Hoogtepunten van Chiang Rai

Het bezoeken van bergstammen, oude tempels, het wandelen door eeuwen oude natuurgebieden en het leven tussen oude tradities. Mijn bezoek aan Chiang Rai kent niets anders dan hoogtepunten. En dat terwijl het zo anders was dan ik mij kon voorstellen. En dat is denk ik wel mijn meest belangrijke les van mijn tijd in Chiang Rai, ‘don’t listen to what they say, go see‘.
<style=”text-align: center;”>

Hoogtepunten van Chiang Rai

Chiang Rai ThailandChiang Rai ThailandChiang Rai Thailand marketChiang Rai Thailand monk

Choui Fong Theeplantage

Chiang Rai ThailandChiang Rai ThailandChiang Rai Thailand pineapple Chiang Rai ThailandChiang Rai Thailand

Chiang Rai – het echte pure Thailand

Ondanks dat ik heel erg gehecht ben aan tropische warmte, tropische regenwouden, stranden en eindeloze uitzichten heeft Chiang Rai mij enorm verrast. Het is wellicht minder tropisch dan het zuiden van Thailand. Een voordeel daarvan is dat het ook veel minder toerisme kent. Zeker Chiang Rai wordt niet veel aangedaan door toeristen. Hoogstens een dag terwijl ze op doorreis zijn naar het 3 landen punt met Laos en Birma, The Golden Triangle.

Alhoewel ik iedereen aan kan raden om naar het noorder van Thailand te gaan, vind ik ergens dat meer toerisme dit pure stukje Thailand weleens zal kunnen gaan overspoelen. Niet alleen de prijzen liggen er lager, de Thaise bevolking vind ik nog vriendelijker terwijl ze misschien wel veel primitiever leven. De lokale gerechten zijn heerlijk. En je eet dan ook nergens zo lekker als bij een klein restaurant waar ze misschien maar twee of vijf tafels serveren, in een restaurant wat tegelijkertijd dient als huis. Voorzieningen zoals wij ze gewend zijn kennen ze daar vrij weinig. En waar dergelijke toiletten en gewoontes mij tijdens mijn eerste bezoek aan Thailand mij op mijn zenuwen werkte (want dokters voorschriften en een lijst met waar ik allemaal op moest letten) kon ik het nu allemaal loslaten. En heb ik zelden ergens zó intens genoten.

Chiang Rai Thailand Doi Tung - Amphoe Mae SaiDoi Tung – Amphoe Mae Sai

Chiang Rai Thailand Doi Tung - Amphoe Mae SaiChiang Rai Thailand Doi Tung - Amphoe Mae SaiChiang Rai Thailand Doi Tung - Amphoe Mae SaiChiang Rai Thailand Golden TriangleGolden Triangle

Chiang Rai Thailand Mae SaiChiang Rai Thailand border Birma Myanmar

Chiang Rai Thailand Mae Sai

Mae Sai

Mae Sai – grens stadje

Ik bezocht verschillende markten, reed bijna de gehele provincie door met de auto van het centrum van Chiang Rai tot de prachtige grenzen van Birma (Myanmar) en Mae Sai. Waar je zelfs te voet de grens over kan om het buurland Birma een bezoekje te brengen. Maar hierover in een later artikel meer. Genoot volop van de prachtige rijstvelden, de theeplantages, de rubber plantages en velden gevuld met verse ananas. Het leven voor een vegan wordt hier steeds mooier met alle verse soorten tropisch fruit.

Maar het zijn vooral de gezichten die ik onderweg heb gezien, en de prachtige mensen die ik onderweg heb ontmoet die ik nooit zal vergeten. Het is vooral de eenvoudige manier van leven die mij is bijgebleven, samen met het geluk wat deze mensen uitstralen. Het is duidelijk waar wat ze zeggen, reizen maakt je een rijker mens.

Chiang Rai ThailandChiang Rai Thailand border Myanmar BirmaChiang Rai Thailand border Myanmar BirmaChiang Rai Thailand border Myanmar BirmaChiang Rai Thailand Akha Hill TribeAkha Hill Tribe

Chiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand Akha Hill TribeChiang Rai Thailand tea thee plantage Doi Mae Salong

De natuur, de mensen, het heerlijke eten.. het heeft stuk voor stuk een diepe indruk op mij gemaakt. En dit is dan ook wat de wanderlust in mij steeds meer aanwakkert. Alle unieke gebeurtenissen koester is, maar maakt mij tegelijkertijd hongerig naar meer. Er is namelijk zoveel moois in de wereld wat ik nog wil ontdekken. En reizen zoals ik dat in het noorder van Thailand heb gedaan draagt daar zeker aan bij. Nu is het zo dat familie van mij in deze prachtige streek woont, maar een auto of een ander vervoersmiddel huren (of vaker gebruik maken van het lokale openbaar vervoer) geeft net zoveel vrijheid.

