Skincare I Open over huidproblemen + aanpak

Flawless wakker worden is niet voor iedereen weggelegd. Ik behoor ook tot de groep dames die zich naturel op moet maken om er naturel uit te zien, zonder plekken en oneffenheden. Om over mijn wallen op sommige dagen maar te spreken. Of ik deze imperfecties ga accepteren? Ik heb het linksom geprobeerd om het aan te pakken, en gooi het vanaf nu weer over een hele andere boeg. Dat het op een blog niet altijd rozengeur en maneschijn moet en kan zijn, wil ik graag in artikelen als deze laten zien.

6Artsen afspraken zijn fijn om de balans op te maken en eventueel de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten. Helaas gaat dit vaker minder makkelijk dan gezegd, en lijkt het dat wanneer er één schakel om gaat de rest automatisch volgt. Afgelopen week zijn er weer goede gesprekken geweest en nieuwe knopen doorgehakt.

Skincare 2.0

Dat mijn huid een slachtveld was afgelopen zomer hebben jullie, voor die mij al wat langer volgen, vast wel hier en daar meegekregen. Er werd twee maanden geleden niet een nieuw maar wel een intensievere behandeling gestart met de middelen die ik al gebruikte. Inmiddels ben ik vanaf mijn pubertijd al aan het zoeken naar geneesmiddelen, skincare, medicijnen en behandelingen om mijn huid gezonder te krijgen.

Voor mijn nieuwe volgers; ik heb ME & Fibromyalgie, door de ME worden afvalstoffen via de huid naar buiten verdreven. Hiernaast is mijn huid extreem gevoelig, vochtarm en heb ik last van terugkomende Eczeem, Psoriasis en chronische Rosacea/Acne om het lijstje af te maken.

Skincare routine

Skin careDit zijn de hulpmiddelen die ik iedere dag gebruik, Rozex voor de Rosacea, Differin om de talg productie te remmen en Clindamycine om de ontstekingen te remmen. Alle 3 op doktersrecept. Deze middelen gebruikte ik dus al, maar nu gebruik ik ze iedere dag. Ik dep mijn huid in de ochtend en avond met Clindamycine na het reinigen, Rozex in de ochtend en de Differin in de avond, omdat een bijwerking van dit middel is dat ik niet in de zon mag komen en mijn huid er rood van wordt.

Hiernaast gebruik ik mijn vaste facecare producten van The body Shop. Mijn dag en nacht creme uit de Tea Tree lijn, en een oogcrème voor de gevoelige huid van Yves Rocher. Mijn reinigingsroutine is haast ongewijzigd, en ben je hier benieuwd naar kun je een uitgebreid artikel hier terugvinden of deze video bekijken.

8Een klei masker van Yves Rocher, een zout scrub van Lush of het Magnaminty masker van Lush helpen mijn gezonde huid om te ademen en remt de vuurigheid van de ontstekingen en gevoelige huid gelukkig.

Wat is er nieuw?

Lush olieOok test ik momenteel deze bar van Lush. Deze ‘Full of Grace’ bar is een serum en geeft de gevoelige huid net even wat extra verzorging. Amandelolie, murumuru- en cupuacu boters voeden je huid intensief, rozenolie kalmeert irritaties. Ook zit er Portobello champignons in, omdat die barstensvol anti-oxidanten zitten. Ik breng het ba het reinigen en na de Clindamycine aan, ik haal de bar een keer over mijn gezicht en masseer het serum hierna met warme vingers en ronddraaiende bewegingen in. Ik mocht deze bar testen van Lush en ben enthousiast! Ik moet het niet iedere dag gebruiken, dan krijg ik hier juist weer plekjes van (halleluja). Het masseren is een feestje en mijn huid voelt steviger en beter gevoed aan.

Even de balans opmaken van de start tot nu

10
Links: 2 maanden geleden voor de behandeling | Rechts: nu, 2 maanden later.

Ik ben nu inmiddels 2 maanden verder, en ook is eindelijk mijn antibiotica kuur van 6 maanden afgelopen. Mijn lichaam en huid hebben hier een flinke klap van gehad en die klap moet van binnenuit ook eerst opgeruimd worden. Je ziet aan mijn huid dat de vurigheid wat is afgenomen en ook de plekjes zijn gelukkig gehalveerd. Beide foto’s zijn in de ochtend gemaakt na het reinigen, de roodheid word naarmate de dag vordert wel wat minder. Maar ondanks dat ik deze foto’s echt verschrikkelijk vind, komt het zo wel het beste over en zie je goed hoe naar en pijnlijk de plekken (kunnen) zijn. Dit verschilt ook weer per dag, is stress, voeding en weer afhankelijk en daarnaast weerspiegelt het ook mijn gezondheid.

