Hoe doe je dat? | Als chronisch zieke voor jezelf beginnen

Wanneer je graag wilt gaan werken, erg ondernemend bent maar wel veel last hebt van jou schommelende chronische ziekte of aandoening, dan is het misschien wel een veel beter idee om voor jezelf te gaan beginnen dan voor een baas te gaan werken. Er zitten namelijk veel voordelen aan het beginnen van een eenmanszaak of bedrijfje, en natuurlijk ook een paar nadelen. Wil je testen of het iets voor jou is? Dan ga ik jou vandaag stap voor stap meenemen door het proces wat; als chronisch zieke voor jezelf beginnen heet!

 

 Als chronisch zieke voor jezelf beginnen

 

Als chronisch zieke voor jezelf beginnen, hoe pak je dat aan? Wat zijn de voor en nadelen? En waarom zal je überhaupt beter een eigen baas kunnen zijn? In het artikel van vandaag ga ik verder in op deze vragen, want als jij voor jezelf wilt gaan beginnen, weet ik dat jij ze hebt.

 

Eerder schreef ik al een artikel met mijn persoonlijke verhaal; waarom ik als chronisch zieke voor mijzelf ben begonnen. Vorige week verscheen; werken als chronisch zieke, hoe doe je dat?

 

Positieve energie

Het aller aller belangrijkste is dat jij doet waar jij blij van wordt! Je investeert veel van jou kostbare energie in het werken en dat moet jij er voor jezelf wel iets uit kunnen halen. Doen waar jij van houd motiveert en stimuleert niet alleen maar verhoogt ook jou werkplezier. Dan zal je ongemerkt meer bergen gaan verzetten. Jou energie is schaars en kostbaar, investeer het juist!

 

Test of het haalbaar is

Ga vooral eens in gesprek met mensen om je heen, op social media en misschien wel ervaringsdeskundigen op wat voor vlak dan ook. Het is namelijk belangrijk om te weten of jou idee, jou eenmanszaak of bedrijfje, uniek genoeg is om jou straks te kunnen onderhouden. Het is met bedrijven zo dat er haast meer aanbod dan vraag is in bepaalde branches en dan is het handig om jezelf óf tegen een flop te beschermen, óf jezelf vanaf dag één te onderscheiden. En daarbij kan het advies van anderen nog weleens voor een frisse wind zorgen. Sharing is caring.

 

Test jou belastbaarheid

Is het mogelijk om met wat je ook wilt gaan beginnen, te testen of het qua energie en taken haalbaar is voor jou? Zo kan je direct zien tijdens een proef periode of het écht bij je past en of het werk haalbaar is. Zo zal je zelf kunnen zien hoeveel uur jij per week jezelf inzetbaar kan maken voor jou eigen werkzaamheden. En boven al, wat voor invloed de taken op jou lichaam hebben.

chronisch ziek en voor jezelf beginnen uitgelicht tips

 

Hoeveel wil jij investeren?

Daarnaast is het ook handig om te weten waar je in zal moeten investeren en of je daarbij misschien wel hulp kan krijgen van anderen. Dat kan een eigen spaarrekening zijn waar je aanspraak op doet. Maar wist je dat je bijvoorbeeld door jezelf als Bikkel aan te melden bij BNN of een project te starten bij het UWV (zeker wanneer je hier al bekend bent is het de moeite waard om deze opties te bespreken). Zij kunnen jou namelijk ook op weg helpen met een start kapitaal.

 

Schrijf een ondernemingsplan

Wil je alles goed en netjes aanpakken is verstandig om alles eens goed op papier te zetten. Dit is niet alleen handig voor jezelf. Maar mocht je een gesprek hebben bij de bank, het UWV, KVK of waar dan ook, dan kan het handig zijn om alles overzichtelijk bij elkaar te hebben. Zo kan je samen goed testen of jou plan een succes kan gaan worden, of je op weg geholpen kan worden en of je een ‘GO’ krijgt om aan de slag te gaan.

