Normandy Diaries Part II | American Cemetery & Étretat 

Ik vind het belangrijk om iedere dag even stil te staan bij wat ik heb, waar ik ben in het leven en even denken aan alles waar ik dankbaar voor ben. Er zijn veel mensen die hun leven gegeven hebben zodat wij nu in het moment kunnen leven. In een fijn moment. In vrede. Het leven is meer dan leuke dingen, fijne vakanties en mooie foto’s maken. Daar ben ik mij goed van bewust. Een kleine trip down memory lane, even terug in de tijd, terug naar de kust. Ik neem je in deze laatste Normandy Diaries mee naar de Franse kust van Haute-Normandie. Mee naar Ohama Beach, de Amerikaanse begraafplaats en de wonderschone en schilderachtige kust van Étretat.

 

Normandy Diaries Part II

 

Normandy Diaries France Frankrijk Normandië domitys la poudre de lin Normandy Diaries France Frankrijk Normandië domitys la poudre de lin

 

 

Montivilliers

Mornings in Montivilliers.. ze zijn rustig en gaan gepaard met prachtige uitzichten. We hebben dan ook veel geluk met ons mooie en onwijs grote appartement. We hebben maar liefst twee slaapkamers met twee tweepersoonsbedden, een woonkamer, keuken, slaapkamer en een ruim balkon voor onszelf. De service is goed en de mensen erg vriendelijk. Het leukste is wel dat het een gedeelte is van een senioren complex, en de ouderen genieten zichtbaar van al het jonge grut wat hier komt slapen. We slapen hier heerlijk, koken zelf ons avondeten en genieten van de ontbijtjes op het balkon. Want oh, wat hou ik toch van het buiten leven.

 

Adres DOMITYS La Poudre de Lin: 26 Rue des Quatre Saisons, 76290 Montivilliers.

 

 

 

 

– Normandy American Cemetery and Memorial –

 

Normandy American Cemetery and MemorialNormandy American Cemetery and MemorialNormandy American Cemetery and Memorial

 

Normandy American Cemetery and Memorial

Normandië is groot en divers. Onze tweede dag in Normandië vullen wij met een road trip die ons verder naar het zuiden brengt. We steken opnieuw de Pont du Normandie over om koers te zetten naar een beladen plek. Beladen omdat vele mensen hier gevochten hebben voor onze vrijheid. En daar ben ik zo enorm dankbaar voor. Ik heb het geluk dat ik mijn oma nog om mij heen heb, en dat ze mij kan vertellen over haar tijd in de oorlog. Hoe mijn opa en oma toen leefde, en de Duitsers tijdens de bezetting hun leven beheerste. Een periode wat een diep litteken heeft achter gelaten bij iedereen die erbij betrokken was.

De Amerikaanse begraafplaats betreden was enorm indrukwekkend. Ik denk dat de meeste de foto’s van de rijen met witte marmeren kruizen wel kennen. Misschien van de speech van Obama, misschien van iets anders. Indrukwekkend is het wel. En het krijgt een hele andere lading als je daar daadwerkelijk bent. Ieder kruisje staat voor een persoon, draagt een naam. Draagt een geschiedenis, en betekent het einde van het leven voor de een, en een toekomst voor de ander. Een bijzondere plek om even stil te staan bij hoe goed wij het nu hebben. En dat wij leven in enorme rijkdom.

Ohama Beach is slechts een van de stranden die een rijke geschiedenis kent. Het is een plek die er nu zo prachtig en vreedzaam uitziet. Een flink contrast met de jaren ’40.

