Real Talk | Vooroordelen, depressies & body shaming

 

Real Talk

 

Vooroordelen, depressies & body shaming Lifestyle by LindaAUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool

 

Het is tijd voor een kleine introductie

Ik kan mij de tijd op de basisschool nog goed herinneren. Sommigen vonden mij een buitenbeentje, anderen vonden mij juist heel erg stoer. Thuis werd ik namelijk vrij gelaten om veel keuzes zelf te maken. En daardoor liep ik al vroeg met Dr. Martens met zogenaamde verfvlekken erop rond en verfde ik regelmatig een lok van mijn haar. Gewoon omdat ik dat leuk vond, en omdat het thuis mocht.

Ook de jaren en opleidingen erna werd ik weleens als zelfverzekerd omschreven, en als iemand die precies weet wat ze wilt, en hier ook naar leeft. Dit stond zo haaks met hoe ik mij voelde en hoe ik over mijzelf dacht. Dat ik een laag zelfbeeld had was hier één van de redenen van. Omdat ik vaak de kat uit de boom keek, voelde ik mij lekkerder op de achtergrond en was is alles behalve populair. Voor mijn gevoel heb ik altijd maar wat gedaan, aangemodderd, en gedaan waarvan ik dacht dat het van mij verwacht wordt. En het nastreven van al deze vooroordelen, idealen en mijn eigen perfectionisme zorgden dagelijks voor flinke druk.

Pesten is een onderdeel van de middelbare school, en ook hierin trok ik aan het kortste eind. Als meisje van het platteland was ik al snel een buitenbeentje. Thuis stallen hebben met dieren gaf mij nu niet direct een ticket om bij het populairste groepje te horen. En dat is op internet ook flink duidelijk gemaakt. Ik was nog steeds hetzelfde meisje als van de basisschool, maar voelde mij nogal verdwaald in alle gangen van de scholen en de ongeschreven regeltjes. Deze manier van leven was gewoon niet aan mij besteed.

Gelukkig heb ik hele fijne ouders die ook al snel doorhadden dat ik hier niet op mijn plek was. Ik ben een typische bloem die pas opengaat als ik mij letterlijk als een vis in het water voelde. Ik wisselde van school, besloot ook dierhouderij aan mijn vakken pakket toe te voegen, samen met bloemschikken en plantenteelt. Dit groene meisje was naast de schoolbanken dus ook vaak met de handen uit de mouwen ergens buiten te vinden. En ondanks dat ik nog steeds niet hoog scoorde qua populariteit, veroverde ik langzaam aan wel een fijn plekje op school.

 

AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool

 

Depressie & onzekerheden

Ergens een plekje hebben waar jij je goed voelt is enorm belangrijk om ruimte te creëren om verder te ontwikkelen. Mijn lichaam creëerde vooral veel ruimte voor een virus wat steeds verder groeide, en ik kwam met de Ziekte van Pfeiffer weer thuis te zitten. Dit was simpelweg de druppel voor mij. Want terwijl ik nog steeds tijdens de puberteit uit probeerde te vogelen wie ik was en waar ik nou voor stond, werd ik opnieuw uit mijn balans gehaald.

Ik miste onwijs veel schooluren en die ticket naar de populairste groepjes kon ik nu écht wel op mijn buik schrijven. Want nu was het het ziek zijn wat voor verwarring zorgde, en niemand wist hoe hier mee om te gaan. Wat ik ze achteraf ook niet echt kwalijk kan nemen, je bent een tiener en de meeste willen dan tenslotte zoveel mogelijk leuke dingen doen. Ziekenhuisbezoeken, testen en vele uren in bed doorbrengen werken hier niet echt aan mee.

Op mijn 15e kreeg ik dan ook mijn eerste echte depressie. Het leven zat op dat moment ook alles behalve mee. In de familie en in mijn omgeving speelde er onwijs veel, en mijn koppie kon het allemaal niet meer bol werken. Alle opmerkingen die tijdens het pesten gemaakt waren zorgden voor onzekerheid, maar de opmerkingen die ze maken als je ziek en op je kwetsbaarst bent zorgen ervoor dat je langzaam aan verlamt.

