5 tips bij het maken van een moestuinplan

5 tips bij het maken van een moestuinplanNoord-Brabant, maart 2023

Het voorjaar is eindelijk hier en dat maakt de nodige voorjaarskriebels los. Ik geniet enorm van de bloesem, de opkomende bollen én het feit dat er een nieuw moestuin-seizoen voor de deur staat. In het artikel van vandaag deel ik 5 tips bij het maken van een moestuinplan. Zodat ook jij dit jaar kunt gaan genieten van je eigen kruiden, groenten en fruit!

 

— 5 tips bij het maken van een moestuinplan —

de moestuin

 

moestuin voor beginners

Stap 1: Hoe wil je het aan gaan pakken?

Moestuinieren, je kan het zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ook als je geen enorme lap grond hebt is er veel mogelijk. Bepaal als eerste waar jouw moestuin gaat komen. Of het nu om enkele potjes in je vensterbank gaat, een klein kasje voor op je balkon, of een moestuinbak van een vierkante meter? Het is al snel genoeg om jouw groene vingers eens te gaan testen.

Het is onwijs leuk om dille, munt, tuinkers, bieslook of tijm te zaaien in een pot of een klein kasje. Deze passen al snel in een vensterbank en staan ook onwijs leuk in je keuken. Zo heb je ook altijd verse ingrediënten bij de hand als je weer eens een heerlijke maaltijd op tafel ga toveren.

Een klein kasje (tafelmodel) een van plastic of glas, past ook al makkelijk in een kleine tuin, op een (dak) terras of een balkon. Zet hem wel even binnen als ze nachtvorst opgeven.

Wellicht heb je een tuin en kun je zelfs een stuk vrijmaken om hier een moestuin van te maken. Er zijn daarnaast ook hele leuke moestuinbakken en planttafels verkrijgbaar om mee te beginnen.

Moestuin moestuinplan

5 tips bij het maken van een moestuinplan

 

Ben je er nog niet helemaal zeker van of een moestuin helemaal jouw ding is? Probeer het dan een jaartje en houd het klein. Je kunt in een klein kasje beginnen, in potten of in een handige moestuinbak van hout. Deze zijn niet zo groot en gemakkelijk uit te breiden als je eenmaal de smaak te pakken hebt.

 

PH-bodemtest ECOstyle

PH-bodemtest ECOstyle

 

Stap 2: zorg voor de juiste bodem

Nu je voor jezelf hebt bepaald waar jouw moestuin moet komen is het verstandig om te investeren in een juiste bodem. Moestuin planten groeien erg goed op grond met een hoge PH-waarde. Dit wilt zeggen dat moestuin voedingsstoffen gemiddeld gezien het makkelijkst worden opgenomen bij een neutrale pH waarde van 6,8.

Een lage PH-waarde wilt zeggen dat je zure grond hebt, een hoge waarde betekent dat de grond neutraal is. Met een PH-bodemtest kun je gemakkelijk zien hoe de conditie van jouw grond is, en wat het eventueel nodig heeft. De meeste moestuinplanten voelen zich top in een moestuin bodem met pH waarde tussen 6.0 en 7.5.

Heb je nog geen grond? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor een zak moestuingrond, zo weet je zeker dat jouw planten de juiste voedingstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Dit is turfvrije potgrond en geeft langdurig natuurlijke voeding af aan de plant. Daarnaast houdt het ook beter water vast, zodat jouw plantjes goed kunnen gaan groeien.

Ideaal voor groenten, fruit en kruiden.

Moestuinmest moestuingrond ECOstyle

Moestuin moestuinplan

Moestuin moestuinplan
Moestuin moestuinplan zaaien

 

Stap 3: Poten of zaaien?

Nu komen we aan bij het leukste gedeelte, het poten of zaaien. Beiden hebben zo zijn voordelen. Bij zaaien kun je het proces echt vanaf dag 1 volgen. Vooral tuinkers is leuk om te zaaien omdat deze al heel snel ontkiemt en opkomt. Je zit binnen enkele weken al aan een heerlijke belegde boterham met tuinkers.

Ben je te laat om te zaaien of wil je na de ijsheiligen (het startschot om in de volle grond te gaan zaaien of poten) direct aan de slag met poten? Dan kun je ook bij verschillende kwekers en tuincentra’s terecht om plantjes te kopen. Houd ook stekjes kasten en online ruilgroepen in de gaten. Hier vind je al vaak voor een leuk prijsje de mooiste plantjes. Na de ijsheiligen kun je ook de zelf gezaaide plantjes in de vollegrond te zetten.

Als je een keuze hebt gemaakt wat je dit jaar wilt gaan telen in je groententuin bedenk je goed hoe je de indeling wilt gaan maken van de moestuin. Waar zaai je de wortels en het sla? Waar komen de tomaten of fruitplanten zoals een druif of framboos? Houd rekening met de verschillende wensen van een plant (volle zon of schaduw) en de hoogte ervan. Werk van klein naar groot, zo blijft je moestuin overzichtelijk.

