Welkom lieve Freek

Welkom Freek alpaca criaBiesbosch, juni 2020

 

Welkom lieve Freek – onze alpaca cria

20 juni is onze alpaca cria (zo heet het jong van een alpaca) Freek geboren. Precies een jaar nadat Fien gedekt is, werd ons grootste cadeau van deze zomer geboren. Na een hele korte bevalling in de buitenlucht floepte Freek er al vlot uit (perfect voor de foto’s yay!). Met zijn 7,1 kilo kwam er een heel klein bruin wondertje bij ons wonen. En na een warme week (waarbij hij verplicht in de schaduw moest blijven) was hij gelukkig ook alweer over zijn geboortegewicht heen. Ook zijn moeder maakt het heel erg goed.

Onze kudde telt met de komst van Freek nu 3 witte, en 3 bruine alpaca’s. Een bijzonder plaatje waar wij zelf ook iedere dag volop van genieten. Het zijn zulke bijzondere dieren met ieder een heel eigen karakter. Ook Freek zijn karakter komt steeds meer naar voren, hij kan zo grappig naar je kijken en hard weg sprinten als de angst het even van zijn nieuwsgierigheid wint. We zien hem ook met de week groeien. Zijn vacht wordt dikker en zijn billen voller.

Wat betekent dat moeders genoeg voeding in de melk heeft en wij hem gelukkig niet met de fles bij hoeven te voeden. Dit kan op het eerste gezicht namelijk heel leuk lijken, maar cria’s die te aanhankelijk zijn kunnen als ze gaan puberen heel vervelend worden. Dit zie je vaak in filmpjes op social media voorbijkomen, video’s waarin mensen achternagezeten worden door een alpaca. Ze gaan jou dan namelijk als een soortgenoot zien, inclusief het uitdagen en klieren. Daar ben je als mens niet tegenop gewassen. Dit is gedrag wat je helaas ook bij alpaca farms waar je met de dieren activiteiten kunt doen, kan gaan verwachten. Let dus vooral op als je ergens bent waar dit aangeboden wordt met alpaca’s, de dieren zijn namelijk vaak te vroeg bij de moeder weggehaald en beleven zelf geen lol aan de activiteiten.

 

Een korte huishoudelijke mededeling vanaf de boerderij

Voor de oplettende lezer; het klopt inderdaad dat wij dit leuke baby nieuws nu bijna 7 weken later delen. Freek heeft namelijk niet een al te beste start gehad (daarover maandag meer) en door de zomerse hitte bleef hij de eerste dagen aardig wat grammetjes afvallen. Omdat mijn alpaca foto’s hier in de omgeving altijd vrij snel opgepikt worden, en het in de polder tijdens de COVID ook veel drukker is dan normaal, wilde wij hem en zijn moeder zoveel mogelijk rust geven.

Wij krijgen namelijk best veel verzoekjes of mensen de wei in mogen (als ze het überhaubt vragen – andere vragen alleen waar de ingang is), om met Freek te knuffelen en op de foto te gaan. Mijn antwoord is juist ook in deze Corona-tijd korter en bondiger dan ooit; nee. Onze alpaca’s laten wij in alle rust en ruimte opgroeien en leven. Natuurlijk genieten wij er zelf van en maak ik zelf zo nu en dan foto’s met de alpaca’s, een dierlijke attractie zijn ze niet. Een kinderboerderij zal het hier ook nooit worden. Tot zover mijn korte disclaimer, over op het leuke nieuws van de dag.

Wil je onze kudde in huis halen? Je kunt nog steeds een leuke postkaarten set van onze alpaca’s aanschaffen in mijn Wholesome Shop

 

Freek van de week

Onze Freek is echt een zonnestraaltje in de kudde. Hij eet inmiddels al wat gras mee en doet zijn behoefte al netjes vlakbij de poep plek. Alpaca’s kiezen namelijk 1 of 2 plekken uit in de wei waar ze zullen poepen. Het ligt er namelijk een beetje aan hoe groot het weiland is. Heel bijzonder om te zien hoe snel meneer leert van de dieren om hem heen en dit gedrag overneemt. Ik kan niet wachten tot de dag dat hij ook lekker onder de douche wilt. Dit blijft een hoogtepuntje op een mooie zomerse dag.

Aanstaande maandag kun je een uitgebreid geboorteverhaal op Linda’s Wholesome Life vinden. Ik heb namelijk veel mooie foto’s kunnen maken van dit bijzondere moment. Ik was zelf ook heel nieuwsgierig naar hoe het allemaal zal gaan verlopen, en kan mij voorstellen dat meer het leuk vinden om dit te zien. En om meer over alpaca’s te leren.

P.s. eerder schreef ik al een blog over het scheren van alpaca’s en hoe dit in zijn werk gaat. 

 

Ben jij weleens bij de geboorte van een dier aanwezig geweest?

 

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 9 augustus 2020 / 09:22

    Wat fijn dat het nu zo goed gaat met Freek! Wat een knapperd is hij! En ook heel mooi om te lezen dat jullie het welzijn van de alpaca’s zo belangrijk vinden en ‘nee’ zeggen tegen mensen die puur voor een Insta-kiekje komen. Ik weet zeker dat de alpaca’s die rust enorm waarderen.
    Geniet van Freek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
De Tuinen Zonnemelk SPF30
De Tuinen Zonnemelk SPF30 (vegan)

Biesbosch, augustus 2020   Veilig zonnen met De Tuinen Zonnemelk SPF30 | vegan Het is hoog zomer en daar hoort...

Sluiten