Healthy Talk | Waarom minderen met suikers een goed idee is

suiker alles over niet gezond verslavend nadelen niet goed voor de gezondheid suikervrij leven lifetsyle food voeding linda lifestyle by

 

Weet wat je eet

Afgelopen vrijdag avond heb ik met verbazing gekeken naar een mini masterclass over suiker van de Amerikaanse kinderarts Robert Lustig, een opnieuw verpakte boodschap die ik eigenlijk al wist. Mijn lichaam kan suiker slecht verdragen en hierdoor was ik opnieuw erg geïnteresseerd in het stukje. En was het goed voor mij om alles weer even helder voor de geest te krijgen, een motivatie en een stok achter de deur om opnieuw weer streng op mijn suikerinname te gaan letten.

Zeker omdat de zomer nu ook echt voor de deur staat en ik mij graag weer wat fitter en gezonder wil voelen, juist omdat ik er een opgeblazen buik van krijg, een enorme dip na inname en het o.a. ook kan leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn/migraine, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid. Genoeg redenen om weer aan de bel te trekken!

Daarom wil ik vandaag meer vertellen over het goedje dat onder 50 verschillende namen door het leven gaat en enorm verslavend werkt. En vertel ik jou alles belangrijke weetjes die je moet weten over suiker, (natuurlijke) vervangers en waarom het minderen van suikers een enorm goed idee is.

suiker alles over niet gezond verslavend nadelen niet goed voor de gezondheid suikervrij leven lifetsyle food voeding linda lifestyle by

 

 

De eerste stappen naar een gezond leven

Suikers compleet uit je leven verbannen is alles behalve een goed idee, suikers behoren tot de koolhydraten en deze heb je op dagelijkse basis ook echt nodig. Echter krijg je in jou voeding al voldoende suiker binnen waardoor je alle zoetigheden eigenlijk het beste kan laten staan.

Geraffineerde suikers, wat zijn dat eigenlijk?

Een belangrijke eerste stap in een gezond levenspatroon is het schrappen van geraffineerde suikers. Deze zijn in de fabriek verwerkt en vind je in snoepgoed, koeken maar ook deels in voorverpakte producten die je in de supermarkten vind. Geraffineerde suikers zullen jou even een energie boost geven omdat zij heel snel worden opgenomen,. Deze kick kan verslavend werken, waarna jou energieniveau al snel zal dalen en de bekende dip opkomt. Jou lichaam slaat alles op in jou lijf omdat er simpelweg geen voedingsstoffen in zitten.

Heb jij simpelweg niet altijd de mogelijkheden om vers te koken, loop dan eens een keer op jou gemak de ingrediënten lijsten door op de verpakkingen. Suiker verstopt zich achter 50 namen waar maltodextrose, glucose, fructose, melasse, rietsuiker en palmsuiker er een paar van zijn.

Op de suikerkaart van Mind Your Feed vind je alle 50 namen op een rij.

Natuurlijke suikers zijn gezonde suikers?

Natuurlijke suikers zijn al een gezonder alternatief, zeker omdat jou lichaam ze minder snel verbrand en hierdoor krijg je niet de kick gevolgd door een dip. Wanneer jij zo’n 2 stuks fruit op een dag eet zal je dus langer en gezonder plezier hebben van deze natuurlijke suikers, zodat jou energie de hele dag door constanter zal zijn.

Ben je fan van fruitsapjes? Deze bevatten ook veel natuurlijke suikers (als ze vers zijn) en dat blijven natuurlijk ook suikers. Het beste alternatief is dan het drinken van sapjes met vruchtvlees erin, de vezels erin zorgen er namelijk voor dat jou lichaam niet een piek gaat krijgen in de bloedsuikerspiegel.

Voor de healthy goeroes onder ons; wat wel nieuws voor mij is, is het eten van fruit in de ochtend, en niet meer later op de dag, het schijnt dat jou spieren dan vol zijn (glycogeenvoorraden) en jou lichaam ze opnieuw als vet opslaan. Maar hierin kan je zover gaan als je wilt, 2 apples a day, still keeps the doctor away.

suiker alles over niet gezond verslavend nadelen niet goed voor de gezondheid suikervrij leven lifetsyle food voeding linda lifestyle by

Is het innemen van kunstmatige zoetstoffen dan een gezondere optie?