Maar wat nu?

5Nu word het tijd om mijn huid van binnen én buiten te vertroetelen. Gezonde voeding, dat gaat de eerste stap worden. Ik wil mij meer gaan verdiepen in powerfoods, mijn suikervrije dieet voortzetten (volhouden zonder antibiotica gaat nu al beter!) en de 2 liter water die ik per dag drink aanvullen met limoen en verse munt. Zo blijft water een heerlijke en gezonde dorstlesser.

Hormoon issues

Nadat de Diane pil verboden werdt in Nederland ben ik mijn stabiele basis kwijt geraakt, ondanks dat ik onder de risico categorie vol (trombose), werkte deze combinatiepil het beste voor mij. De vervanger die ik nu heb (microgynon 30), daar word ik in de stopweek ziek van en doet mijn huid ook niet veel goeds. Na de overstap is mijn huid duidelijk onrustiger geworden. In overleg met de huisarts is besloten een andere pil te gaan gebruiken (deze ligt nog bij de apotheek en de naam weet ik niet meer..), het effect (wat nog even op zich laat wachten ivm afmaken oude strip) ga ik de komende 4 maanden bekijken. Het duurt zo lang omdat mijn lichaam er eerst aan moet wennen en je wilt het toch ruim de tijd geven om eraan te wennen en de werking af te wachten. Ik ben benieuwd, het kan namelijk alle kanten op gaan.

Alles over darmen | De mooie voedsel machine

4Ook dit boek gaat mij hopelijk nieuwe inzichten geven. Volgens Giulia Enders, de jonge schrijfster (24) van dit boek begint alles bij de darmen. Het is een open en informatief boek over de spijsvertering, want ja, laten we eerlijk zijn, het zijn niet alleen glitters en regenbogen. Wel hoop ik handvaten tegen te komen die mij van binnen en van buiten kunnen helpen. Zij heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond, haar werk vliegt in Duitsland over de toonbanken en de tekeningen in het boek zijn verzorgd door haar zus Jill. Hoe leuk is dat!

7Dit leest al zoveel leuker dan de zware pillen die ik vanuit mijn studie pathologie en anatomy heb liggen.

8Van de heerlijke verse munt en limoenen word ik vrolijk, het staat leuk in een kan en in een glas, de kleuren zijn prachtig (hallo donkere dagen voor kerst), en het is nog lekker ook!

De komende tijd

De komende weken ga ik dus van pil wisselen, en deze de tijd geven om zijn werk te doen. Ook ga ik aan de slag met gezondere hapjes en drankjes (het avond word haast iedere dag verzorgd door mijn moeder en hier zijn al de nodige gezonde aanpassingen gedaan, thanks mams!) ga ik het boek lezen (jullie horen zeker van mij hoe het boek mij bevalt) en ga ik begin volgend jaar, als het nog steeds nodig is (ik denk het haast wel) een afspraak maken bij een Dr. Hauschka therapeut. Maar alles stap voor stap!

Extra virgin kokosolie schijnt ook goed te zijn voor de huid. Plaatselijk aangebracht, kan kokosolie de symptomen van psoriasis en eczeem verminderen, omdat het de natuurlijke balans van de huid herstelt. Dit wil ik dan ook zeker gaan proberen. Misschien kan ik hiervoor ook terecht bij Lush.

9En een heerlijke lip verzorging kan niet ontbreken, ik mis de zomer best wel en met deze kokos lipboter van TBS brengt mij terug in zomerse sferen, heerlijk!

Verantwoord bezig zijn, wat kost dat nou?

 Het boek de mooie voedselmachine van Giulia Enders vind je voor op nr. 1 bij de Bruna voor €17,95.

 Een bakje met verse munt vind je o.a. bij de Jumbo voor €1,29 en voor 3 verse limoenen betaal je €1.99. Gezond drinken kan dus ook erg goedkoop zijn! Wil je eens afwisselen, deze munt bladeren zijn ook heerlijk in de thee met honing!

Ik hoop dat ik in dit vrij open en eerlijke artikel iets voor anderen te kunnen betekenen die ook kampen met een huid met een eigen wil. Dit artikel betreft mijn persoonlijke mening en wat voor mij helpt hoeft natuurlijk niet bij iedereen de sleutel tot succes te zijn, en andersom. Mocht je goede tips hebben, uiteraard zijn deze van harte welkom! Het blijft zoeken en soms blijf je in het duister tassen wat dat betreft. Juist omdat ik al jaren, zonder succes, aan het zoeken ben. Hopelijk zijn er mensen die hier iets voor zichzelf uit kunnen halen, dan is mij dag in ieder geval al geslaagd!

