Mijn cyclus, mijn PMS verhaal

Sanature 100% katoenDe cyclus van een vrouw is haast net zo persoonlijk als een dagboek. De verhalen eromheen zijn vaak ook net zo goed verborgen. En dat is jammer. Je kunt namelijk veel leren van de ervaringen van iemand om jou heen. Het is namelijk meer dan een maandelijkse opschudding van de hormoonhuishouding en opschoning van binnen. Veel vrouwen kampen namelijk met behoorlijke terugkerende klachten, waardoor iets heel normaals, is veranderd in iets wat je leven compleet overneemt. En dat brengt onbegrip met zich mee. Want menstrueren, zo erg kan dat toch niet zijn? Vandaag wil ik in samenwerking met Sanature (100% katoenen tampons en maandverband) mijn persoonlijke PMS (Premenstrueel syndroom) verhaal met jullie delen. Om het  stilzwijgen te doorbreken. En misschien herken jij je wel in deze klachten. Maar liefst 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS.

 

 

– Mijn cyclus, mijn PMS verhaal –

de klachten & de oplossingen 

 

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

– Mijn cyclus en hoe deze verstoord werd –

het ontstaan van mijn PMS

Als tiener had ik nooit echt problemen met mijn cyclus. Naast dat het in het eerste jaar overweldigend kan zijn en je het een en ander uit moet vinden heb ik nooit echt flinke pijnklachten gehad. Het begon allemaal toen ik een aantal jaren geleden met de Diana pil moest stoppen. Het nieuws was namelijk naar buiten gekomen dat deze pil in combinatie met o.a. trombose klachten in de familie en gevoeligheid voor migraine niet voorgeschreven mocht worden. Na jaren van gebruik (overigens zonder problemen) bevond ik mij ineens in een risico groep en daar moest ik zo snel mogelijk uitstappen. Het enige wat in de jaren dat ik de Diane pil slikte veranderd was, is dat ik iets ouder geworden was en na de ziekte van Pfeiffer chronisch ziek ben geworden.

Ik denk dat het door het krijgen van o.a. ME/CVS en Fibromyalgie eraan bijgedragen heeft dat ik echt af moest kicken van de pil en andere, veiligere varianten die samenstelling hebben die lijken op de Diane pil niet goed vielen. Ik werd er letterlijk ziek van. Mijn lichaam vertoonde allerlei vage klachten die na maanden van gebruiken terug bleken te lijden naar de pil.

Ook mijn stopweek, die ik normaal zonder problemen doorkwam, werd een probleem. Dagelijkse hoofdpijn klachten werden pittige meerdaagse migraine aanvallen, ik kreeg last van enorme buikkrampen, een zere rug, griepachtige verschijnselen en mijn energie was nergens te vinden. Ik was overtuigd dat het door de pil kwam en wisselde enkele keren. Tot het onvermijdelijke verteld werd bij de huisarts, de klachten wijzen op PMS. En ik wilde niet langer meer zoeken naar een geschikte pil, maar opzoek naar ‘damage control’.

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

– Ik heb PMS, hoe nu verder? –

Want alhoewel er geen ‘cure’ is voor PMS kan je wel opzoek gaan naar manieren waarop de stopweek dragelijk wordt. Het probleem is dat mijn gezondheid door mijn chronische labels al onstabiel is. En als ik door een activiteit, stress een griepje of simpelweg een slapeloze nacht een terugval krijg, heb ik er écht geen zin in om hiernaast ook iedere maand een week uit de running te zijn door een maandelijkse stopweek.

Daar is het leven tegenwoordig simpelweg niet op ingericht. En zo’n week is dan een week waar je de weken erna alweer tegenop zie. Een vicieuze cirkel die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Iets wat voor veel vrouwen met PMS vast wel herkenbaar is.

Mijn huisarts is ruimdenkend en begrijpt dat ik de meeste maanden simpelweg niet de energie heb om een stopweek aan te gaan. Ik wil simpel gezegd ook nog een normaal leven hebben, zo goed als dat kan met al mijn andere ‘beperkingen’ die bij een chronische ziekte komen.

De oplossing waar ik met mijn huisarts op gekomen ben is simpel, ik slik de pil ongeveer een jaar lang door. Geeft mijn lichaam aan dat het te lang is, dan plan ik mijn stopweek eerder in. Gaat het goed? Dan kan ik zelf een rustige week uitzoeken waarin ik niet teveel verplichtingen heb en alles daardoor ook kan laten voor wat het is. De bank en Netflix zijn dan echt mijn grootste vriend. Ik weet dat een grote dosis hormonen tot je nemen niet ideaal is. Maar het geeft mij enigszins wat controle terug, en dat is mij heel veel waard.