Hier kan ik heel kort over zijn, nee, zeker niet. Het innemen van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, orbitol, xylitol, sacharine en cyclamaat (wat je vind in zoetjes en light producten) is net zo verslavend en slecht als het innemen van suikers zelf. Zeker omdat dit in fabrieken geproduceerde vervangers zijn, klinkt niet echt als een gezond alternatief, toch? Deze stoffen blijven de smaakpapillen prikkelen en de drang naar zoetigheid zal onveranderd blijven. Echt minderen is dus de enige optie als je van jou drang naar suikers en de kicks mét de downs af wilt.

Calorieën tellen of bewust leven?

In vele dieeten zie je het terug komen, het tellen van calorieën zodat je bewust weet wat je binnen krijgt. Ik denk ook oprecht dat het voor sommige mensen ook daadwerkelijk kan helpen maar het drukt ook een hele stempel op een dag. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat 24/7 bewust bezig zijn met wat je inneemt erg veel tijd in beslag neemt, al zijn er wel mooie voeding apps die jou hierin helpen. Zelf geloof ik meer in een bewuste levensstijl, wees je er bewust van wat je eet en hoeveel je het eet. Zo is het minder streng en de kans van slagen ook veel hoger. Je zal misschien minder snel afvallen en resultaat zien, voelen zul je het zeker, en zo leg je een stevige basis voor de toekomst!

suiker alles over niet gezond verslavend nadelen niet goed voor de gezondheid suikervrij leven lifetsyle food voeding linda lifestyle by

 

Alternatieven

Wanneer je behoefte hebt aan zoetigheid zijn gedroogd fruit, bananen, palmsuikers of kokosbloesemsuiker een goed alternatief. Laat stevia liever staan, het natuurlijke is er compleet vanaf en is dan ook behoorlijk chemisch verwerkt. Vergeet niet dat jou lichaam wel suikers nodig heeft, in kleine hoeveelheden, en zo nu en dan een cheat momentje moet dan ook zeker geen kwaad kunnen.

Alle gezonde alternatieven op een rij:

honing en ahornsiroop
appels, peren, dadels en bananen
kokosbloesemsuiker, oerzoet en palmsuiker
kokosrasp en cacaopoeder

ME ME/CVS awareness dag 2015 blog linda lifestyle by linda

 It’s time to make a change, yes you can!

Gezond leven is een keuze en ik snap dat het geen gemakkelijke is omdat suikers verslavend werken en jou compleet in jou macht kunnen hebben. Het is niet perse zo dat je obesitas moet hebben om aan de bel te trekken, mensen die snoepen ‘omdat ze er toch niet dik van worden’ kunnen net zo ongezond zijn, zonder dat het zichtbaar is. Net als dat je van verkeerd eten ondervoed kunt raken en je wanneer je een dag in bad ligt geen water opneemt. Jou lichaam werkt nou eenmaal niet altijd zoals wij dat verwachten. Wil je gezond en bewust leven, dan zal je hier met kleine veranderingen lang profijt van hebben.

Zelf ga ik opnieuw hard aan de slag, hard aan de slag in de zin van bewust leven en opnieuw nee leren zeggen. Niet iets eten omdat iemand het speciaal heeft gehaald en snoepen omdat het er zo lekker uitziet. Ik krijg er hoofdpijn van en door mijn chronische ziekte ME kan ik suiker dips al helemaal niet gebruiken, het is zelfs zo erg dat de dip bij mij nog harder aankomt dan bij gezonde mensen. Het staat gelijk aan een flinke activiteit waardoor mijn inspanningsintolerantie in dit geval ook geprikkeld wordt. En de candida gist, die iedereen met zich meedraagt, bij mij ervoor zorgt dat mijn darmen zich vullen met lucht als een ballon. Allemaal onnodige bijwerkingen van een zoetig goedje. Ik ga ervoor zorgen dat suiker mij niet meer in zijn macht heeft, doe jij met mij mee?

Hoe bewust ga jij met het innemen van suikers om?

 


liefslinda2
Bloglovin' button

 

 

 

 

 

Delen:

20 Reacties

 1. 16 mei 2015 / 20:01

  Hele fijne informatie. Ik probeer sinds deze week weer een poging te doen om gezonder te eten en minder suiker te eten dus minder snoepen en sappen. Laten we hopen dat ik dit nu eens volhou!

 2. 16 mei 2015 / 19:38

  Fijn artikel! Ik eet zelf eigenlijk heel weinig suiker, omdat ik na de tijd altijd een enorme energiedip krijg. Ook kook ik eigenlijk (bijna) altijd zonder pakjes en zakjes. Mijn thee drink ik altijd wel standaard met twee zoetjes. Ook niet al te gezond, maar ik kan echt niet wennen aan de smaak van zwarte thee.

