Doi Tung & Myanmar Border | Chiang Rai

 

Doi Tung & Myanmar Border

 

 Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Akha vrouw in klederdracht.
 Doi Tung Chiang Rai

 

Doi Tung

Vanuit een dorpje wat iets zuidelijker gelegen is in Chiang Rai, rijden wij via mooie en goed begaanbare wegen richting Doi Tung. De uitzichten zijn mooi en afwisselend, dat maakt de rit een feestje om te rijden. Op de berg vind je naast de Koninklijke Villa met de tuinen (die redelijk bezocht worden door Thaise en toeristen) ook fijne stalletjes in de DoiTung Bazaar. Hier kun je de mooiste (Akha) souvenirs kopen, voor fijne prijzen. De prijzen, en het toerisme, vallen beiden lager uit dan het zuiden van Thailand. En dat maakt zeker Chiang Rai erg fijn om te vertoeven.

 

Het is dan ook vrij lastig te bevatten als jij je bedenk dat een dorp plaats moest maken voor de Konklijke Villa en de tuinen. Het imago van Doi Tung moest namelijk opgeschroefd worden omdat hier (met name door de verschillende bergstammen) veel opium werd verbouwd. Het gebied heet niet voor niets The Golden Triangle. Maar de koffie, waar het gebied ook bekend om staat, is ook heerlijk. Na een bak koffie en wat lekkere rijst snacks in bamboe kokers is het tijd om onze road trip iets oostelijker voort te zetten. En via niemandsland rijden wij over de grens van Thailand en Birma (Myanmar) naar Mea Sai. Een bruisend grens stadje waar je ook de grensovergang naar Birma vindt.

 

 Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai Doi Tung Chiang Rai

 

 Border of Myanmar & Thailand

 

Myanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma Thailand

 

Border of Thailand and Myanmar

Het was even spannend of wij de geplande route konden gaan rijden. In de grensgebieden woedt namelijk al een aantal jaren een burgeroorlog. Is er onrust, of politieke problemen, dan zijn deze grenscontrole posten (en de grenzen) gewoon dicht. Ze worden dan ook redelijk goed bewaakt door bewapende militairen die het grootste gedeelte van de dag in hangmatten door lijken te brengen. Het zijn vriendelijke mensen die deze dag gelukkig ook nog eens goed gemutst zijn. We mogen door. En al snel staan wij oog in oog met een land wat door heel weinig toeristen nog ontdekt is. Birma (Myanmar). En hier zijn voelt zo onwijs bijzonder.

 

De grens is niets meer dan een aaneenschakeling van puntige bamboestokken. Als je de weg een stuk doorrijd, en verschillende controle posten passeert, kom je bij een uitzichtpunt wat meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Tussen de loopgraven die in tact zijn gebleven, vind je namelijk een uitzichtpunt met vlaggetjes. Je zal verwachten dat hier busladingen vol toeristen worden gedropt. Maar als deze al in Chiang Rai zijn, dan kiezen de meeste tour operators voor een route langs het drielandenpunt, The Golden Triangle. Waar onze dag eindigt. Maar als ik heel eerlijk mag zijn, overtreft het toeristische circus het uitzicht vanaf deze grens niet. En je hebt het idee dat je er haast alleen bent, dat maakt het stukje niemandsland nóg indrukwekkender.

 

Myanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma Thailand

 

Een bezoek aan Birma (Myanmar)

Uitkijkend over de prachtige bergen van Myanmar kruipt de wanderlust waar het niet gaan kan. Het is dan ook op deze plek dat ik samen met mijn nicht en broer besluit dit land over een paar dagen te gaan bezoeken. Via de grenspost in het grensplaatsje Mae Sai kun je gemakkelijk een visa kopen en het land voor een korte periode bezoeken. Een kans die je simpelweg niet dagelijks krijgt.

 

De grenzen van Myanmar zijn al een paar jaar, met kleine tussenpozen ertussen, open. Maar het massa toerisme heeft het land nog niet ontdekt. En juist dat is wat mij zo aantrekt om dit land te bezoeken. Het is wel armer dan Thailand, de bevolking is iets minder vriendelijk, maar het is nog zo puur en onbekend. Het liefst boek ik mijn ticket om en trek ik het hele land door. Maar aangezien wij maar een week in Chiang Rai verblijven kiezen wij voor een dag. Waar ik jullie binnenkort meer over zal vertellen. Dat het de moeite waard, is een ding wat zeker is.

 

 Myanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma ThailandMyanmar Border Birma ThailandGouden stupa in Myanmar. 

 Myanmar Border Birma Thailand

 

Doi Tung – Golden Triangle, de route

De uren dat wij hier door mogen brengen kan ik maar aan één ding denken. Als je mij een week hier neerzet, zal ik mij iedere dag weer vermaken, zo onwijs mooi zijn de uitzichten hier. Maar het niemandsland geeft ook een rust. De wegen zijn verlaten, op een paar Akha’s na die je rond de grensposten met gevulde manden over de wegen zie lopen. Na de grensposten zie je bijna niemand meer. Een plek waar je totaal tot rust kunt komen. Heerlijk. En mocht jij hier op een dag komen, dan hoop ik dat het weer net zo mooi en helder mag zijn. Mocht je in de luxe positie zitten om je route zelf uit te stippelen, houd er dan rekening mee dat je rond maart en april in het smog seizoen terecht komt. En dan zullen de uitzichten een stuk minder spectaculair zijn.

 

De route: Doi Tung & de Royal Gardens – over de bergwegen langs de grens naar het grensplaatsje Mae Sai waar wij hebben geluncht – naar het lager gelegen Sop Ruak (The Golden Triangle). Allemaal prima te doen in één dag.

Deel II van de route komt vrijdag online. 

 

 Staat het Noorden van Thailand op jouw Travel wishlist?

 

Delen:

4 Reacties

  1. Jet
    28 februari 2017 / 09:46

    Wat een mooi reisverslag.
    Prachtige foto’s zoals we van jou gewend zijn .

  2. 28 februari 2017 / 08:02

    Wat mooi geschreven en wat een gave foto’s ♡ Ik wil NU gaan!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Update bohemian lifestyle by linda
Vegan breakfasts & bohemian dreams | Persoonlijke update

Van de fijnste vintage aankoopjes die ik in Brussel deed, een nieuwe bank tot dromen over een nieuwe camera. Ondanks...

Sluiten