Site pictogram Linda's Wholesome Life

Hoe ik veranderde in een planteneter | 2 jaar vegan

hoe is het om vegan te eten
Gisteren ‘popte’ er een herinnering op in mijn telefoon, vanaf vandaag eet ik namelijk alweer 2 jaar veganistisch en suikervrij. Aan de ene kant voelt het als de dag van gisteren dat ik de stap maakte, aan de andere kant voelt het alweer zo lang geleden. Het is geen geforceerde reis met doelen als afvallen, fitter worden en gewichtsverlies. Het is vooral een leerzame reis geworden waarin ik meer leerde over de voedingsindustrie, etiketten lezen en de waarde van plantaardig eten. Het vooral een culinaire reis geworden waarin ik meer leerde over het eten wat ik in mijn mond stop. Ik eet namelijk niet alleen wat ik lekker vind, maar vooral wat mijn lichaam nodig heeft. Mijn smaak veranderde en mijn cravings ook. Waardoor ik nu trek heb ik gezonde dingen en voedingsstoffen die mijn lichaam nodig heeft. En ik dus al twee jaar alleen nog maar planten eet. Een jubileum wat ik niet zomaar voorbij wilde laten gaan.

 

– 2 jaar veganist –

hoe ik veranderde in een planteneter

 

– The journey –

Help mijn vriendin eet alleen nog maar planten

Als klein meisje zat het er al in. Dieren waren mijn grootste vrienden en na het zien van beelden van ongelukkige varkens in een donkere en veel te kleine stal wist ik dat ik iets anders wilde. Ik was jong en wist niet veel en ben toch weer in een gewoon eetpatroon gerold. De laatste jaren knaagde er wel iets aan mij en ben ik automatisch minder vlees gaan eten. Vegetariër worden, dat leek mij wel wat. Veganistisch vond ik vooral too much, een heel hoog geitenwollensokken gehalte hebben en vooral heel erg overdreven.

Totdat ik mij verder verdiepte in alle onderzoeken die ik via mijn arts in verschillende landen heb laten doen. Opnieuw kwam naar voren dat mijn lichaam sterk reageert op lactose, wei, oesters en kippen eiwit en kippen eigeel. Ik wil de niet langer enkel en alleen de toetjes en het ijs skippen.. ik wilde definitief het roer omgooien en beter gaan luisteren naar mijn lichaam. Mijn lichaam is namelijk al aardig gebroken. En als je al chronisch ziek bent kan je jouw lichaam maar beter als een heilige tempel gaan beschouwen, omdat dit lichaam het enige lichaam is waar je een leven lang mee moet doen.

Ik besloot de bekende documentaires die Netflix rijk is te gaan kijken. Ik leerde meer over de kracht van planten en hoe overbodig alle dierlijke ingrediënten eigenlijk zijn. Leerde meer over de bio-industrie – en hoe anders het kan zijn bij de verschillende boerderijen verdeeld over de hele wereld. Omdat de mensen bij mij in de polder goed zijn voor dieren, wilde niet zeggen dat alle boeren dat zijn.

Met de vreselijke beelden van dierenmishandeling op mijn netvlies gebrand, de liefde die ik heb voor dieren en de kennis dat je makkelijk zonder dierlijke ingrediënten kunt leven heb ik samen met Thomas het roer omgegooid. Ik een paar dagen eerder dan hij, en hij op zijn beurt ook weer iets korter dan mij. Zelf heeft hij een aantal maanden vegan gegeten voor een schoolproject en is hierna een stapje teruggegaan en vegetarisch gaan eten. De basis bij ons thuis zal altijd vegan, voornamelijk plant based (zo min mogelijk voorverpakt eten – processed foods) en vrij van geraffineerde suikers zijn.

 

– Veganistisch eten –

is alles behalve een dieet

 

Het is een levensstijl waar ik in geloof. Want waar veganistisch/plantaardig eten vooral mee uitblinkt is dat het geen dieet is, maar een levensstijl. En als je eenmaal bewust ben geworden van de bioindustrie, wat dierlijke ingrediënten met je lichaam doet en hoe gezond vers en plantaardig eten voor je is – dan is er simpelweg geen weg meer terug. Deze eye-opener heeft ervoor gezorgd dat mijn energie niveau gelijkmatiger is, gedurende de dag.

Ik heb minder last van migraine aanvallen, minder hoofdpijn, mijn huid is verbeterd, mijn spieren verzuren iets minder snel en ik lijk wat sneller van een inspanning of een griep te herstellen. Wat enorm fijn is, want het lastige van het chronisch ziek zijn vind ik toch altijd weer ‘het een stapje terug moeten doen’ om te herstellen, om te helen. En dit op bijna dagelijkse basis. Daarnaast is mijn haar gezonder en zijn mijn nagels sterker. Allemaal fijne bijkomstigheden.

Vorig jaar plande ik al eens een gesprek in met een dietiste om te kijken of ik op de goede weg ben met het vegan eten. Om te kijken of ik geen tekorten heb en wel gevarieerd genoeg eet. Beiden bleken niet het geval, wel moest ik wat extra dingen aan mijn dieet toe gaan voegen. En in dit artikel kan je de handige tips lezen die ik toen van de dietiste gekregen heb.

