Site pictogram Linda's Wholesome Life

Self-love Routine – Een winterdip overwinnen

Self Love Routine Linda's Wholesome Life
De winterdip. Veel mensen kennen deze typische donkere dagen dip wel. En alhoewel je er soms super positief in kunt stappen, de korte dagen, de koude nachten en het grijze weer kunnen er al snel voor zorgen dat je na de feestmaand in een behoorlijke dip terecht kunt komen. Snotneuzen, keelontstekingen, verkoudheid en de bijbehorende griepjes sluiten hier moeiteloos op aan. Bij mij is het ieder jaar aan de orde, en deze winter is geen uitzondering op de regel. En alhoewel een tripje naar de zon de beste remedie is tegen zo’n winterse dip, is dit een luxe die niet voor iedereen weggelegd is. Vandaag deel ik mijn ervaringen en mijn tips om deze winterdip snel de baas te worden.

 

– Self-love Routine –

Een winterdip overwinnen

 

 

– Chapter I –

 Laat alle emoties toe 

Oma

 

Ik had geen idee dat de dagen voorafgaand aan jouw dood, nu -een jaar later- opnieuw zo intenst herbeleefd konden worden. Het was alsof ik s’nachts opnieuw door de gangen van het ziekenhuis dwaalde en ik overdag vast zat op een stuurloos vlot. Hopend de goede kant op te drijven, zonder zijlen en zonder wind.

Maar eigenlijk wilde ik niet wakker worden en mij vasthouden aan mijn mooie dromen. Want hoe intens die dagen ook waren, we waren immers bij elkaar.

Nu het écht een jaar geleden is dat jij de aarde verliet lijkt het wel alsof ik voor het eerst in dagen weer adem kan halen. Alsof ik geblinddoekt was en steeds maar vastzat op dat stuurloze vlot. Maar ik voel mij anders, maar enigszins wel bekend. Langzaam aan neem ik de controle over mijn gedachten en lichaam weer terug. Ik voel mij lichter en enigszins wat wijzer. Alsof er een deken van mist uit mijn hoofd is getrokken. Het is goed. We moeten door.

Een van mijn doelen voor het nieuwe jaar is nóg beter naar mijn lichaam te luisteren. Mijn geest is daar zeker een onderdeel van. Rouwverwerking kent geen houdbaarheidsdatum en het is dan ook goed om de koe af en toe bij de horens te pakken. We moeten door de zure appel heen. Maar we vergeten je niet, we zullen je nooit uit ons hart en onze gedacht wissen om hierdoor het gemis enigszins wat dragelijker te maken. Want ook jij kon leven met gemis. En ik ben niet de eerste die hiermee te maken krijgt, noch de laagste.

 

– Chapter II –

Self love & time to heal

 

De enige manier waarop ik kon helen, was door lief voor mijzelf te zijn. Door mijn favoriete kleding te dragen zonder dat er een aanleiding voor was. Ik bracht veel maskers aan, droeg mijn favoriete parfums. Koos voor een uitgebreide make-up look terwijl ik de deur niet uit hoefde en droeg sommige dagen niets meer dan een dagcrème. Er was totaal geen balans in wat ik deed, maar uiteindelijk bleek alles met balans te maken te hebben. Door simpelweg te doen wat die dag goed voelde vervulde ik op de een of andere manier precies wat ik nodig had.

Cleansing my soul of addiction for now.

Deze weken bracht ik vooral offline door. Social media vind ik heel erg leuk, het brengt nieuwe inzichten en energie. Maar nu, ik had er totaal geen behoefte aan of energie ervoor. Ik besloot het allemaal te laten. Het zal vast wel weer terug komen.

Ik was lichamelijk en emotioneel helemaal uitgeput. Pushen had geen zin. Juist doordat ik weet dat tijd de enige bepalende factor is, en tegelijkertijd een factor is die ik los moet laten. En wanneer je het loslaat zal je zien dat alles langzaam aan weer terug zal komen.

En ik liet het gebeuren. Ondanks dat ik de prestatiedruk vanuit mijn werk wel voelde. Nu kan je denken dat ik in een luxe positie zit, omdat ik ook daadwerkelijk een maand vrij heb kunnen nemen. Maar het was geen keuze. Mijn lichaam was op, mijn hoofd leeg. En als ik geen content plaats genereer ik ook geen inkomsten. Het is vooral de tijd die op dit moment waardevol was voor mij. En ik koos voor mijzelf. No strings attached.

 

Chapter III

 -take good care of yourself-

 

Self love is een term die de laatste jaren steeds meer bekend wordt. In een maatschappij waarin vooral veel moet is er weinig tijd om bij te tanken. Als je vrij bent heb je sociale verplichtingen, een huishouden, wil je aan yoga doen of misschien wel sporten. Zeker als perfectionist moet je van jezelf al veel, en al deze dingen komen bovenop de vaste (werkgerelateerde) taken.

Als je lief bent voor jezelf en in het moment leert te leven, zal je merken dat je eerder de signalen van je lichaam opvangt. Krijg je last van hoofdpijn? Dan ben je de laatste tijd misschien wel te druk geweest. Of heb je veel stress? Dan is het zeker belangrijk om een stapje terug te doen. Leren luisteren naar je lichaam kan een flinke terugslag verhelpen.

Werk aan een juiste mindset. Hierbij helpt het drinken van voldoende water zeker. Eat your fruit and veggies. En beperk de suikers tot een minimum. Je wilt namelijk leven op energie die uit je lichaam komt en niet op geleende kracht. Suikers veroorzaken flinke pieken die gevolgd worden door diepe dalen.

