (0,75 liter)
 • MOODPAINT kalkverf €31,95 (2,5 liter)

Dit brengt de totale kosten van mijn spontane klusbui als je alles meerekent op €116,45 (als je alle verf nieuw zal kopen). Daar moet ik wel bij zeggen dat er al verf in huis was en beide potten niet op gegaan zijn. Kwasten had ik ook al in huis. De meubels samen kostte €55,00 en dat vind ik zelf een hele schappelijke prijs. Beiden waren in redelijk goede staat, aan de kast heb ik maar één opzet stuk op de middelste plank opnieuw vast moeten lijmen.

Zelf ben ik enorm blij met het eindresultaat en het feit dat ik door de oorspronkelijke kleur van de boekenkast heen kon kijken. Ik vind het heerlijk om de kast naar de seizoenen in te delen en mijn favoriete tassen een nieuw plekje te geven. De kastruimte gebruik ik ook voor portemonnees en enkele andere tassen, de certificaten en dustbags. Een fijne opbergplek voor alles wat je niet in het zicht wilt hebben.

 

Vind jij het ook zo leuk om meubels op te knappen?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel bevat geen samenwerking maar wel LinkPizza affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

14 Reacties

 1. 31 maart 2020 / 19:22

  Het resultaat is echt super mooi geworden! De kast vind ik ook heel tof, staat mooi zo.

 2. 31 maart 2020 / 19:20

  Waw knap zeg! De krijtverf tip ga ik zeker onthouden. Ik krijg gelijk zin om ook te gaan klussen!

  • Linda
   Auteur
   1 april 2020 / 14:13

   Ik ook! Zullen het de lente kriebels zijn? 🙂

 3. 31 maart 2020 / 14:10

  Prachtige en de foto’s zijn ook zo schitterend! Super gaaf geworden de kast! Ik vind dat ook leuk om te doen, alleen heb ik mijn huis nu aardig vol haha

  • Linda
   Auteur
   31 maart 2020 / 14:58

   Dat gaat wel een ding worden denk ik, als het huis vol komt te staan. Dan moet ik toch een nieuwe hobby gaan zoeken vrees is haha!

 4. 31 maart 2020 / 11:22

  Hij is echt prachtig geworden zeg! Wat knap gedaan. Zelf ben ik helaas niet zo handig, maar ik ben dol op kringloopmeubels en die een tweede leven geven.

  • Linda
   Auteur
   31 maart 2020 / 15:00

   Dat heb ik dus ook, het is zulk dankbaar werk!

 5. 24 maart 2020 / 12:01

  WAUW, wat is die kast prachtig geworden zeg! En even wat maak jij ontzettende mooie foto’s zeg, niet normaal!

 6. 23 maart 2020 / 20:33

  Aah de kast is zo mooi! Ik vind het ook altijd geweldig om oude items zo een compleet nieuw leven in te blazen.

 7. Lieke van Veen
  23 maart 2020 / 11:49

  Wauw heel erg gaaf!

 8. 23 maart 2020 / 10:03

  Wauw, wauw! Wat een pareltje van een kast, zeg! En ook die spiegel is ontzettend mooi. Ik krijg hiervan heel veel zin om ook een meubelstuk in mijn huis een verf- en opknapbeurt te geven. Misschien dat ik daar deze #stayathome-periode maar eens voor ga gebruiken. Heb er nu al zin in!

 9. Norma
  23 maart 2020 / 09:28

  Ja pas onze meubels allemaal in dezelfde look gedaan. Zo ontzettend leuk geworden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Amstelwijck Park Linda's Wholesome Life
Coronacolumn | heel Nederland een beetje ‘chronisch ziek’

Amstelwijck Park, Dordrecht [dropcap]I[/dropcap]n deze crisistijd voel ik mij voor het eerst sinds hele lange tijd niet heel veel anders...

Sluiten