Doel, het verlaten dorp in België | Spookachtig mooi

Spookstad Doel België

Doel, een klein dorpje wat eens een thuis was voor zo’n 14oo Belgen. Waar er nu, na jarenlange dreiging van slopen, nog maar 18 mensen van over zijn. Mensen waarbij Doel zo diep in hun hart zit, dat ze het niet kunnen verlaten. Het verlaten dorp, wat veelal een spookdorp wordt genoemd, staat al jaren op mijn lijstje om eens te bezoeken. Afgelopen zomer was het zover en zette ik koers richting België. Om ergens onder de rook van Antwerpen en de kerncentrales de afslag Doel te nemen. Vandaag neem ik je mee naar de spookachtig mooie stad Doel. Een prachtige urbex locatie met een dromerig tintje.

 

 

– Doel –

het verlaten dorp in België 

Spookachtig mooi

 

 

Spookstad Doel België

Spookstad België
urbex fotografie Doel België
urbex fotografie Doel België

urbex fotografie België

Doel België Linda's Wholesome Life
Urbex fotografie België
Doel België Linda's Wholesome Life
Doel België urbex

 

– Doel –

spookachtig mooi

Ik ben iemand die heel enthausiast wordt van gekke verlaten plekken. Huizen met een verhaal die al jaren leeg staan. Dit hoopte ik hier ook aan te treffen, maar naast wat schuurtjes, de schommel en het plaatselijke café is eigenlijk alles hermetisch afgesloten voor toeristen.

Doel is namelijk jarenlang slachtoffer geweest van vandalisme. De grafitti, de illegale rave feesten, het drugs gebruik, het kraken van de panden en het nachtelijk slopen van de huizen maakte van Doel een spookstad. ‘Wij’ als toeristen hebben dat gedaan, en dat vind ik heel erg. Nu neemt vooral de natuur het over. En dat heeft zo zijn charmes.

Desalnietemin won de nieuwsgierigheid en dwaalden wij een poosje rond. Denkend aan de mensen die hier in 1968 de booschap kregen dat het dorp voor uitbreiding van de Antwerpse haven moest wijken. Zo’n bericht wil niemand krijgen. De hoop was om in de huizen deze oude sfeer terug te zien, maar een opening om naar binnen te gaan hebben we niet kunnen vinden.

Naast de sfeer vastleggen wilde ik Doel ergens ook eren, door mooie sfeervolle foto’s maken. Zodat deze leegstaande stad ineens spookachtig mooi wordt.

bloemen
Doel België urbex
urbex fotografie Doel België
urbex fotografie Doel België

 

 

– Kerncentrale Doel –

spooky vibes

Het is een heerlijke doordeweekse zomerdag als wij door Doel dwalen. Slechts enkele toeristen komen wij tegen. Heerlijk, daar hou ik van. Zo heb je toch een beetje het idee alleen te zijn en loop je simpelweg niet in rijtjes achter elkaar aan. Zo voelt alles net wat avontuurlijker aan.

We vinden een lege badkuip in een dromerig groen schuurtje, tientalle knuffels verscholen in het groen én een hele toffe schommel. Met enigszins wat aarzelig begin ik rustig aan te schommelen. Het hele bouwwerk piept en kraakt, maar krakend ijs breekt immers ook niet.

Na het zien van de serie over Chernobyl is het vooral het aanzicht van de kerncentrale die mij de rillingen bezorgt. Ik snap niet dat mensen hier zo dichtbij kunnen wonen. De verlaten woningen en straten met uitzicht op de koeltorens geven ook echt een Pripjat vibe. Spooky!

urbex fotografie Doel België

urbex fotografie Doel België

 

 

 

– Nieuwe glorie –

de strijd is niet voor niets gestreden

De bewoners van Doel hebben jaren lang gestreden voor hun dorp. Met succes. Eind december 2019 kwam het verlossende antwoord dat Doel definitief mag bestaan. Wie dit bijzondere en strijdlustige dorp nog in de vergane glorie wilt zien, kan beter een bezoekje gaan plannen.

Voor je het weet wordt Doel opgeknapt en wordt er weer nieuw leven in geblazen. Dan is het wel gedaan met urbex fotografie. De actiegroep Doel 2020 is namelijk hard aan de weg aan het timmeren om het een en ander op papier vast te leggen en plannen voor de wederopbouw te maken.

Doel België Linda's Wholesome Life

Doel België Linda's Wholesome Life

voorjaar
natuur belgië

Doel België urbex fotografie

Doel Doel België urbex fotografie

 

 

Ben jij weleens in een verlaten stad of dorp geweest?

 

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

9 Reacties

 1. 31 maart 2020 / 14:52

  Doel is toch echt een interessant stuk geschiedenis van ons land moet ik zeggen. Het is al jaren geleden dat ik er nog geweest ben, misschien toch snel eens gaan met de jongens voor het helemaal terug veranderd is.

  • Linda
   Auteur
   31 maart 2020 / 14:56

   Het is echt een wereld apart, en de wereld heeft voor de bewoners letterlijk op zijn kop gestaan. Bizar. Dat gevoel bekruipt je ook helemaal als je er rondloopt vind ik 🙂 Voor kinderen lijkt het mij helemaal spannend!

 2. 31 maart 2020 / 11:50

  Wauw wat een ontzettend mooie foto’s van deze mysterieuze plek. Ik zou dit graag nog eens in deze staat willen bezoeken. Ben nog nooit in verlate dorpjes geweest helaas.

 3. 14 maart 2020 / 07:02

  Het zijn hele toffe foto’s geworden. Ik ben stiekem wel trots dat het dorpje mag blijven bestaan en ze het weer kunnen gaan opbouwen

 4. 13 maart 2020 / 17:15

  Zelf dit kan je gewoon fleurig overlaten komen haha, ziet er wel heel tof uit. Jammer dat mensen er alleen weer zoiets kunnen verpesten. Een verlaten ziekenhuis vind ik altijd een stuk enger..

 5. 13 maart 2020 / 12:51

  Mijn beste vriend is opgegroeid in Doel. Zijn ouderlijk huis werd destijds gesloopt op nationale tv. ? En m’n schoonouders wonen er ook vlakbij. Ik ben er een paar jaar geleden eens op ontdekking geweest en toen kon je in veel panden nog gewoon binnen. Beklemmend vond ik dat, hoewel de mensen natuurlijk niet omwille van gezondheidsredenen weg moesten.

  • Linda
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:38

   Jeetje, wat bizar voor je beste vriend om te zien dat je ouderlijk huis op tv wordt gesloopt, zo zijn er volgens mij al aardig wat pandjes verdwenen. Zonde! Het hele Doel verhaal blijft mij verbazen. Ook dat er mensen blijven wonen, door alles ziet het er nu best griezelig.. zeker als het donker is of slecht weer. En dan te bedenken dat ze zelf rondjes lopen om te kijken of er niet nog meer gesloopt wordt. Dat mensen dat überhaupt in hun hoofd halen om te doen.

 6. 13 maart 2020 / 11:18

  Aah het ziet er zo vet uit. Jammer altijd dat er weer mensen zijn die het verpesten. Ik ben zelf nog nooit in een verlaten stad of dorp geweest, maar wil dit wel heel graag nog een keer doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Kokoni Moos Linda's Wholesome Life
Moos | 5 maanden in Nederland

[dropcap]Y[/dropcap]ou can't buy happiness, but you can adopt a dog! Hij is net 5 maanden bij ons in Nederland en...

Sluiten