Ook erg handig als je zenuwachtig wordt bij gesprekken, een black out kunt krijgen of door vermoeidheid het een en ander kan vergeten. Zo kom je ook serieus en goed voorbereid over, dan heb je de eerste goede indruk in ieder geval al te pakken!

 

Niet vergeten; goedkeuring vragen wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent

Wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent moet je een ‘GO’ krijgen van het UWV om überhaupt jou eenmanszaak of bedrijfje in te mogen schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook kan het zo zijn dat jou oude werkgever een x aantal jaar nog risicodrager is van jou, en dan zal je ook bij je oude werkgever (of eventueel een bureau waaraan zij het uit hebben besteed) een ‘GO’ moeten halen.

Ben jij nog in beroep of bezwaar tegen een beslissing van jou werkgever of het UWV? Wacht dan met het vragen van toestemming tot alles rustig en geregeld is. Het zal anders nog weleens nadelig uit kunnen pakken bij jou bezwaar of beroep.

 

Zo’n gesprek met het UWV, hoe gaat dat in zijn werk?

Laat in dit gesprek vooral blijken dat je graag wílt werken. Misschien is er in een eerder gesprek met het UWV een keer de optie ‘voor jezelf beginnen’ al gevallen? Dan staat de deur al op een kiertje open. Het UWV zet mensen graag aan het werk en ze zijn dan ook al snel bereid om jou te helpen. Is jou oude werkgever risicodragend, dan heb je alleen een ‘GO’ nodig van het UWV, en zal je de rest met je oude werkgever moeten bespreken. Als je de situatie heel zwart/wit bekijkt gaat het jou oude werkgever een korting opleveren (zij gaan minder voor jou betalen -geld overigens ook voor het UWV-) en dan zijn ze al heel blij om te horen dat jij wilt gaan werken.

 

De nadelen, wegen ze op tegen de voordelen?

Ook wanneer je voor jezelf begint bestaat je werkdag niet alleen uit leuke dingen doen. En alhoewel je jou dagen zelf in kunt plannen, moet je niet te vaak afgeleid zijn door niet werk gerelateerde dingen. Want ga jij op een goede dag iets leuks doen of eens een flinke berg verzetten met werk? Alles komt dus neer op discipline, en daar moet je dus wel over beschikken.

Administratie kun je natuurlijk uitbesteden, maar wanneer je geen kennis hebt die dit graag voor je oppakt, is het een dure investering om dit gelijk aan een bedrijf uit te besteden. Mocht je het zelf onwijs leuk vinden, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Wanneer je een hele slechte periode ingaat, weet je natuurlijk niet van te voren wanneer je weer op de been bent. Je toekomst is eerlijk gezegd met een chronische ziekte of aandoening, best onzeker. Geen energie = geen werk = geen geld. Zo simpel is het. Mocht het UWV jou zelf verdiende loon aanvullen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar ook opdrachten en potentiële nieuwe werkgevers blijven op de plank liggen als het even wat minder met jou gaat. Hou hier van te voren dus ook rekening mee.

In het zaken wereldje kom je niet alleen leuke en inspirerende mensen tegen. Mensen kunnen dwingend zijn, jou proberen over je grenzen te duwen met bijvoorbeeld absurde deadlines en ook zullen ze altijd proberen af te dingen. Durf sterk in je schoenen te staan en voor jezelf op te komen. Jij bent al snel meer waard dan je denkt. Zeker nu jij ook je eigen brood moet gaan verdienen. Het is wennen, oefenen, advies vragen en blijven oefenen. Bedenk je maar dat jij verantwoordelijk bent voor jou succes, jou geluk, en laat niemand dat van je afpakken. Is iemand streng, kort of onaardig tegen jou? Wees dan zelf ook vooral niet mild met het opstellen van jou eisen en kenbaar maken van jou wensen. Sommige mensen zijn nou eenmaal keiharde business mensen met het hart op de tong, en dan mag je ze wat dat betreft het zelfde terug geven. Kun je gelijk mooi kijken wat jij maximaal ergens uit kunt slepen (en wat technieken afkijken, handig!).

chronisch ziek en voor jezelf beginnen uitgelicht advies tips

 