Vrijheid om te doen en laten wat je wilt (met alle respect voor de natuur en cultuur) en te gaan en staan waar je wilt. Zodat je net iets langer stil kunt staan bij een bijzonder uitzicht, om alles echt in je op te kunnen nemen. En te gaan waar de grotere stromen toeristen niet komen. Om mensen te ontmoeten die net zo verrast zijn met jouw komst, als dat jij bent om hen in hun thuisomgeving te zien.

Chiang Rai Thailand rice field rijstveldenChiang Rai Thailand rice field rijstvelden

Chiang Rai Thailand rice field rijstveldenChiang Rai Thailand Princess Mother Hall - Doi Mae Salong

Princess Mother Hall – Doi Mae Salong (Chinese district)

Chiang Rai Thailand Doi Mae SalongChiang Rai Thailand Princess Mother Hall - Doi Mae SalongChiang Rai Thailand Doi Mae SalongChiang Rai Thailand Wat Rong Khun - Witte Tempel Wat Rong Khun – Witte Tempel

Chiang Rai Thailand Wat Rong Khun - Witte TempelChiang Rai Thailand Wat Rong Khun - Witte TempelChiang Rai Thailand elephant sanctuaryChiang Rai Thailand elephant sanctuaryChiang Rai Thailand elephant sanctuary

Dit is Chiang Rai voor mij

Wij als Nederlanders kunnen nog veel leren van deze manier van leven. De rust die ze in zich hebben samen met het genieten van de kleine dingen. Het staat allemaal zo haaks op onze westerse cultuur waarin wij altijd streven naar meer en naar perfectie. Terwijl de tijd in Chiang Rai stil lijkt te staan. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ze hier langzaam aan, aan het aanpassen zijn. Bergstammen zijn trots op hun eerste stenen huizen, hebben supermarktjes met vriezers en dragen iets hippere kleding. Terwijl de andere helft nog steeds rondloopt in traditionele Akha kleding.

Wat voor mij wel mag veranderen is de manier waarop velen met olifanten omgaan. Olifanten worden als werktuig gebruikt op het land. Maar het zijn vooral de mensen die olifanten houden (en breken) voor de toeristen industrie die nodig bijscholing nodig hebben. Met de komst van meer toeristen zien ze dit als een ultieme kans om meer geld te verdienen. Om mensen op deze manier op een ‘unieke manier’ kennis te laten maken met de Thaise natuur. Vergeet alsjeblieft niet dat een olifant door een hel moet gaan voor hij het toelaat dat een mens op zijn rug toelaat. Olifanten ritjes zijn dus altijd een slecht idee, hoe net de weides en stallen er ook uitzien.

Een korte samenvatting van Chiang Rai kan ik haast niet geven. Het is divers, de landschappen zijn divers net als de culturen en de mensen. Je vind er inspirerende oude dorpjes, grotere steden, markten, restaurants en ho(s)tels in allerlei gradaties. Het enige wat ik zeker weet is dat je dit gedeelte van Thailand zeker niet mag vergeten tijdens jouw (rond) reis.

Ben jij al eens in Thailand geweest?

Liefs Linda voetnoot 

Pin op Pinterest

Chiang Rai Thailand

 

35 Reacties

 1. 31 maart 2018 / 15:01

  Wauw dat lijkt me echt een fantastisch mooie reis! Al die prachtige omgevingen en ervaringen, puur genieten denk ik!

 2. 21 maart 2018 / 19:52

  Wat een prachtige foto’s zeg! Niet normaal. Zelf vind ik het ook erg zielig van de olifanten daar.

  • Linda
   Auteur
   22 maart 2018 / 13:38

   Susan, wat een lieve comment, dank je wel! 🙂

 3. 21 maart 2018 / 18:38

  Ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar wat een prachtig deel heb je bezocht! Meestal zie je alleen de paradijselijke stranden!

 4. 21 maart 2018 / 10:10

  Wauw wat ziet het er mooi en vooral gaaf uit allemaal! Ik ben er zelf nog nooit geweest, durf namelijk geen vliegtuig in te stappen 🙂

 5. Manon
  20 maart 2018 / 21:27

  Wauw ik word gewoon jaloers van al die foto’s wat is het daar geweldig zeg!

 6. 20 maart 2018 / 18:49

  P-rachtige foto’s.. WOW

  wat is je grootste passie, reizen of fotograferen?

  • Linda
   Auteur
   20 maart 2018 / 18:57

   Dank je wel! Mijn grootste passie is denk ik reizen vastleggen, maar zeker ook fotograferen in het algemeen. Vind het echt heerlijk om iets moois te creëren <3

 7. 20 maart 2018 / 15:50

  Wat een feestje om door deze foto’s te mogen scrollen, prachtig ziet dit eruit! Ik ben jaloers

 8. 20 maart 2018 / 11:00

  Prachtige foto’s je hebt het er echt geweldig gehad zo te zien! Wowie! Tof hoor! ik ben even op reis geweest 😀

 9. 20 maart 2018 / 10:33

  Ik vind het heel bijzonder dat er alleen hoogtepunten waren. Super dat het zo’n prettige ervaring was!