Wacht met het zaaien en planten in de volle grond tot de laatste nachtvorst uit de grond is. Heb je binnen plek of een kas? Dan kun je onder glas al snel gaan zaaien, en kun je gaan poten zodra de vorst uit de grond is.

 

Moestuin moestuinplan poten

Moestuin moestuinplan planten

Stap 4: de indeling

Als je een keuze hebt gemaakt wat je dit jaar wilt gaan telen in je groententuin is het tijd om een indeling te maken. Het is verstandig om hier goed overna te denken. Waar zaai je de wortels en het sla? Waar komen de tomaten of fruitplanten zoals een druif of framboos? Houd rekening met de verschillende wensen van een plant (volle zon of schaduw) en de hoogte ervan. Werk van klein naar groot, zo blijft je moestuin overzichtelijk.

Per gewas kun je opzoeken wanneer het verstandig is deze te gaan zaaien of planten. Houd er ook rekening mee dat als je sla gaat zaaien, je dit in etapes doet. Zo heb je een langere periode verse sla om te oogsten.

Is dit al je tweede moestuinjaar of heb jij je moestuin al langer? Houd er dan ook rekening mee dat je niet ieder jaar de gewassen op dezelfde plek kunt zaaien/poten. Het is verstandig om dit te rouleren, net als de boeren doen!

P.s. Wacht met het zaaien en planten in de volle grond tot de laatste nachtvorst uit de grond is. Heb je binnen plek of een kas? Dan kun je onder glas al snel gaan zaaien, en kun je gaan poten zodra de vorst uit de grond is.

Moestuin moestuinplan
Moestuin moestuinplan

Moestuin voeding

Moestuin voeding vegan

 

Stap 5: Voeding & bemesten

Nu je zaden ontkiemen en je plantjes uitgroeien tot mooie planten, is het verstandig om ze regelmatig water & voeding te geven. ECOstyle heeft verschillende soorten voeding die toegespitst zijn op diverse categorien. Denk hierbij aan de Moestuin AZ die geschikt is voor groenten en kruiden. Deze geven langdurige voeding af zodat jij een rijke oogst hebt die ook nog eens heerlijk smaakt.

Voor fruit zijn er diverse varianten beschikbaar, denk aan speciale voeding voor druiven, aarbijen en fruit.

Ben je vegan en wens je ook geen dierlijke mest te gebruiken in jouw moestuin? Dat kan! Er is nu ook MoestuinGemak – Plantaardige Mest (vegan) verkrijgbaar voor groenten, kruiden en fruit. Daarnaast is ook de Moestuin-AZ 100% plantaardig.

Op het linker schepje zie je de plantaardige mest, op de rechter schep vind je Moestuin – AZ.

Moestuin AZ ECOstyle

Moestuin moestuinplan

Moestuin moestuinplan

 

 

– De oogst –

Als je alle 5 de stappen goed doorlopen hebt van het moestuinplan en de planten met veel liefde hebt verzorgt is het tijd voor een laatste leuke klus; het oogsten! Aardbijen en frambozen zul je een langere tijd kunnen plukken. Het zijn dankbare planten die jou heel lang van wat lekkers zullen voorzien.

Andere gewassen zullen in de herfst klaar zijn om geoogst te worden. En dat maakt het zo leuk, je zult in etappes de lekkerste kruiden, groenten en fruit in je gerechten kunnen verwerken. Want eigen geteelde voedsel, smaakt toch het aller lekkerst!

Moestuin oogsten

Moestuin moestuinplan

 

Wil je meer weten over de moestuin? Klik hier voor een uitgebreid overzicht met alle artikelen die ik al eens heb geschreven over de moestuin. In de Tuinkalenders vind je per maand een handig overzicht wat je in jouw tuin en moestuin kunt doen.

 

Moestuin moestuinplan

Moestuinplan

De moestuin, ik kan er nog uren over kletsen. Want ja, zo voelt het toch een beetje als ik een blog schrijf, alsof ik gezellig aan het kletsen ben met jullie. Ik hoop in ieder geval dat ik jou wat bij heb kunnen brengen over het maken van een moestuinplan. Zoals je ziet hoef je niet op een groot landgoed te wonen om met veel plezier met een moestuin aan de slag te gaan. Hopelijk mag het moestuinplan jou daarmee helpen. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 

Ik wens je een heel fijn moestuinseizoen toe!

 

Liefs Linda

 

 

De producten in het artikel: ‘5 tips bij het maken van een moestuinplan’  zijn beschikbaar gesteld door ECOstyle. Lees mijn disclaimer.

 

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Africa Organics Marula Hair Treatment Oil
Marula Hair Treatment Oil | Africa Organics

Noord-Brabant, maart 2023 [dropcap]E[/dropcap]en hairboost met de power van Afrikaanse oliën, dat is de Marula Hair Treatment Oil van Africa...

Sluiten