Dit artikel gaat dus vaker terug komen met updates, en eventuele veranderingen.

liefslinda2Bloglovin' button

Delen:

15 Reacties

 1. Lisanne
  3 december 2014 / 11:33

  Ha Linda,

  Tof dat je dit zo open deelt! Ik ‘vecht’ zelf al meer dan 10 jaar tegen hormonale acne (ben nu 24). 6 jaar geleden heb ik een half jaar roaccutane geslikt, maar helaas kwam het vrij snel daarna gewoon weer terug. Voornamelijk op mijn kin en kaaklijn heb ik er veel last van. Mijn voordeel is dat ik door de jaren heen redelijk goed met make-up heb leren omgaan en het meeste zo goed kan camoufleren dat men er vaak geen weet van heeft (maar vaak denken dus dat ik overdrijf als ik het hen vertel.. ;-)) Ik gebruik vaak ’s nachts Benzolperyoxide op m’n puistjes, wat soms dus wel op 20 verschillende kleine plekjes oplevert. Ik hoop ooit ook hét antwoord te vinden voor mijn huid!
  SInds begin van het jaar ben ik trouwens gestopt met de pil en dat heeft wel geholpen. Scheelt zo om niets hormonaals meer binnen te krijgen! Om mijn cyclus in de gaten te houden gebruik ik de Ladycomp, ideaal! Zo weet ik alles van mijn cyclus en hoef ik er niets voor te slikken.

  Anyway, veel succes en ik ben benieuwd naar je vorderingen!

 2. 16 november 2014 / 19:21

  De pil is inderdaad een lastig punt, ben benieuwd welke je nu mag uit gaan proberen.
  Ik heb zelf de Yaz 24+4.. ben minder ziek in de maandelijkse periodes als dat ik met de Microgynon had.

  In hoeverre moet je huid veel talg produceren om het zalfje op doktersrecept te krijgen?
  Ik kamp de laatste maanden met een overmatig vette huid.. 🙁

 3. 15 november 2014 / 22:41

  Ik drink ook al sinds de zomer elke dag limoen en citroen water, wissel het een beetje af. Hierdoor drink ik sowieso meer water dan normaal, en heeft het mijn huid ook veel goeds gedaan! 🙂

 4. 15 november 2014 / 21:35

  Wat knap dat je dit zo open deelt! Ik ben eigenlijk gezegend met een redelijke huid. Af en toe wat puistjes en nu in de winter hele droge plekken maar al met al mag ik niet klagen!

 5. 15 november 2014 / 14:48

  Wat goed dat je hier zo open over vertelt. En wat een mooi verschil al met 2 maanden geleden. Ik hoop dat het stukje voeding je er ook aan gaat helpen. Ik kan er zelf niet over meepraten. Heb vrij geluk met mijn huid en weinig oneffenheden. Ik ben wel van plan om einde van het jaar te stoppen met de Microginon 30 pil. Ik ben alleen erg benieuwd hoe mijn huid op die verandering gaat reageren. Had je trouwens mijn mail nog terug gekregen vorige week?

 6. 15 november 2014 / 14:38

  Meid! Stop met die antibiotica kuur, echt. Het maakt je lichaam van binnen kapot en het doet niks voor je huid (ik spreek uit ervaring). Ik ga naar een kliniek in Velthoven :Vital, die zijn een aantal keren op tv geweest (ik zelf ook) en het helpt echt super! Al die dokterszalfjes, pillen etc. werkt niet. Het begint inderdaad bij gezond eten (bij die kliniek doe je een allergie test) en reinigen van binnenuit en daarnaast je huid behandelen met de juiste producten. Ik ben benieuwd wat de Mooie Voedselmachine voor je gaat doen… 🙂 X

  • Linda
   Auteur
   15 november 2014 / 16:36

   Bedankt voor je lieve en uitgebreide reactie! De kuur was niet voor mijn huid, en qua innemen heb ik geen andere keus gehad. Mijn bloed heb ik ook al een aantal keren laten onderzoeken (Duitsland en America) en hier ben ik ook een stuk wijzer van geworden. Het gekke is dat de allergieën Bij de normale testen in het ziekenhuis niet naar voren komen, terwijl het bij grotere onderzoeken bij de betere laboratoria er wel uit komt. Het lastige is mijn chronische ziekte die mijn gehele lichaam ontregelt, en daardoor is en blijft het een verschrikkelijk lastige zoektocht. Bedankt voor jou tip, ik ga mij hier zeker in verdiepen! Zeker omdat ik weet dat de reguliere zorg 17 jaar achter loopt.. Heel erg bedankt!