Uiteindelijk was dit slechts het begin van een lang en moeizaam ziektebed. Met wisselend hele goede periodes waarin ik voor zo’n 80% herstelde. Afgewisseld met periodes dat de Pfeiffer omsloeg in chronische ME, chronische pijnklachten en reuma. Opnieuw niet een rijtje wat je populair maakt. Het zorgt voor onwijs veel vooroordelen omdat het, net als een depressie, niet iets is wat je aan de buitenkant kunt zien. Ik werd langzaam aan wat zwaarder, leverde mijn opleiding en werk in, heb vele vriendschappen kapot zien lopen en ook relaties waren er niet tegen bestand. Mijn reisjes naar het buitenland werden als snoepreisjes gezien. Terwijl ik deze in werkelijkheid boekte om even vrij te zijn van de pijn. En heb ik zelfs een maand in Australië doorgebracht met een pittige kuur, zodat ik daarna weer volop deel kon nemen aan mijn re-integratie traject.

 

AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool

 

 

 

Vooroordelen maken je niet tot wie je bent

Het is lastig dat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe iemand zijn dag verloopt of hoe iemand zich echt voelt. En merk ik dat steeds meer mensen ‘ik’ gericht zijn en vooral heel erg druk zijn met hun eigen dingen. En ben ik extra dankbaar dat ik nu door het bloggen ook weer een fijne reden heb om dagelijks uit bed te komen. Ik kan oprecht enorm blij worden van alle lieve berichtjes en de samenwerkingen die ik op mag zetten. Ze geven mij een goed gevoel, en dat brengt positieve energie met zich mee.

De vooroordelen en de lelijke woorden die mij eerst zo eenzaam lieten voelen kan ik nu gelukkig makkelijker naast mij neer leggen. Ze raken mij niet snel meer. Ik heb door harde lessen geleerd om in mijzelf te geloven en om op mijn gevoel te vertrouwen. Ik volg mijn hart, net zoals ik dat op de basisschool al deed. En heb soms nog steeds het idee dat ik nog wat aan het aanmodderen ben. Alleen heb ik nu een vriend die mijn rots in de branding is, staat mijn familie nog steeds klaar om bij te springen en maken zij met zijn allen de mindere momenten zoveel makkelijker.

En kan ik ondanks alles onwijs genieten van het leven, ben ik mijn depressies te boven gekomen, weet ik mijn angststoornis naar de achtergrond te drukken en doe ik er alles aan om grote terugvallen te voorkomen. Dit betekent dat ik soms ‘nee’ moet verkopen terwijl mensen het niet willen horen, en dat ik steeds meer kleine en haalbare doelen voor mijzelf opstel.

 

 

 

AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool AUTUMN OOTD lifestyle by linda woods alpaca wool

 

The power of (self) love

Er gaat namelijk zo onwijs veel kracht schuil achter zelfvertrouwen en het simpelweg geloven in jezelf. Het toegeven dat je er mag zijn en dat je van iedere fout die je maakt leert is daar een essentieel onderdeel in. Iets zoeken wat je blij maakt net zo goed. En ik kan oprecht zeggen dat ik gelukkig ben met wie ik ben en waar ik nu sta in het leven. Ik ben nog steeds niet populair, en dat heb ik ook niet nodig gehad, want voor mijn gevoel ben ik precies waar ik hoor te zijn.