 3. 16 mei 2015 / 14:54

  Heel goed artikel, ik ben hier zelf ook mee bezig en ben ook met een artikel bezig haha. Ik heb het dus niet van je nageaapt 😉 Ik ga het filmpje meteen terugkijken want ik was weg tijdens die uitzending. Ik vind het super moeilijk (lees; ik heb net nog een milka reep op) maar ik probeer het zoveel mogelijk toe te passen!

 4. 16 mei 2015 / 08:48

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Thuis eet en drink ik alles suikervrij. We hebben niet eens meer suiker in huis, haha. Wel kokosbloemsuiker en agavesiroop trouwens. Mijn ultieme tip is echt om alles zelf te maken (koekjes, cake, taartjes). Heel leuk om te doen en je kan zelf bepalen welke ingrediënten je er in doet. Het is in het begin wennen maar op geven moment wordt het een lifestyle!

 5. 15 mei 2015 / 20:08

  Met suiker zit het wel goed bij mij maar zout is dan weer wel een probleem

 6. 15 mei 2015 / 10:47

  Serieus een heel fijn artikel. Ik zie zo vaak mensen die de 30 day suiker challenge doen, maar er staat nooit een uitleg bij. Ze doen het gewoon. Nu is het voor mij allemaal wat duidelijker, ik zou alleen nooit de 30 day challenge doen. Zoals jij inderdaad ook zegt, suiker helemaal schrappen is niet nodig. Thanks voor dit artikel! Liefs

 7. 15 mei 2015 / 10:42

  Wat een geweldige en handig artikel! Hier heb ik zeker wat aan. Ik heb net je blog ontdekt en ik ben je meteen gaan volgen. Je blog ziet er prachtig uit en je artikelen zijn ook erg leuk!

  liefs, Brittany

 8. 15 mei 2015 / 10:17

  Wat een fijn artikel zeg! Nu toch maar geen brownies bakken straks (was ik namelijk stiekem van plan, haha). xo

 9. 14 mei 2015 / 21:26

  Wat een handig artikel! Fijn om hier wat meer over te weten.. Zeker nog voordat het echt bikini season is, haha!

 10. 14 mei 2015 / 16:12

  Goed artikel! Ik ga ook meer fruit in de ochtend eten, thanks voor de tips!

 11. 14 mei 2015 / 11:40

  Wauw, dit is echt een uitgebreid en handig artikel. Ik ben nog aan het twijfelen om een studie als voeding- en dieetkundige te gaan volgen en dit sluit er wel mooi bij aan, dit is weer een bevestiging van mijn interesse erin. Ik ga de masterclass zeker eens bekijken!

 12. 14 mei 2015 / 10:48

  Goed artikel! Sta er helemaal achter! Uit eigen ervaring weet ik hoe verslavend suiker kan zijn. Een aantal weken geleden heb ik het roer omgegooid. Voel me zoveel beter nu ik minder suiker eet. Veel energieker!

 13. 14 mei 2015 / 10:46

  Interessant om te lezen. Vanwege medische redenen ben ik afgelopen week begonnen met (zo veel mogelijk) suikervrij eten. Ik ga daarvoor binnenkort naar een diëtiste, omdat ik het erg lastig vind. Wat mag ik nou wel en wat mag ik niet eten?

 14. 14 mei 2015 / 08:32

  Wat een fijn artikel! Toevallig zag ik vorige week een item bij RTL late night hierover en ook al was ik me er van bewust en ben ik daar ook mee bezig; ik ga er nog harder aan trekken om suiker te minderen. Ik heb inderdaad last van de dips die je noemt en ook ivm mijn ziekte is het zeker niet goed. Mooi geschreven, dit moet zeker meer onder de aandacht komen.

 15. 14 mei 2015 / 08:32

  Hi Linda,

  Wat een goede heldere blog.
  Ik ga zeker met je meedoen!

  Dan toch maar wat minder Brokking en kokosmacronen!

  Dat van het fruit wist ik ook niet.
  Ga direct ook zeker even extra onder de aandacht van de meiden brengen.
  Groetjes,
  John

 16. 14 mei 2015 / 07:43

  Dit is echt een uitgebreid en handig artikel! Ik heb er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Althans, niet zo gedetailleerd. Wat bizar eigenlijk dat er zoveel namen zijn voor suiker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
koekje van eigen deeg koekenbakker doe het lekker zelf walnoten cranberry's depeppa koekjes Amsterdam recept review blog lifestyle by linda
Dapeppa walnoten Cranberry’s Koekjes van eigen deeg!

Dat ik geen keukenprinses ben hebben jullie misschien wel gemerkt door het feit dat er bar weinig recepten of iets...

Sluiten