Site pictogram Linda's Wholesome Life

Vegan & plantaardig eten – 10 dagen update

 

Vegan & plantaardig eten – 10 dagen update

 

 

 

Een goed begin is het halve werk

Het is de dag voor Pasen dat ik besluit om als vegan foodie door het leven te gaan, en kwam ik de pasen met last minute boodschappen gelukkig goed door. Waarom? Omdat het nou eenmaal zo lekker hip klinkt, ik hiermee eten als medicijn hoop te gebruiken voor mijn chronisch zieke lichaam en deze manier van eten dierenleed vrij eten onwijs goed bij mij past.

De eerste drie dagen was mijn lichaam duidelijk opzoek naar energie. Mijn honger schoot letterlijk alle kanten op. Gelukkig had ik er totaal geen moeite mee om geen vlees te eten of andere mensen vlees te zien eten. Ik heb er duidelijk een bepaalde afkeer voor gekregen. En ben blij dat ik tegelijkertijd besloot vegan te gaan eten, de stap leek voor mij helemaal niet zo groot om dit erbij te doen. Aangezien ik toch al op mijn melkinname moest letten, en dit leek een logisch vervolg.

Na een paar dagen besloot ik dat ik cleaner wilde gaan eten. De laatste producten die een klein beetje suiker bevatte (mijn granola en biscuits) besloot ik ook uit mijn eten te schrappen. Met als missie: minder verpakt voedsel. Met als gevolg dat ik er toch hoofdpijn (ontwenning) van heb gekregen. En mijn lichaam overdag wat zoekende was naar energie. Ik had ondertussen ook veel andere dingen te doen, waardoor het bloggen er helaas even bij in is geschoten. Als ik in de avond tijd had om te bloggen en hoofdpijn kreeg wilde ik mijn lichaam simpelweg niet forceren.

 

Ik zit in een belangrijke verandering, en daar wilde ik mijn lichaam alle tijd en ruimte voor geven.

 

Lichamelijke voordelen

Op een opgeblazen buik na de eerste dagen, ben ik mij eigenlijk steeds beter gaan voelen. De maaltijden vallen minder zwaar, mijn darmflora gereageerd ook erg goed op de verandering (ik heb PDS en van zulk nieuws word ik heel erg blij) en ik merk dat ik langer verzadigd ben. Zeker nu ik op dag 7 ook besloot om groente aan mijn ontbijt toe te voegen. Als het ware als een cleanse (schoonmaak van mijn lichaam). Hier krijg ik zoveel energie van dat het gelukkig al snel niet meer onwennig voelde om in de ochtend al spinazie en boerenkool binnen te krijgen. Uiteraard gemixt met fruit om het lekker natuurlijk zoet te maken.

Ik ben dus niet alleen cleaner gaan eten, maar ook meer rauwe groenten, fruit en noten en zaden te gaan eten. Met als resultaat dat deze nachtbraker beter is gaan slapen en al 4 nachten achter elkaar geen eten klaar staat te maken. Een enorme verandering voor mij.

 

 

 

Is vegan eten niet hetzelfde als plantaardig (plant based) eten?

Zoals ik in de intro al aangaf ben ik er achter gekomen dat vegan eten niet perse hoeft te zeggen dat je direct gezond ben gaan eten. Natuurlijk is het al een enorme stap om alle dierlijke ingrediënten te laten staan (denk naast vlees ook aan zuivel producten, kippen eiren en honing). En is het de eerste keren in de supermarkt net een jungle waar jij je doorheen moet worstelen. Vooral met Thomas samen heb ik veel etiketten gelezen, omdat hij zo nu en dan wel een product waar suiker in zit zal nuttigen. Producten als snoep, koeken en smeersels voor op brood vallen voor mij simpelweg al af. En daardoor ga ik vanzelf ook ‘cleaner’ en dus meer rauwe groente en fruit eten.

Plantaardig eten houd in dat je eigenlijk bijna geen gebruik maakt van voorverpakt voedsel. Je eet zo puur en rauw als mogelijk is. En dat past goed bij mij. Mij maak je toch simpelweg niet blij met een reep chocolade, een Oreo koek, ijs of pindakaas op brood. Wat ik nu wel koop is bijvoorbeeld hummus, maar dat wil ik uiteindelijk wel zelf gaan maken. Met het laten staan van suikers vallen er automatisch al een hoop producten af, waardoor mijn ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten vooral uit groente en fruit bestaan. Als vegan kan je in principe alles eten waar geen dierlijke ingrediënten in zit, zelf wil ik zo puur mogelijk eten, en dat komt eigenlijk meer in de buurt bij een plantaardig dieet.