Wat nog meer aangeraden wordt om de klachten te beperken is om regelmatig te bewegen, gezond te eten en natuurlijke producten te gebruiken. Punten waar ik zelf al veel mee bezig ben. Ik drink namelijk geen alcohol meer, ben plantaardig gaan eten en schrap ook alle geraffineerde suikers uit mijn dieet. Alle kleine beetje blijken echt te werken.

Sanature 100% katoen

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

Sanature 100% katoen

 

 

– Wat is PMS precies? –

de klachten op een rijtje

 

PMS (Premenstrueel syndroom) is lastig te diagnostiseren omdat veel klachten enigszins bij het menstrueren hoort, en ze verschillen ook nog eens van vrouw tot vrouw. Zo ervaart de een in de week voorafgaand aan het ongesteld worden veel klachten, anderen tijdens het menstrueren zelf. Neemt het je leven compleet over en herken jij je in onderstaande klachten? Dan is het aan te raden om eens een afspraak bij de huisarts te maken en er met iemand over te praten.

Kenmerken die bij PMS horen zijn:

PMS kan andere lichamelijke aandoeningen verergeren voorafgaand aan je menstruatie, zoals: migraine, epilepsie, diabetes, astma & allergieën.

Lichamelijk klachten bij PMS zijn:
Spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn, een opgeblazen gevoel, pijnlijke en gespannen borsten, gewichtstoename en vocht vasthouden.

Geestelijke klachten bij PMS zijn:
Stemmingswisselingen, vermoeidheid of gebrek aan energie, prikkelbaarheid, huilbuien, boosheid, moeite met concentreren, slecht slapen, gevoelens van angst of paniek, sombere gevoelens en gedachten.

Sanature 100% katoen
Mijn cyclus, mijn PMS verhaal

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

Sanature 100% katoen

– Persoonlijke hygiëne –

en waarom jij alleen het beste verdient

Om deze lastige week zo aangenaam mogelijk te maken voor mezelf, gebruik ik altijd 100% natuurlijke producten. Ik schrik ervan dat sommige mensen kunnen het zo leuk brengen als ze vertellen dat ze vaak voor de goedkoopste opties gaan als het op maandverband of tampons aankomt. Want het zit toch zo lekker ver weg weggestopt ‘daar beneden’.

Tot ik hoorde dat er meiden zijn die eraan overleden zijn omdat ze een tampon te lang in hebben laten zitten. Dit zette mij aan het denken, het bracht een balletje tot rollen.

Je kunt namelijk zoveel meer doen. En het gevoelige stukje huid daar, verdient ook zoveel meer. Want een normale menstruatie brengt al genoeg lichamelijke ongemakken met zich mee, daar wil je geen onnodige pijn of irritatie aan toevoegen, toch?

Sanature biedt een assortiment aan wat voor 100% uit puur katoen bestaat. Puur katoen heeft namelijk de eigenschap dat het de huid niet verstikt (het laat de huid ademen), het neemt veel vocht op, het is heel erg zacht én katoen is hypoallergeen waardoor de kans op een allergische reactie ook sterk afneemt. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën en synthetische materialen, bevat geen parfum of super absorberende korrels.

De meeste tampons, maandverband en inlegkruisjes worden namelijk van synthetische materialen gemaakt en gebleekt met chloor (ja echt!). De katoenen producten van Sanature worden op een natuurlijke manier gebleekt wat niet alleen beter is voor ons als vrouw, maar ook voor de planeet. Zo voorkom je huidirritaties. Zoals ik eerder al zei, alle kleine beetjes helpen om jouw menstruatie zo prettig mogelijk door te komen.

Leven met PMS Linda's Wholesome Life

Sanature 100% katoen
Sanature 100% katoen

 

De producten van Sanature zijn o.a. verkrijgbaar bij Kruidvat, Trekpleister, Etos, Jumbo, Dio, Drogistplein en de DA. En herken je gemakkelijk aan deze vrolijke kleuren. Ze zijn ook nog eens fijn geprijsd. Zo heb je voor €3,04 al een pakje 100% katoenen inlegkruisjes in huis en voor €3,04 een pakje tampons (16 stuks).