 

 

 

– Pointe du Hoc –

 

Normandy Diaries France Frankrijk Normandië Pointe du HocNormandy Diaries France Frankrijk Normandië Pointe du HocNormandy Diaries France Frankrijk Normandië Pointe du HocNormandy Diaries France Frankrijk Normandië Pointe du HocNormandy Diaries France Frankrijk Normandië Pointe du Hoc

 

Pointe du Hoc

Tussen Utah Beach en Omaha Beach vind je steile kliffen, ze dragen sinds de Tweede Wereld Oorlog de naam Pointe du Hoc. Dit is de plek waar D-Day plaatsvond, een gezegde wat wij waarschijnlijk allemaal wel kennen. In tegenstelling tot het vredig ogende Omaha Beach zijn de sporen van de oorlog hier nog heel goed zichtbaar. De kraters geven een impressie van de inslagen van de bommen. Immens groot zijn ze. De kust is prachtig, stijl en net zo indrukwekkend als de verhalen die je hoort over deze D-Day. Mocht je ooit eens in Normandië zijn kan ik je zeker aanraden om de stranden en de begraafplaats een bezoekje te brengen. Gewoon, om hier even bij stil te staan.

 

 

 

– Étretat –

 

Normandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk NormandiëMarc Jacobs Recruit bag East-West MinkNormandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk Normandië ÉtretatNormandy Diaries France Frankrijk NormandiëNormandy Diaries France Frankrijk NormandiëNormandy Diaries France Frankrijk Normandië Étretat

 

Étretat 

Een bezoekje brengen aan de kust van Étretat stond hoog op mijn wishlist. En ondanks dat wij terwijl wij op Pointe du Hoc liepen een telefoontje met minder goed nieuws kregen, zetten wij koers richting deze kust voor wij vervroegd naar huis rijden. Spijt hebben Thomas en ik zeker niet gehad dat we de volgende ochtend vroeg al naar Étretat zijn gereden. De rotsen zijn prachtig, de rollende golven breken op de grote kiezen stenen en dat samen met de wind maakt dat wij even heerlijk konden uitwaaien voor wij de reis richting huis voort zetten. Ik weet het zeker, hier kom ik graag nog eens terug.

 

 

 

Wat is de mooiste kust die jij weleens bezocht hebt?

 

7 Reacties

 1. 7 september 2017 / 19:00

  Leuk om al die bekende plekken weer terug te zien! Ponte du Hoc vond ik ook erg indrukwekkend. Zijn jullie ook nog op de Duitse begraafplaats geweest? Deze vond ik minstens zo indrukwekkend als de Amerikaanse. Etretat zijn we helaas niet geweest maar wil ik zeker weten nog eens naar toe.

  • Linda
   Auteur
   8 september 2017 / 11:03

   De Duitse begraafplaats zijn we niet geweest.. las er wel over op internet. We moesten onze vakantie helaas vervroegd afbreken en daardoor hebben we ons schema flink ingekort. Maar denk wel dat ik hier nog eens terug kom!

 2. 6 september 2017 / 17:41

  Wauw, wat een prachtige omgeving! En heel erg bijzonder om op deze manier weer aan de Tweede Wereldoorlog te worden herinnerd. Ik kan me voorstellen dat het erg indrukwekkend was. Wat mooi dat dit je er ook bewust bij doet stilstaan hoe goed we het eigenlijk nu hebben.

  • Linda
   Auteur
   8 september 2017 / 11:05

   Je wordt je er goed van bewust dat de vrijheid die wij nu kennen, toch echt wel te danken is aan de mannen die in die jaren zo hard hebben gevochten. En zeker als je alle kruizen zie krijg je een kleine impressie om hoeveel echte mensen het gaat.. Ben blij dat ik dit zelf heb mogen ervaren, het is in het echt namelijk nog indrukwekkender dan op de foto’s 😉

 3. 6 september 2017 / 17:29

  ah zo leuk om deze plekken te herkennen! normandie verbaasde me echt om alle mooie plekken en landschappen1

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Normandy Diaries Normandië Frankrijk
Normandy Diaries | De voetsporen van Coco Chanel

[dropcap]N[/dropcap]a een paar heerlijke dagen doorgebracht te hebben in het romantische Lille is het tijd om verder af te zakken. We...

Sluiten