 

 

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

In de ochtend begin ik graag met een smoothie gevuld met groente en fruit. Afgewisseld met een bakje soja yoghurt (ongezoet) met haver, zaden, noten en vers (diepvries) fruit. Het is maar net waar ik zin in heb en wat mijn lichaam nodig heeft. En hier heb ik de rest van de ochtend en het begin van de middag genoeg aan.

Tussen de middag kan ik crackers met hummus nemen, olijven, een volgranen wrap met avocado en gesneden groente, een groene smoothie met een beetje fruit of wat rijst met groente van de avond ervoor. Opnieuw is het maar net waar ik onwijs veel zin in heb en wat er in huis is (of op moet).

Tussendoor kan ik trek hebben in komkommer of ik zet een bakje met snoeptomaatjes of wortels neer. Dit deed mij in het begin een beetje aan vroeger denken. Aan die ene tante die haar zoveelste crash dieet aan het volgen was en iedere verjaardag op een wortel zat te kauwen. Maar weet je wat? Mijn lichaam doet het er fantastisch op en ik vind het onwijs lekker.

Als diner eten we (tot nu toe) pasta, rijst of een vegan soepje. Naast een basis van rijst of volkorenpasta (zelfs ook nog biologisch) eten we heel veel groenten. Zo lekker! En als traktatie zo nu en dan de plantaardige vleesvervangers (deze bevatten zelfs wat B12 wat je normaal alleen uit vlees kunt halen; benefits!) die verrassend lekker zijn. Ik heb nog niet een avond lang hoeven te verzinnen wat we gaan eten. En als mijn moeder kookt, dan kookt ze zelfs vegan voor mij en Thomas, zoveel liefde hiervoor!

In de avond komen dezelfde cravings weer naar boven die ik altijd al had. Ontbijten blijft namelijk mijn favoriete moment van de dag. Rond 9 uur maak ik dan ook graag een fruit smoothie met kokos snippers en wat havermout (worden de darmen blij van) en lijnzaad (worden de darmen ook zo blij van) en naast water soms ook wat soja melk. Er gaan fijne recepten jullie kant op komen. Ik heb namelijk de perfecte vegan milkshake ontdekt. So good. 

 

 

Leuk feitje: er zijn verschillende benamingen voor vegan diëten. Hoe ik op dit moment eet komt het dichts bij een HCLF dieet (er staat dieet omdat het direct uit het engels vertaald is), High Carb Low Fat Vegan. Wat inhoud dat je veel koolhydraten eet en weinig vetten binnen krijgt.

 

 

 

Hoe bevalt deze nieuwe levensstijl?

En het leuke van een nieuwe manier van eten ontdekken is dat het letterlijk een grote ontdekkingstocht is. Voor mijn gevoel ben ik nu dan ook alleen met eten bezig. En het maakt mij steeds weer enthousiast als ik mij bedenk dat ik eten klaar mag gaan maken. Benefits van plantaardig eten? Je kan letterlijk eten totdat je vol zit. Over calorieën en vetten hoef jij je niet druk te maken. Heerlijk toch?

Ondertussen kijk ik veel video’s om nieuwe recepten op te zoeken, en wil ik alles van eventuele tekorten en goede toevoegingen op mijn plantaardige vegan dieet te vinden. Het is zo onwijs leuk en leerzaam om op een hele andere manier met voeding bezig te zijn. Maar ook zeker om mijn verhaal en ervaring met anderen te delen. Waar het bij de een aanvoelt als uit de kast komen, zo natuurlijk verloopt het gesprek bij de ander. Er is werkelijk geen pijl op te trekken.

Maar vooral bij mensen die er zelf mee bezig zijn, of er geïnteresseerd zijn voel ik mij goed. Deze gesprekken bevestigen het gevoel wat in mij zit, en dat is dat dit zo onwijs goed bij mij past. En dat geeft energie. Alles geeft energie. Ik ben mijzelf en de voeding die ik inneem opnieuw aan het ontdekken. En hoe vaak krijg je zo’n kans om iets waarvan je dacht dat je het kende opnieuw te ontdekken? Het idee dat er tegelijkertijd geen onschuldige dieren geslacht hoeven te worden voor mijn maaltijden maakt mij oprecht een heel blij en gelukkig mens.

 

Welke manier van eten past goed bij jou?

 

 
Mobiele versie afsluiten