Site pictogram Linda's Wholesome Life

Met deze tips voeg je gemakkelijk meer groente toe aan je maaltijd

Zo krijg je gemakkelijk meer groenten binnen

Zo krijg je gemakkelijk meer groente binnenVoortuin van de Biesbosch, augustus 2023

Je hoort het veel; als je gezonder wilt gaan leven is het verstandig om meer groente en fruit te gaan eten. Maar hoeveel gram groente, fruit en peulvruchten wordt eigenlijk aangeraden om per dag te eten? Hoe ziet het er dan uit op een bord? En waar moet ik dan beginnen? Niet iedereen vindt het namelijk makkelijk om het roer om te gooien. Om wat vaker snoep en frisdrank te laten staan en voor een gezond alternatief te kiezen.

Ik ga je laten zien hoe je ongemerkt meer groente in je maaltijden kunt verwerken en zo automatisch meer groente binnen krijgt. Zonder 2 keer per dag een maaltijd salade te eten. Gezond eten is namelijk meer dan een schaaltje tomaten en komkommers op tafel. Met deze tips voeg je gemakkelijk meer groente toe aan iedere maaltijd.

 

— Dezelfde gerechten, meer groente —

Met deze tips voeg je gemakkelijk meer groente toe aan iedere maaltijd

 

 

Laten we bij het begin beginnen

Als je wilt beginnen met het ophogen van de dagelijkse hoeveelheid groente is het goed om eens te kijken naar wat je zoal eet op een dag. Aan een maaltijd kan je namelijk al heel makkelijk wat groente toevoegen. Zo kun je met kleine aanpassingen al veel gezonder eten, zonder dat de aanpassing al heel drastisch voelt. Mensen die gezonder willen gaan leven / meer vitaminen binnen willen krijgen hebben vaak het beeld dat ze nu twee keer per dag een maaltijd salade moeten eten om aan 300 – 400 gram groente per dag te komen. In de zomer is zo’n salade fris en licht, in de winter heb je toch al snel een wat stevigere maaltijd nodig om je werk te doen en warm te blijven. Wat je eet en nodig hebt hangt zeker ook vast aan wat je zoal op een dag doet.

Alle hoeveelheden op een rijtje:

P.s. dit zijn richtlijnen, geen standaarden. Eet zoveel je fijn en lekker vindt, ook als het wat meer is dan geadviseerd. Vermijd alleen alles waar ’te’ voor staat. Twijfel je of je genoeg binnen krijgt? Dan kan het raadzaam zijn het advies van een dietiste in te winnen. 

 

 

Extra groente verwerken in het ontbijt

 

 

 

Extra groente verwerken in de lunch

 

 

 

Extra groente verwerken in het avondeten

 

 

Klik hier voor een overzicht met overheerlijke gezonde maaltijden.

 

 

Kweek je eigen groente

Een leuke manier om meer groente binnen te krijgen is simpelweg door het zelf te telen. Het is onwijs leuk én leerzaam om je eigen groente, fruit en kruiden te telen/kweken in je eigen moestuin en het hierna te verwerken in een maaltijd. Zo leer je niet alleen meer over het hele groei proces, het is ook een hele leuke manier om nieuwe dingen te leren eten. Je kunt zelf makkelijk biologisch telen én zo vers koop je jouw groente namelijk niet in de winkel. Lijkt het jou ook leuk om een moestuin te beginnen? Dan verwijs ik je graag door naar mijn tuinkalenders en moestuinkalenders.

 

 

Verse groente vs diepvriesmaaltijden

Heb je een druk leven en lukt het niet om iedere dag een verse maaltijd op tafel te zetten? Geen nood. Ook in groente die ingevroren zijn zitten veel vitamines. Soms zelfs nog meer dan in de groente die je zo vers van de supermarkt meeneemt. Dit komt omdat de groente die ingevroren is direct na de oogst al verwerkt worden. De boer krijgt namelijk een seintje waneer zijn of haar oogst aan de beurt is, er wordt geoogst en dit wordt direct geleverd aan de leverancier. Binnen enkele uren ligt de spinazie of de erwten in de vriezer.

Wil je een makkelijk en nieuw recept proberen? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij de verspaketten in de supermarkt. Zo heb je in een mum van tijd een verse maaltijd op tafel getoverd.

 

 

Balans is alles

Alles valt en staat met een gezonde balans. Als je gezonder wilt gaan leven en meer groente aan je maaltijden toe wilt voegen wilt dit niet zeggen dat je geen balansdag mag hebben. Als je te streng bent voor jezelf zal dit op den duur jou alleen maar tegen gaan werken. Daarnaast is het ook een kwestie van wennen. Het duurt gemiddeld 66 dagen voor een nieuwe gewoonte het nieuwe normaal wordt, en je het op de automatische piloot gaat doen. Start je nu, dan kun je met een gerust hart een heerlijke én gezonde(re) kerstmaaltijd op tafel toveren, dat zit dan helemaal in je systeem.

 

Heb jij nog een goede tip die je wilt delen?

 

 

 

Lees mijn disclaimer

 

 

Mobiele versie afsluiten