 7. 15 november 2014 / 14:22

  Wat heftig Linda, ik wist het eigenlijk niet maar dat komt omdat ik jou blog pas net volg. Ik heb een tijdje ook veel last gehad maar toen stopte ik met de pil en ging het steeds beter. Wel fijn dat je samen met je arts oplossing vond (en ook door het boek). Het is duidelijk te zien dat je huid veel beter is geworden, ik hoop dat het steeds zo door maar gaan en dat het steeds beter wordt. En knap dat je dit met ons wilde delen! 🙂

 8. 15 november 2014 / 13:00

  Ik worstel ook al jaren met acne. Het enige dat ooit echt geholpen heeft was roaccutane, maar een jaar nadat ik daarmee stopte kwam mijn acne gewoon terug… Nu gebruik ik Differin om het een beetje onder controle te houden en soms lukt dat, maar nu zit ik weer in een hele slechte fase sinds een paar weken. Irritant. Gelukkig kan ik met make-up veel camoufleren, maar het blijft frustrerend eh.

  • Linda
   Auteur
   15 november 2014 / 14:27

   Hè wat vervelend dat jij er ook zo’n last van hebt. Ik ben bang wat Differin op de lange termijn met je huid gaat doen, heb jij daar ervaring mee? Gelukkig is make-up een goede camouflage, maar merk wel dat de plekjes snel weer zichtbaar worden. Heb jij een tip over een goede primer of iets wat de plekjes goed bedekt en niet voor meer onrust in je huid zorgt? Merken beloven veel, maar weet vaak niet of het een verkooppraatje is of echt goed is voor mijn huid..

 9. 15 november 2014 / 12:30

  Ik ben geen nieuwe volger, maar het is me echt ontgaan, het lijkt me echt vervelend. Ik had vroeger ook eczeem en nog steeds wel rode neusvleugels. Verder sinds twee jaar ook acné en grr wat is dat vervelend zeg. Ik vind het heel leuk dat je dit deelt en ik hoop dat je de goede balans snel vindt!

 10. 15 november 2014 / 10:35

  Wat heftig Linda van je huid. Ik heb jaren, maar dan ook jaren de Diana pil geslikt, en de dokter heeft mij er nooit op geattendeerd dat ik er misschien mee kon stoppen. Ik slikte de pil gewoon zonder te weten dat het een zware variant is. Toen die in ophef kwam ben ik er meteen mee gestopt. Toen ik over was gestapt naar een andere pil was mijn huid ook even van slag, maar nu is ie gelukkig weer de oude.

  Zelf ben ik toch ook wel van mening dat de binnenkant ook goed verzorgd moet worden. Heeeeeel veel water en kruidenthee drinken helpt bij mij echt ontzettend goed. Ben benieuwd wat je allemaal uit je nieuwe boek gaat leren, schrijf je er een artikel over?

 11. 15 november 2014 / 09:59

  Wat knap dat je jouw huidverhaal deelt! Mijn huid is ook verre van perfect en ik kan me precies voorstellen hoe moeilijk het is om dan een foto van je blote huid te delen, dat voelt heel kwetsbaar. Ik hoop echt dat je nieuwe aanpak gaat werken! Mijn huid is op het moment ook weer wat slechter eraan toe helaas (denk een combi van de weersveranderingen en irritaties na gebruik van een product, twijfel nog welke het was). Ik ben erg benieuwd naar je updates! Succes meid!

 12. 15 november 2014 / 07:43

  Ik ben helemaal verbaasd door jouw stukje over de Diane pil. Dat deze verboden zou zijn. Ik slik deze namelijk nog steeds. Ik denk dat jouw arts bedoelde dat jij hem niet meer mag slikken omdat je in de risico groep zit. Ik kan echt niet zonder die pil en ik snap heel goed de gevolgen voor jou nu je een andere pil hebt. Ik ben twee jaar terug een paar maanden gestopt en het was een ramp. Ik hoop dat je een goede methode gaat vinden om je huid zo rustig mogelijk te houden. Sterkte.

  • Linda
   Auteur
   15 november 2014 / 16:40

   Lastig is dat hè! Hij werkte voor mij ook het beste en daar staat de pil om bekend. Er zijn mensen omgekomen in Nederland en Frankrijk, longembolie in combinatie met de pil. Ik denk dat we nooit zullen weten of het echt door de pil komt, maar dat risico durf ik niet te nemen. Mijn huisarts is er nooit alert op geweest en dat was voor mij een reden om naar een nieuwe huisarts te gaan. Ze horen toch te weten of medicatie veilig is voor je? Fijn dat jij niet in de risicogroep valt, wisselen van pillen is lichamelijk zo’n gedoe 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Win | Vitaliserend verzorgingsritueel Dr. Hauschka [Gesloten]

Deze set bevat alles voor een heerlijk verzorgingsritueel. Om te beginnen bereidt het gezichtsbad je huid voor op het Reinigend...

Sluiten