Persoonlijk | Bewuster en gezonder leven & tips

Een bewuste en gezonde levensstijl is wat mij betreft de sleutel tot een gezond en evenwichtig leven. Nu heb ik mijn gezondheid niet mee, ik slik namelijk best veel medicatie, en er zijn kuren die ik een bepaalde tijd moet slikken, waar ik ook -tot mijn grote spijt- van aan kom. Maar dit weerhoud mij er niet van om er vol tegenaan te gaan, om dag te zeggen tegen de overtollige grammetjes om zo beter in mijn vel te zitten. Graag neem ik jullie mee op dit nieuwe avontuur, vandaag vertel ik jullie hoe ik het aan ga pakken en welke (hulp)middelen ik hiervoor gebruik.

gezonder en bewuster leven, fruit

Graag wil ik weer lekker in mijn vel zitten en hiervoor wil ik terug naar het gewicht dat ik 2 zomers terug had. Nu zal je misschien wel denken, ga eens 2 keer in de week sporten en zorg dat je iedere dag voldoende beweeg. Nu is het zo dat mijn chronische labeltjes dit onmogelijk maken omdat ik een inspanningsziekte heb, ik word letterlijk ziek van inspanning. En dit houdt in dat alles waarmee mijn hartslag naar boven gaat een enorme inspanning is. Een evenwichtige levensstijl is dus wat meer op zij plaats en toch probeer ik zeker voldoende, maar binnen mijn grenzen, te bewegen. Waar ik zelf erg blij van word is het feit dat ik nu zelf mijn huishouden kan doen, in mijn kleine appartementje. Zo kom ik haast iedere dag voldoende in beweging, heb ik mijn mini-paardjes die ook onderhouden moeten worden en vind ik producten fotograferen ook echt een sport (je zal sommige houdingen eens moeten zien due ik aanneem om een perfecte foto te maken hihi).

gezonder en bewuster leven, eten, healthy

Ik werk hard aan mijn gezondheid, zo probeer ik voldoende te slapen al lukt dat met een slaapstoornis niet altijd. Zo drink ik al jaren 2 liter water op een dag en probeer ik op mijn voeding te letten. Suikers probeer ik tot het minimale te beperken (ik mag ze eigenlijk niet maar een leven zonder is a. haast onmogelijk zonder je in 1001 bochten te wringen en b. je lichaam heeft toch wel wat suikers nodig) net als mijn lactose inname.

Bewuster omgaan met voeding word de volgende stap, waarbij ik graag een duurzaam resultaat wil behalen. Ik wil dus zeker genoeg voedingstoffen binnenkrijgen, niet minderen met eten en geen ingewikkelde recepten moeten maken. Het moet dus vooral haalbaar zijn.

Food – mijn voedingsdagboek

food app gezonder en bewuster leven

Om dit te pijlen en mijn voedingsdagboek bij te houden maak ik gebruik van de Food app, die ik via de Appstore gratis kon downloaden (link klik hier). Deze app houd rekening met mij levensstijl en samen werken wij zo naar het doel. Mijn doel is ook om straks zonder te app te weten wat ik wel mag eten en in welke hoeveelheden.

Een gebalanceerde voeding die past in mijn niet zo actieve leven, ik vergelijk het maar even met een kantoorbaan waarbij je veel zit. Het plan is om mijn voeding hierop af te stemmen door een verminderde energie- en vetinname. Van de 1555 calorieën die ik per dag mag eten is de volgende balans perfect: 55% koolhydraten, 15% eiwitten en 30% vetten. Maar mij hieraan houden vind ik nog erg lastig, al ga ik nu wel actiever aan de slag met de weegschaal en maatbekers. Ik probeer voor nu in ieder geval onder de calorieën grens te blijven, optimaliseren daarvan is net wat gemakkelijker. En je moet immers doelen behouden, anders word het zo saai.

gezonder en bewuster leven, her fashion box, healthy lifetsyle

Nu ik bewuster eet merk ik dat ik minder trek heb tussen de maaltijden door, zeker omdat ik nu zo ongeveer de aanbevolen hoeveelheden eet. Ik eet gezond en hoef geen speciale recepten te gebruiken. Wel maak ik iedere dag verse fruit sapjes, drink ik veel water met afwisselend verse munt, quad limes, citroen of een appel erin. En ben ik nog bewuster van de maaltijden waar ik mij dag mee begin. Ik hou ervan om stevig en goed te ontbijten, een bak koffie, een kraker als lunch en gewoon eten wat de pot schaft bij moeders.

Hoe vergaat het?

Ik wist het nog van eerdere jaren dat wanneer ik mijzelf echt weer even aan mijn ‘no sugar diet’ moest houden, dat de eerste dagen gepaard gaan met hoofdpijn, een intens verlangen naar suiker en zoete dingen (al at ik het niet veel). En mijn lichaam verkeerde in een ‘in de startblokken houding’, een constante alertheid waar je niet vrolijk van word. Maar de aanhouder wint, de hoofdpijnen nemen af, ik heb minder trek, eet beter en bewuster en ook mijn nachten worden langzaam weer wat langer (oh yes!). Ik voel mij productiever en ik verlang totaal niet meer naar suikers, kortom na een paar dagen zit ik al veel lekkerder in mijn eigen vel.

gezonder en bewuster leven, lifestyle by linda

Tips om een gezonde levensstijl vast te houden en te laten slagen

 Doe het alleen als je er zelf helemaal klaar voor bent, het helpt niet om het voor een ander te doen. Wees dus lief voor jezelf en stel de doelen voor niemand minder dan jezelf.