 

Hoe is het voor jou?
Praat jij over je cyclus of de producten die je gebruik?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Delen:

17 Reacties

 1. aj
  23 januari 2021 / 21:41

  Ik herken het helemaal, 2 weken vrolijk en dan 2 weken neerslachtig, ik gebruik nu geen anti conceptie, en ga volgende week naar de huisarts of we een oplossing kunnen vinden. Mag ik vragen welke pil jij slik?

 2. 7 februari 2020 / 14:57

  Ik zit in een mannenwereldje (vrachtwagenchauffeur) en het boeit me echt helemaal niks om er over te praten. Het is toch gewoon normaal? Ik werd door de normale pil altijd gewoon ongesteld, vreselijk. Nu ben ik aan de prikpil en dat is echt genieten!

 3. 6 februari 2020 / 07:51

  Ik heb geen cyclus…. ik heb me daardoor nooit vrouw gevoeld en ik kan er geen kinderen door krijgen.
  Ik ken wel alle effecten van hormoonbehandelingen…
  Gek genoeg, soms lees je voor die dingen als “behandeling” anticonceptie,
  Bij fertiliteit moet je die ook weleens slikken om bloedingen op te wekken, ik voel me daar psychisch altijd elledig door….

 4. 5 februari 2020 / 10:23

  Wat een ellende. Mooi dat je je verhaal zo uitgebreid verteld. Er zullen genoeg dames en vrouwen zijn die zich hierin herkennen en er mogelijk iets aan hebben.

 5. xLauratjj
  3 februari 2020 / 09:03

  Goed dat je je verhaal deelt om lotgenoten een hart onder de riem te steken .. Zelf ben ik er niet mee geconfronteerd, maar heel wat mensen in mijn omgeving wel, dus ik weet wel welke impact het op je leven kan hebben ..

 6. Caroline
  25 januari 2020 / 11:51

  Ik praat er niet online over, dat vind ik te persoonlijk. Ik praat er wel gewoon over met vriendinnen.

 7. 24 januari 2020 / 17:16

  Ik heb ook een tijd de pil gewoon doorgeslikt. Ook niks geen last van gehad en het is wel een uitkomst.

  • Jasmina Gajadhar Borgeld
   4 februari 2020 / 10:56

   Ik herken je probleem helaas maar al te goed, sinds ik diabetes hebt lijkt het nog erger te zijn >< de pil heb ik in een grijs verleden wel gebruikt maar voelde ik me alleen maar ellendiger door. Goed dat je er zo open over bent.

 8. 21 januari 2020 / 09:52

  Ja, ook ik slik altijd door. omdat ik juist in de stopweek ontwenningsverschijnselen heb (afkicken van de hormonen in de pil) die zorgen voor ontzettende heftige migraine aanvallen. En lek maand ziek melden is nu eenmaal geen optie.

  • Linda
   Auteur
   22 januari 2020 / 15:25

   Dit klinkt heel erg herkenbaar. Ik ervaar het ook als een soort van ‘afkicken’ van de pil, met die intentie ben ik in eerste instantie ook naar de huisarts gegaan. Hopelijk komt er ooit een vervanger van de pil, die net zo veilig is, maar voor de rest van ons lichaam minder belastend is!

 9. Jasmina Gajadhar Borgeld
  20 januari 2020 / 18:39

  Wat herkenbaar je blog…helaas…:(

 10. Amy de Keijzer - Büttner
  20 januari 2020 / 18:19

  Wat vervelend allemaal! Ik heb ook me/cvs en fibromyalgie, ik gebruik de prikpil en ben hier zelf erg tevreden over. Hiermee ben ik al bijna 5 jaar niet ongesteld geweest.

  • Linda
   Auteur
   22 januari 2020 / 15:26

   De prikpil heb ik inderdaad ook besproken met de huisarts en ben blij om een ervaring van een mede lotgenoot te horen. Ik ben namelijk bang dat mijn opname probleem voor problemen gaat zorgen met een prikpil en daardoor minder veilig wordt..

 11. 20 januari 2020 / 10:38

  Bij mij loopt alles netjes op tijd. Zelf nooit problemen mee gehad. Ik gebruik altijd producten van Always bevallen mij het beste.

 12. 20 januari 2020 / 10:14

  ik heb hier al 13 jaar geen last meer van! toen ik ziek werd stopte alles. daarvoor liep alles netjes op tijd elke maand

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Merry Christmas Linda's Wholesome Life
Merry Christmas

[dropcap]I[/dropcap]t's the most wonderful time of the year! Kerstmis 2019 is ein-de-lijk hier! Want alhoewel ik leef voor de zomers...

Sluiten