7 tips om de road trip van je leven te plannen

Weet je al waar je op vakantie wilt gaan? Ga je met de auto, boot of met het vliegtuig? De mogelijkheden zijn eindeloos tegenwoordig. Kies je ervoor om een grote afstand te overbruggen met het vliegtuig, dan kun je op de bestemming al heel makkelijk een auto huren. Of ga je liever voor meer gemak qua bagage en begin je de road trip thuis in je eigen voortuin? Dan is het verstandig om na te lopen of jou verzekering alles dekt. Heb je goed gezelschap bij en een kaart? Dan ben je good to go. Of bijna? Ik geef jou vandaag dé tips om jou road trip onvergetelijk te maken.

 

7 tips om de road trip van je leven te plannen

 

zo plan je de road trip van je leven tips tip plannen reis lifestyle by linda

 

Een huurauto

Bedenk bij het huren van een auto goed wat je wensen zijn voor jou vakantie, en welke voorzorgsmaatregelen verstandig zijn om te onthouden voor je een auto gaat huren. Tijdens een road trip in Europa zal je al snel een hele andere auto nodig hebben dan wanner je door IJsland gaat rijden. Zijn er veel bergen? Ligt er sneeuw? Is het vanwege wildlife verstandig om een grote auto te rijden? Heb je veel bagage bij? En zijn alle inzittende verzekerd? Ook is het slim om online verschillende maatschappijen te vergelijken, zo kan je al snel veel geld besparen. Kijk alleen wel even of ze goed aangeschreven staan in dat land en of er veel corruptie is, je wilt namelijk niet opdraaien voor kosten die je niet gemaakt hebt.

Let er wel even op dat je in veel gevallen boven de 21 moet zijn wanneer je een auto wilt huren, je extra bij moet betalen voor een tweede chauffeur en je vaak met een creditcard moet afrekenen.

 

Internationaal rijbewijs

Een Nederlands rijbewijs is buiten de EU niet geldig zonder een extra papiertje van de ANWB. Het Internationaal Rijbewijs geeft in verschillende talen aan welke rijbewijzen jij bezit en waar jij dus in mag rijden. Deze kun je gemakkelijk in de winkels van de ANWB aanvragen, neem alleen wel een recente pasfoto mee die voldoet aan de voorwaarden van foto’s voor een officieel documenten. Voor €18,95 heb je al een Internationaal rijbewijs in huis.

 

zo plan je de road trip van je leven tips tip plannen reis lifestyle by linda

 

Met je eigen auto op reis

Wanneer je ervoor kiest om je road trip in je eigen voortuin te beginnen is het verstandig om je eigen auto ook even na te lopen. Heb je de juiste banden onder de auto? Kan jij je bagage goed meenemen? Heb je navigatie bij (is hij geschikt voor dat land?) of rij je met een kaart? En zijn er bepaalde voorbereidingen die je voor een land moet treffen (denk aan een alcohol blaas setje wanneer je naar Frankrijk gaat en sneeuwkettingen als je naar de sneeuw gaat). Ook is het belangrijk om een goede autoverzekering te hebben of af te sluiten. Niet alleen voor jezelf en voor pech hulp onderweg, maar zeker ook voor de passagier(s) die met je meerijden. Want zijn je inzittende ook verzekerd?

 

Music Mistro!

Wanneer je veel kilometers maakt kan je gesprekstof een keer op raken. En hoe fijn en gezellig is het niet om muziek op te zetten om jou helemaal in vakantie sferen te brengen? Zo maakte ik voor onze road trip door Australië een Australië playlist op Spotify, die ik gedurende de vakantie aanvulde met Australische hits en fijne deuntjes. Gezellig!

 

zo plan je de road trip van je leven tips tip plannen reis lifestyle by linda

 

Booking.com

De app van Booking.com was een life saver voor ons tijdens onze road trip. Wij hadden voor vertrek van huis een aantal bestemmingen vast gezet en daar accommodaties geboekt, de rest lag nog open. Heerlijk is dat gevoel van vrijheid en last minute een kamer boeken is ook a piece of a cake met de app van Booking. Spontaan maakte wij verschillende tripjes en soms besloten wij eerder te stoppen met rijden dan verwacht, je komt onderweg immers zoveel moois tegen en hoe fijn is het dan om niet aan een strak schema vast te zitten zodat je kunt stoppen?