Leer luisteren naar je lichaam en (h)erken je grenzen. Neem rust als jouw lichaam dat aangeeft en durf jouw gevoel te volgen. Want als wij allemaal iedere dag iemand een complimentje geven, een ander helpen waar wij kunnen. Geen negatieve comments achterlaten en stoppen met het maken van lelijke opmerkingen, dan zal de dag van morgen alweer een heel stuk zonniger zijn. Want er schuilt iets goeds in ieder mens en iets moois in iedere dag. Als mensen lelijke opmerkingen maken, praten ze waarschijnlijk vanuit hun eigen onzekerheden. Als mensen klagen over kleine dingen, zie ze dan als een ‘rijk’ mens omdat ze simpelweg nog geen harde lessen hebben gehad. Want je hebt simpelweg geen idee wat er in iemand omgaat, en hoe het leven van de persoon op de ‘perfecte foto’ eruit ziet. Don’t judge a book by it’s cover. En wees ook niet bang om hulp te vragen. We zijn allemaal mensen, met gelijke rechten en een behoefte aan liefde.

En jij daar. Ja jij. Je bent een mooi mens. Echt waar.

 

 

Voel je vrij om jouw verhaal te delen.
Sharing is caring <3

 

 

Delen:

5 Reacties

 1. 2 oktober 2017 / 14:38

  Moedig om je verhaal hier te delen. Soms vraag ik me weleens af of chronische ziekten niet (deels) komen door bepaalde dingen die we meemaken. Ik heb zelf fibromyalgie en begin nu eindelijk af te rekenen met mijn depressie. Ik vind het mooi dat je zoveel hiervan hebt geleerd.

 2. Berthy en ben
  2 oktober 2017 / 13:12

  Kippenvel !!!!! en wat zijn wij ontzettend blij met en trots op deze prachtige dame en wat hebben we al onwijs veel van je geleerd. Blijf aub jezelf en geniet van al het moois wat op je pad komt. Je zit in ons hart.

 3. 2 oktober 2017 / 09:51

  Mooi geschreven <3 Ik ben nooit écht gepest (wel om mijn lengte, maar dat trok ik me niet zo aan en zag het als plagen), maar ik hoorde ook niet tot het populaire groepje. Achteraf gezien ben ik daar ook heel blij om, want daar pas ik ook gewoon niet bij. Net zoals jij houd ik ook héél veel van dieren en andere groene onderwerpen. Ik heb ook pfeiffer gehad, maar dat was gelukkig maar voor korte duur. Wat betreft de vooroordelen heb je helemaal gelijk! Als mensen niks aan je zien, dan 'heb je ook niks'. Zelf probeer ik gewoon niet meer te oordelen!

 4. 2 oktober 2017 / 09:40

  Jeetje, wat een ontzettend mooie en openhartige blog! En wat verdrietig tegelijkertijd om te horen hoe je regelmatig hebt moeten vechten tegen vooroordelen en de nare gevolgen daarvan. Ik vind het onwijs stoer en mooi dat je hier nu zo wijs en vanuit je hart over kunt schrijven en dat je zoveel hebt weten te overwinnen. Je mag supertrots zijn op waar je nu staat!
  Ik ben zelf ook regelmatig tegen vooroordelen en (vaak goedbedoelde) rotopmerkingen aangelopen. Vooral in de periode waarin het minder goed met me ging, kreeg ik regelmatig te horen “Wat fijn dat je er weer zo goed uitziet. Super dat het zo goed met je gaat!”. Uit die periode heb ik inderdaad geleerd dat je nooit aan iemands uiterlijk/uitstraling kunt aflezen hoe het met diegene gaat. Juist mensen die ergens mee worstelen, doen vaak hun stinkende best om dat te verbergen en sterk te zijn en dan is het maar wat lastig als mensen daar hun oordeel op baseren.
  Ik vind je een mooi mens! <3

 5. Jet
  2 oktober 2017 / 09:12

  Je bent een kanjer altijd al geweest.
  Jezelf gebleven niet met de massa mee gegaan , dat maakt jou een bijzonder mooi mens .
  Van binnen en van buiten .
  X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Recap september lifestyle by linda
Recap september ☾ – Hoogtepunten & Speciale ontmoetingen

[dropcap]H[/dropcap]i iedereen! Het is alweer tijd voor een recap, want de maand september, is net als de zomer, voorbij gevlogen!...

Sluiten