Lifestyle – Coming Out Dag ’13

Vanaf 1988 word er jaarlijks op 11 oktober aandacht besteed aan het moment dat een man of vrouw openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. De dag is overgewaaid vanuit de Verenigde staten en wordt hier in Nederland vanaf 2009 gehouden. Het leuke is dat ieder jaar er voor een nieuw thema word gekozen. En deze dag staat geheel los van de feesten zoals de Roze Zaterdag en The Gay Pride Parades. Vandaag word er echter wel via lokale homo- en jongerenorganisaties in meerdere plaatsen activiteiten georganiseerd.
En ja, dat verdiendT een blogje!

Nederlandse Coming Out Dag
Ieder jaar word er een thema of een motto gebruikt die die dag centraal staat.
Een klein overzichtje van de thema’s:

❣ 2009: Roze senioren
❣ 2010: Stop het geweld!
❣ 2011: Uit de kast werkt beter (jezelf zijn op de werkvloer)
❣ 2012: Uit de kast scoort! (LHBT-acceptatie in de sport)
❣ 2013: ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen

Het thema voor dit jaar is er een die om een uitleg vraagt
Het verbaast mij dat in een vooruitstrevend land zoals Nederland vele ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen tegen een muur van onbegrip lopen. Als je de peilingen van het COC Nederland naleest blijkt dat deze groep mensen met een 5,5 aanzienlijk lager scoren dan de bi’s, lesbiennes en homo’s die een 6,7 krijgen. Deze kwetsbare groep word dan ook vaker gepest en heeft een grotere kans om depressief en ongelukkig te worden. En daar schrik ik van! Ik dacht dat wij in Nederland over het algemeen vrij ver waren in de acceptatie fase (met als uitzondering enkele godsdiensten).

Dé 2013 poster!

poster comingout 2013 groot
Deze poster wordt versprijd door het COC.

Het COC Nederland legt uit:
“De gedachte in Nederland lijkt vaak: wat is het toch fijn dat er homo’s zijn… als ze maar normaal doen.
En vooral: als ze maar niet ‘verwijfd’ of ‘mannelijk’ doen”, zegt COC voorzitter Tanja Ineke over de posteractie.

“Die dubbelzinnige houding willen we op Coming Out Dag aan de kaak stellen. De Nederlandse tolerantie is soms flinterdun.”

coming out dag 2013

Hokjes geest afschaffen graag!
Ik hoop dat dagen als deze, wanneer er massaal aandacht word gevraagd voor dit gevoelige onderwerp, uiteindelijk Nederland en de wereld overtuigen dat ook deze groep mensen zichzelf mogen zijn! Nederland, laten we allemaal iets minder in hokjes denken, mensen nemen zoals ze zijn en vooral genieten van het brede scala aan mensen dat er hier in het land rondloopt. Laten we elkaars kleuren bekijken, dat maakt de wereld zoveel mooier. En deze mensen verdienen dat. Ze verdienen een eigen dag en grote feesten! Ik vind ze krachtig, bijzonder en bijzonder sterk. Omdat ze tóch -ondanks de vele vooroordelen, grapjes en kwetsende opmerkingen- kiezen voor hun eigen gevoelens, voor hun eigen geluk. En daarvoor moet je heel sterk in je schoenen staan! Diepe respect voor hen!
En ja.. daarom verdienen zij een blogje!

Download de complete Poster 11 oktober en verspreid hem!

Wat vind jij -de lezer- van deze dag?

Delen:

11 Reacties

 1. 13 oktober 2013 / 11:16

  Goed dat er zulke dagen en evenementen zijn! We hebben nog een hele weg te gaan, maar dit helpt ons toch al een stuk op weg naar meer tolerantie en rechtvaardigheid.

 2. 13 oktober 2013 / 11:16

  Goed dat er zulke dagen en evenementen zijn! We hebben nog een hele weg te gaan, maar dit helpt ons toch al een stuk op weg naar meer tolerantie en rechtvaardigheid.

 3. 13 oktober 2013 / 10:31

  Mensonterend die praktijken daar! Ik vind het werkelijk waar schandalig.. Dan zijn wij in Holland toch een stuk toleranter 😉

 4. 12 oktober 2013 / 12:25

  YAY! Wat ben ik blij dat ik in Nederland woon en zulke dagen gewoon bestaan. Het is toch gewoon te gek dat in Rusland homo’s verboden worden en hun eigen pis moeten drinken.. Laat ze maar naar Nederland komen!

  • 13 oktober 2013 / 10:31

   Mensonterend die praktijken daar! Ik vind het werkelijk waar schandalig.. Dan zijn wij in Holland toch een stuk toleranter 😉

 5. 12 oktober 2013 / 07:48

  Wat een mooi geschreven stuk! Goed dat je er aandacht aan besteedt!

 6. 11 oktober 2013 / 16:02

  Super stuk lieverd! Heel goed geschreven en vooral goed dat je hier aandacht aan besteed!

  De poster is awesome! Het gaat tijd worden dat iedereen ziet hoe tof homo’s zijn!

  Liefs, Marjolein

  • 11 oktober 2013 / 20:44

   Het voelt nog steeds een ondergeschoven kindje in Nederland en dat hoeft naar mijn idee niet meer anno 2013(!).

   Thanks voor je mooie reactie!

   Hoop dat het met jou ook weer een beetje gaat! Morgen je verjaardag vieren toch? 🙂

   Liefs!

 7. 11 oktober 2013 / 16:02

  Het is mij ook al vaker opgevallen dat we helemaal niet zo tolerant zijn als we onszelf altijd maar noemen en dat vind ik erg jammer. Ik heb het liever wat liberaler: als iedereen maar gelukkig is en elkander geen overlast bezorgt. Ik vind dus vrij veel goed en ik vind het dan ook prima dat er een dag als vandaag bestaat. Het is toch te erg dat er mensen depressief worden, om wie ze zijn!
  Gewoon allemaal wat vrijer en toleranter worden!

  • 11 oktober 2013 / 20:46

   We roepen heel hard dat we van alles accepteren alleen wel met bepaalde voorwaarden. En dat is toch even te bizar voor woorden! En ja, schandalig dat mensen depressief en ongelukkig zijn omdat ze uit willen dragen wie ze zijn.. Bedankt voor je mooie en eerlijke antwoord! Liefs!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Van Mission to Lifestyle

Je hebt het goed gezien, ik heb een nieuwe tab toegevoegd aan mijn blog Linda On A Mission, genaamd Lifestyle. Deze tab linkt...

Sluiten