 

Welke afstanden leg je af?

Je kunt natuurlijk prima grote afstanden afleggen als je dat fijn vind, zeker als je grote afstanden in een korte tijd af wilt leggen. Maar eigenlijk is het meest ideale om rond de 200 á 300 km per dag te rijden. Zo kan je voldoende zien, rustig wakker worden en onderweg zo vaak stoppen als je wilt zonder in de avond veel te laat bij je accommodatie aan te komen. Gemak dient de mens en het is tenslotte vakantie!

 

zo plan je de road trip van je leven tips tip plannen reis lifestyle by linda

 

Online of offline reizen?

Tegenwoordig kun je zonder een berg geld kwijt te zijn binnen én buiten Europa jou internet bundel aan laten staan. Zo kan je bijvoorbeeld bij Vodafone een Paspoort afsluiten en met een klein bedrag per dag kun je bellen, sms’sen en internetten. Wat natuurlijk beperkt is, maar wel goedkoper is dan wanneer je dit zonder bundel doet. En het fijne is dat je alleen betaald voor de dagen dat je hem ook écht gebruikt.

Wil je het nog goedkoper en slimmer aanpakken en hecht je niet zoveel waarden aan je eigen telefoon nummer op vakantie. Dan kun je heel goedkoop een toeristen simkaart kopen. Vaak worden deze op de luchthaven al aangeboden en kun jij gelijk online gaan bij aankomst en iedereen laten weten dat je veilig aangekomen bent.

Natuurlijk kan je het zonder doen op vakantie en van Wifi spot naar Wifi spot rijden. Maar wanneer je een natuurliefhebber bent zul je merken dat op vele plekken deze hotspots ver te zoeken zijn.

 

zo plan je de road trip van je leven tips tip plannen reis lifestyle by linda

 

Heb jij nog een fijne tip voor het plannen van je droom road trip?

 

liefslinda2Bloglovin-button

 

 

Delen:

9 Reacties

 1. 14 juli 2022 / 13:27

  Wat een handige tips! Ik ga volgende maand mijn eerste road trip maken en deze tips komen zeker van pas. Zo heb ik er nog helemaal niet over nagedacht om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Gelijk maar even aanvragen.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

 2. 21 september 2016 / 13:36

  Bedankt voor de tips! Vriendin van mij was erg in de problemen gekomen door het niet goed afsluiten van een autoverzekering. Ik kan iedereen ook aanraden om dit van te voren goed te controleren!

 3. 2 februari 2016 / 19:59

  Hele fijne tips! Ik wil wellicht een mini roadtrip gaan maken deze zomer, dus ze komen zeker van pas. x

 4. 29 januari 2016 / 20:50

  Wat een fijne tips! booking.com ga ik onthouden.

 5. 29 januari 2016 / 12:21

  Wat een leuke post! En mooie foto’s on the road! 😀
  Als ik een roadtrip maak heb ik er naast de navigatie er ook graag een kaart ben.De navigatie is nou eenmaal niet altijd te vertrouwen 😉 En met een kaart krijg je bovendien ook een goed beeld van waar je nou echt bent en zo leer je ook een beetje topografie.

  • Linda
   Auteur
   29 januari 2016 / 21:28

   Dat klopt helemaal! Bij gebrek aan een kaart kan je gelukkig ook de navigatie zo ver uitzoomen dat je wat overzicht hebt. En locale kaarten heb ik inderdaad ook altijd bij 🙂

 6. 29 januari 2016 / 11:39

  heel erg leuk om te zien en wat een fijne tips!

 7. 29 januari 2016 / 08:46

  Wat een goede tips Linda, vooral aan een Internationaal rijbewijs had ik niet zo snel gedacht, dus die ga ik echt onthouden! Booking.com vind ik ook een hele fijne site, alhoewel ik wel zo iemand ben die liever van te voren boekt haha.

  • Linda
   Auteur
   29 januari 2016 / 21:25

   Het is inderdaad fijn om van te voren in de grote lijnen wat vast te zetten, maar bij onverwachte uitjes is hij écht handig 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Happy birthday lifestyle by linda donut
27 life lessons | Birthday edition

Hi iedereen! Het is dat ik geen rondje kan geven, anders had ik dat heel graag gedaan. Vandaag dan maar...

Sluiten