 Kies voor gezonde vervangers als tussendoortjes en maaltijden. Kies hiernaast voor dingen die je ook echt lekker vind, dingen eten omdat ze nou eenmaal gezond zijn hou je echt niet lang vol.

 Stel een haalbaar doel voor jezelf en verdeel hem onder in kleine doelen. Iedere keer als je een doel hebt gehaald zal aanvoelen als een feestje.

Durf nee te zeggen. Neem geen hapjes etc. aan waar jij je niet lekker bij voelt, je slaat ze niet af omdat je ondankbaar ben, maar omdat je een gezondere levensstijl voort wilt zetten. Al mag een keer zondigen natuurlijk wel!

 Last but definitely not least, denk niet in kilo’s maar kijk aandachtig naar je lichaam. Cijfers zijn maar cijfers, je goed voelen bij je spiegelbeeld is veel fijner.

Hoe bewust ben jij je van wat jij eet?

liefslinda2Bloglovin' button

Delen:

12 Reacties

 1. 3 maart 2015 / 22:18

  Wat een mooi artikel om te lezen. Ik wens je heel veel succes! Ben jij bekend met het Candida-dieet? Dat is een dieet waarbij je geen (toegevoegde) suikers mag eten en gist moet vermijden (zoals alcohol). Ik heb het een tijdje gevolgd, omdat ik last had van allerlei kwaaltjes zoals hoofdpijn, eczeem, moeheid, etc. Ik voelde me super in die periode! Ik wist niet dat (toegevoegde) suikers zoveel invloed op je kunnen hebben. Inmiddels volg ik het niet meer zo strikt. Etenswaren waar je aan kunt denken: bananen, druiven, meloen, gebak, snoepjes, chocolade, Ik kreeg in die tijd gelukkig een lijstje van wat ik wel mocht eten. Dan is het namelijk gemakkelijker op vol te houden. Nogmaals, heel veel succes!

 2. 27 februari 2015 / 13:36

  wat ben je goed bezig en wat fijn dat je jouw tips deelt!

 3. 26 februari 2015 / 11:12

  Wat een super toffe tips. Ik ben hier de laatste tijd wel mee bezig maar heb geen idee waar ik nou eingelijk moet gaan beginnen! Ik ga die app direct downloaden:)

 4. 26 februari 2015 / 01:38

  Wat ben je goed bezig Linda! Ik ben sinds kort ook weer bezig maar ik moet toegeven dat ik het best lastig vind!

 5. 25 februari 2015 / 22:22

  Wat een fijne tips! Wat voor mij echt heel erg helpt is veel water drinken, gevarieerd eten, elke dag een verse smoothie en/of sapje, zo min mogelijk vlees eten en niet te veel gluten! Ook heb ik al een paar maanden geen snoep/chocolade aangeraakt, en daar ben ik stiekem heel erg trots op! Bewegen vind ik trouwens ook heel belangrijk, helaas lukt het laatste tijd door drukte met afstuderen en andere dingen niet om veel te sporten, maar probeer sowieso 1 a 2 x in de week hard te lopen! ’s avonds een stukje wandelen vind ik ook heerlijk, en dan heb ik toch even een klein beetje beweging!

 6. 25 februari 2015 / 17:41

  Ik vind het super knap van je, ik denk dat ik zoiets echt niet kan volhouden

 7. 25 februari 2015 / 17:26

  Super knap dat je ondanks je medische achtergrond toch probeert om een gezonde levenstijl aan te houden. Vooral ook omdat je dan qua sporten niet zo veel kan doen.

  Ik probeer doordeweeks wel bewuster op mijn eten te letten. In het weekend mag ik van mezelf wel een keertje cheaten.

 8. 25 februari 2015 / 14:07

  Wat ben je goed bezig! Ik moet ook wat bewuster omgaan met voeding, met name de laatste tijd. Veel succes in ieder geval!

 9. 25 februari 2015 / 12:52

  Wat een fijne tips! Kilo’s zijn niet belangrijk (alhoewel ik dat nu makkelijk kan zeggen, nu ik 46kg ben afgevallen… Nú kijk ik anders naar mijn lichaam dan toen). Het is ook niet mijn doel om slank te worden, maar om gezond en fit te zijn en te blijven. Natuurlijk geniet ik nog wel van lekkere dingen, maar zeer met mate. Ik kom een keer bij jou een vers fruitsapje drinken, goed?

 10. 25 februari 2015 / 12:09

  Heel veel succes nog met je bewuste levensstijl!

 11. 25 februari 2015 / 06:07

  Wat een leuk artikel om te lezen. Goed bezig. Ik wens je veel succes. Die tips die je geeft vind ik echt heel erg goed. Zitten een paar superbelangrijke tussen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Gesponsord: C&A presents Today’s look

Je goed voelen is heel erg belangrijk. En wanneer jij je goed voelt is het heel erg fijn als je...

Sluiten