Gefeliciteerd, je bent ingeschreven, spread the word

Nu kun je natuurlijk heel stil en nuchter trots zijn op je inschrijving, maar straal en draag dit ook zeker uit! Nu had ik het voordeel dat ik als blogger al een poosje aan het werk was waardoor ik al snel benaderd werd door opdrachtgevers. Maar wanneer ik zelf vaker over mijn werk als blogger had verteld, en had durven vertellen, dan had ik denk ik ook wel een vloeiendere start gemaakt als zelfstandige. Wees trots op wat je bereikt hebt en schroom dus niet om daarover te vertellen. Jij maakt jou eigen toekomst. Jij zorgt er zelf voor of jou droom, jou eenmanszaak of bedrijfje een succes wordt. En dat verdien jij! Je bent immers van ver gekomen.

 

And the rest is up to you my love

Gaande weg ga jij leren, dingen anders zien, anders aanpakken en dat is allemaal prima. Niemand kan jou een kant-en-klaar handboek voor ondernemen aanreiken. Je zal zelf moeten zoeken naar wat bij jou past, wat weet je nog van je ouder werkgever(s) en waar voel jij je lekker bij? Dat is het fijne van werken voor jezelf, je leeft naar jou normen en waarden. Jou standaarden en legt de lat zo hoog als je zelf wilt. Lukt het een dag niet? Wees dan mild en lief voor jezelf en probeer het later nog eens. Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen om een sleur te voorkomen en het leuk en speels te houden voor jezelf. The sky is the limit en het is aan jou of je deze droom gaat plukken ja of nee.

 

Nu ben ik natuurlijk overal luchtig op in gegaan, heb je nog vragen n.a.v. dit of een vorig artikel? Laat dan zeker een comment achter of stuur mij een mailtje!

liefslinda2Bloglovin' button

 

Delen:

7 Reacties

 1. 28 november 2015 / 09:55

  Wat fijn dat je al je ervaringen met anderen deelt, ik denk dat veel mensen hier iets aan zullen hebben. Ik studeer nu nog (met chronische vermoeidheid) maar ik wil later ook graag voor mezelf beginnen. Ik weet door mijn thuisstudie en ondernemers in mijn omgeving dat het opzetten van een bedrijf met een chronische ziekte niet altijd makkelijk zal zijn, maar je kan in ieder geval je eigen tijd indelen naar aanleiding van hoe je je voelt. Dat vind ik heel fijn!

 2. 25 november 2015 / 11:09

  Wat een mooi en informatief stuk! Super fijn dat jij zo je ding hebt gevonden. Helaas ligt voor mij de belastbaarheid te hoog, maar ik geniet er wel van als hobby. En dat is het belangrijkst :D.

 3. 24 november 2015 / 17:37

  Heel fijn en duidelijk artikel! Als bikkel bij BNN aanmelden wist ik nog niet 🙂

 4. 24 november 2015 / 17:16

  Wat een fijne artikel heb je geschreven, ik denk dat diegene die in jouw positie zitten hier veel aan hebben

 5. 24 november 2015 / 15:38

  Zal ik je wat verklappen? Ik ga morgen naar de kvk, vind het zo spannend. Ik ben natuurlijk niet chronisch ziek (chronische hyperventilatie is mee te leven natuurlijk), maar ik wil er graag meer mee bereiken. Ik vind echt dat je en heel goed en leerzaam artikel hebt geschreven!

 6. John
  24 november 2015 / 08:33

  Wat een duidelijke blog weer. Hoop dat vele die in deze zoektocht zittenhem weten te vinden en hun voordeel er mee kunnen doen.
  Ga zo door jij!

 7. 24 november 2015 / 06:26

  Wat fijn dat jij dit soort artikelen schrijft, ik weet zeker dat je hier anderen mee kunt helpen in hun zoektocht naar hoe ze dit aan moeten pakken :-).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
truien onder de €20,00 20 euro twintig budget
20 fijne truien onder de €20,00

Hi iedereen! Zeker met de feestdagen op komst en het steeds kouder worden de weer begint het bij mij te...

Sluiten