 

– De opmars van de vegans –

Daarnaast ben ik ook aardig wat kilo’s afgevallen. Dit is een reden waar ik het absoluut niet voor heb gedaan, maar wat wel is gebeurd. Mijn lichaam slaat alle onnodige vetten en calorieën namelijk niet meer op, maar gebruikt het. Afgelopen winter ben ik helaas wel weer wat kilo’s aangekomen. Dit heeft niets met mijn eetpatroon te maken, maar wel met medicatie die ik moest nemen. Medicatie wat erom bekend staat dát je er kilo’s van aankomt. Maar doordat ik gezond eet, niet sport maar wel zoveel mogelijk beweeg (wat lastig is met een inspanningsintolerantie maar ik wel probeer) merk ik dat de kilo’s er nu langzaam aan weer af gaan. Waardoor ik mij lekkerder in mijn vel voel en automatisch weer meer durf te ondernemen.

Het vegan eten is een hele reis geweest. Van het leren lezen van etiketten en het uitspitten van supermarkten en het maken van nieuwe gerechten. En ik geniet ervan. Mijn smaak is veranderd en de maaltijden die ik bereid en eet zijn zoveel uitgebreider en gevarieerder. Iets waar ik heel erg dankbaar voor ben.

Wat ook enorm meehelpt is dat vegan eten een enorme opmars maakt. Er zijn steeds meer vleesvervangers beschikbaar en er verschijnen steeds meer vegan producten in de winkels. Wat mij erg blij maakt is dat vele mensen deze producten ook eten zonder dat ze weten dat het ‘vegan etiket’ eraan kleeft. En op deze manier toch weer wat gezonder gaan eten. Overgewicht is nog steeds een groot gezondheidsprobleem in Nederland en ik denk dat gezonde voeding daar wel een positieve werking op kan hebben. Je hebt immers maar één lichaam en je gezondheid is je kostbaarste bezit.

Ook de vegan snacks maken een opmars. Snacks voor in de frituur, voor bij de borrel, op brood of simpelweg voor onderweg. De nakd. repen vind ik onwijs lekker. Deze zijn RAW (wat inhoud dat de ingrediënten niet verhit zijn en simpelweg samen geperst zijn) en bevatten ook geen toegevoegde geraffineerde suikers. Yay! Deze Kurme Bar’s zijn mijn laatste ontdekking en zijn niet meer veilig als ze in de buurt liggen. Finger licking good! 

 

 En ik ga nog een stapje verder..

Doordat ik anders ben gaan eten en naar de wereld ben gaan kijken let ik ook meer op wat ik aanschaf wat cosmetica en kleding betreft. Steeds vaker kies ik voor vegan opties als daar de mogelijkheid voor is. Hier voel ik mij simpelweg veel beter bij, omdat ik weet dat er geen dier geleden heeft voor mijn plezier. Zo zijn veel van mijn beauty producten niet alleen dierproefvrij, maar ook steeds vaker vegan.

Daarnaast wil ik ook zoveel mogelijk leder-vrij winkelen. Onderlaatst kocht ik ook mijn eerste vegan designertas. Stappen die mij allemaal dichter brengen naar waar ik geloof, en met deze items kan ik dat ook uitstralen en uitdragen. Ik wil mijzelf niet teveel regels opleggen, ik moet simpelweg al zoveel, ga ik er speels mee om.

Het kan dat ik links of rechts nog een uitschieter maak, of een tweedehands item koop wat wel leer bevat. Maar ook dit is een reis, en het gaat erom dat het een fijne en leerzame reis in. Het geeft mij hoop én vertrouwen. En met iedere bewuste keuze hoop ik dat de wereld weer een stukje mooier wordt. Want de aarde heeft niet nog 1000 jaar om ons te geven wat wij willen, en wij zullen ons gedrag aan moeten passen. En ik ben blij dat ik een onderdeel ben van deze beweging en het hier met jullie over kan hebben. Want iedere stap voorwaarts is een groot gebaar voor onze mooie aarde.

 

Ook leuk om te lezen:

Beginnen met veganistisch eten – de basis
Terugblik: mijn eerste jaar als veganist  
Vegan paasbrunch
Alle vegan recepten op een rijtje

 

Hoe bewust leef jij?

Ik hoor hele graag hoe jij hier tegenover staat. En of jij simpelweg eet wat je lekker vind, of ook de afweging maakt dat het gezond is en je lichaam er iets aan heeft? Ik weet namelijk goed dat een veganistische levensstijl niet voor iedereen is weggelegd. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het minderen van vlees en dierlijke producten, een grote én positieve invloed heeft op de aarde. Deze willen wij namelijk nog generatie op generatie doorgeven. En zelf hoop ik de wereld een stukje mooier achter te laten dan ik het aantrof.

 

Heb jij doelen die je graag wilt halen?

 

 

 

Pin op Pinterest

 

Mobiele versie afsluiten