 10. 20 maart 2018 / 10:15

  wat een prachtige foto’s zeg. Ik zou zo een ticket boeken en achter je aanvliegen. Ongerept en veel natuur. I love it! Thanks voor het sharen van je belevings ik heb genoten van je verslag.

 11. 20 maart 2018 / 09:24

  Wat een prachtig blog. Ik heb genoten van je reisverslag en foto’s.
  Alsof ik even met je mee mocht. Die witte tempel is echt prachtig!!
  Ben zelf nooit in Thailand geweest. Het land zelf trekt mij ook niet echt. Zou wel graag eens naar Indonesië gaan. Kijken waar mijn opa en oma vandaan komen.

 12. 20 maart 2018 / 08:33

  Wauww wat een prachtige foto’s zeg! Zo gaaf dat je daar geweest bent. Ik had nog nooit van Chaing Rai gehoord, maar het ziet er prachtig uit. Ik zou zelf ook wel eens naar Thailand willen.

 13. 19 maart 2018 / 21:34

  Wauw. Bedankt dat ik weer een kijkje mocht nemen in een van jouw mooie reizen. Met de meest prachtige, krachtige en indrukwekkende foto’s. Het is net alsof ik zojuist zelf op reis ben geweest. En wat goed dat je ook aandacht besteedt aan een minder mooie kant van je reis: de manier waarop men met olifanten omgaat. Ik zou willen dat alle toeristen beseffen dat ze echt NIET op een olifant moeten gaan zitten. Dan zou die “markt” ook snel uitsterven.

 14. 19 maart 2018 / 20:58

  Wauuuww!!

  Wat een prachtige foto’s

  Groeten,
  Een hele jaloerse jongenman

  • Linda
   Auteur
   19 maart 2018 / 21:40

   Aaah dat zijn echt teveel credits hoor! 🙂

 15. 19 maart 2018 / 20:56

  Wat een ontzettend mooie foto’s! Thailand staat hoog op mijn lijstje van landen die ik nog wil bezoeken.

 16. 19 maart 2018 / 19:22

  Wauw wat is het daar mooi zeg! Vooral dat witte gebouw spreekt wel tot de verbeelding.

 17. 19 maart 2018 / 18:21

  Ik krijg zo’n zin om te reizen met dit soort foto’s <3 Echt heel gaaf!

 18. 19 maart 2018 / 17:58

  Wauw, prachtige foto’s! En ik ben het met je eens wat betreft de olifanten. Toeristen zouden moeten weigeren op de rug van een olifant te zitten.

 19. 19 maart 2018 / 12:22

  Nog niet geweest, maar zijn wel benieuwd naar de thaise keuken. Mooie foto’s trouwens.

  • Linda
   Auteur
   19 maart 2018 / 12:24

   De Thaise keuken is fijn! Ik wil thuis ook echt vaker Thais gaan koken. En dank je wel voor het mooie compliment!

 20. 19 maart 2018 / 12:11

  wat een super gave fotos en wat veel ook. erg mooi om te zien. ik ben zelf nog nooit zo ver gereisd maar wie weet ooit

 21. 19 maart 2018 / 11:39

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik word zelf niet zo getrokken door Thailand maar je hebt echt erg goeie foto’s genomen!

 22. 19 maart 2018 / 10:16

  Wat een sfeervolle foto’s. Het lijkt me geweldig om al deze pracht in het echt te zien. De witte tempel ziet er ontzettend indrukwekkend uit! Trouwens, goed dat je het hebt over de olifanten die misbruikt worden voor het plezier van toeristen. Jammer genoeg staat niet iedereen daar stil bij.

 23. 19 maart 2018 / 09:48

  Wauw, wat een prachtige foto’s heb je gemaakt Linda. Alsof ik een kleine reisje door Chiang Rai heb gemaakt net. Ik ben nog nooit in Thailand geweest maar het lijkt me geweldig <3

  • Linda
   Auteur
   19 maart 2018 / 12:38

   Dank je wel voor je mooie woorden! Thailand is zeker geweldig, maar wordt helaas ook steeds drukker. In het noorden heb je daar echt minder last van. Wij zijn de trip geëindigd met een paar dagen in het zonnige zuiden en dat was echt een fijne combinatie!

 24. 19 maart 2018 / 07:28

  Jeetje, wat een schitterende en indrukwekkende foto’s – stuk voor stuk! Ik vind ze allemaal echt prachtig en Chiang Rai ziet eruit als een heel mooie plek. Vooral die witte tempel vind ik erg mooi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Raspberry Nice Cream
Raspberry Nice Cream

[dropcap]S[/dropcap]inds ik vegan en suikervrij ben gaan eten ben ik mij veel bewuster geworden van wat ik eet. Ik ben...

Sluiten