In de wintermaanden kunnen extra vitamine supplementen ook goed van pas komen. Een laag vitamine D gehalte kan namelijk bijdragen dat jij je in de wintermaanden nog somberder kan voelen. Daarnaast kunnen plantaardige voedingssupplementen je helpen je immuunsysteem te boosten, zodat je de winterse kwaaltjes sneller te boven bent. Zelf gebruik ik nu de Echinacea forte tabletten van Physalis. Deze zijn vegan en ondersteunt de natuurlijke weerstand en is verrijkt met Vitamine C, D3, selenium en zink. 

 

 

 

 -Chapter IV –

New years resolutions

 

Na een paar weken doelloos nieuwe seizoenen van favoriete series te kijken die net aan Netflix toegevoegd waren kon ik mij er niet toe zetten om een nieuw seizoen te starten. Uit het nieuws kwamen de afleveringen van Marie Kondo voorbij. En zonder een aflevering te zien wist ik dat er werk aan de winkel was. Er moet namelijk iets in gang gezet worden om een verandering mogelijk te maken.

Will I have accepted the things that I cannot change? And will I have changed the things I cannot accept?

En een verandering is nodig. Je kan namelijk niet eindeloos hetzelfde blijven doen en hopen dat de uitkomst eens anders zal zijn. Nee. Het is tijd om schoon schip te maken, om los te laten wat mij afremt en zwaarder maakt om ruimte te maken voor iets nieuws. Het is tijd om te helen.

En zo begon ik. Ik ruimde op om plaats te maken voor de dingen die ik lief heb. Items die mijn ‘Sparkling Joy’ oproepen (een term van Marie Kondo voor dingen die je hart sneller doen kloppen) krijgen een prominente plek. Opruimen is letterlijk een vertaling van ruimte maken voor nieuwe energie. En dat is alles wat ik nodig had.

Wat hierna volgde was het doorhakken van een aantal belangrijke knopen en accepteren dat ik door de Prednison wat kilo’s aan ben gekomen. Ik ruimde mijn mailbox op en besloot ook weer kritisch te kijken naar welke content ik wil uploaden. Want ik weet namelijk dat een dergelijke – enigszins wat ongeplande break – zwaar is, maar uiteindelijk wel weer nieuwe inzichten met zich mee brengt. En wanneer je heelt zul je merken dat veranderingen daar automatisch bij komen kijken.

 

 

 

– Chapter V –

Spend time in nature & with animals

 

Als er iets is wat mij van kleinst af aan al blij maakt, dan zijn het de dieren wel. Waar het begon met als baby kijken naar de kippen in de tuin, knuffelen met de kangoeroes van de buren en het houden van mijn eerste hamster. Groeide het uit naar het hebben van een eigen paard, degoes, geitjes en eindeloos veel cavia’s en hamsters. Op dit moment is de beestenboel thuis iets kleiner geworden, maar minstens net zo waardevol.

De komst van de alpaca’s is toch wel het hoogtepunt van de afgelopen jaren. Samen met mijn twee mini shetlanders grazen ze achter het huis. We hebben honden op de boerderij en Thomas en ik kunnen Jip (onze kat) tot ons eerste huisdier samen rekenen. De haantjes die vorig jaar gedumpt zijn in de polder zijn mij ook heel erg dierbaar. Nog nooit hebben wij zulke lieve haantjes gehad. Ze toveren instant een glimlach op je gezicht.

Met dieren besteed je al snel meer tijd buiten de deur. Een frisse wind en een klein zonnetje aan de horizon kunnen er al voor zorgen dat je rustiger wordt. Dat je jouw zorgen even kan vergeten en de tijd kan nemen om op te laden. Of het nu een middag op het strand is, een flinke boswandeling of een bezoek aan het dichtstbijzijnde park, de natuur is fijn.

 

 

 -Chapter VI –

How to Make a Daily Routine to Become Your Best Self

 

Nu je langzaamaan uit je dip aan het klimmen bent wil je graag een routine ontwikkelen die werkt. Het fijne van het menselijk lichaam is, dat het slechts enkele weken nodig heeft om zich aan te passen. En voor je het weet zijn je goede voornemens (die je op ieder gewenst moment van de 365 dagen van dit jaar kunt starten) de nieuwe standaard geworden. Jouw nieuwe routine die voor jou werkt, samen met de gezonde voeding die voor jou werkt en sterkt. Want net als dat de seizoenen wisselen, verander jij daarin mee. Interesses verschuiven, vriendschappen kunnen niet meer werken en rol je langzaam aan in nieuwe vriendschappen die nóg beter bij jou passen.

Bij de nieuwe mindset hoort een nieuwe routine. En deze kan zelfs nog kleiner zijn dan het woord. Begin je dag met het opmaken van je bed, het reinigen van je huid, het drinken van water en het eten van een gezond ontbijt. Deze kleine veranderingen geven je al een positief gevoel vanaf het moment dat je ze start. Je begint je dag met kleine taken, en het afstrepen van deze kleine do-do’s zul je merken dat je jouw dag al succesvol begint.

Wil je in de ochtend graag aan yoga doen maar heb je weinig tijd? Ga opzoek naar een routine van enkele minuten en kijk waar je deze vanaf kunt snoepen. Denk in oplossingen en mogelijkheden, het leven is immers al lastig genoeg.

De dag met positieve energie beginnen, zelfs op de donkerste dagen. Deze kleine routines helpen je door de dagen heen. En wees vooral lief voor jezelf. Doe dat wat jou blij maakt. Dit zal de toon voor de rest van de dag zetten. Trust me, dit komt van mij en ik ben zelf totaal geen ochtend mens.

 

Wat helpt jou om uit een dip te komen?

 

Mobiele versie afsluiten