Lifestyle & Mindset | Dag van het Handen Wassen

Als je de lijst van speciale dagen doorneemt kom je ook dagen tegen die in het eerste opzicht heel erg grappig klinken. Zo ook vandaag, 15 oktober,het is de 288ste dag van het jaar, -hierna volgen nog 77 dagen tot het einde van het jaar-. En dé internationale dag van het handen wassen!

Een onderwerp wat mij erg aanspreekt omdat ik met mijn sterk verminderde weerstand (als gevolg van het hebben van chronische labeltjes) bewust met hygiëne bezig ben.
Handen wassen is iets wat wij van jongst af aan al meekrijgen en daarom vanzelfsprekend vinden.
Zoals bij het binnen komen, voor je eten ga koken en ook het bekende gezegde ‘na het plassen je handen wassen!’ Een simpele handeling die ook in ontwikkelingslanden een forse verspreiding van ziekten en bacteriën tegen zou kunnen gaan.

Een oude gewoonte
In Nederland zijn wij eraan gewend om vele malen per dag je handen te wassen. Als ik even voor mijzelf spreek heb ik ook bijna altijd een flesje met antibacterieel in mijn tas om met daagjes weg mijn handen te kunnen wassen. Handig wanneer je een portie pillen naar binnen moet werken zonder iets bij de hand te hebben. Ook op vakantie en citytrips is het een veelgebruikt item! Een goede verzorging van je handen gaat het verspreiden van ziektes en bacteriën tegen. En niet alleen in de zorg ligt de nadruk hierop, wij krijgen het in onze opvoeding mee.

Handen wassen
[Bron]
En Nederland, het land waar wij zeep als decoratie gebruiken. Omdat het mooi is en lekker ruikt!

[Bron]
[Bron]

Dag van het Handen Wassen internationaal
In ontwikkelingslanden bestaan vele slechte sanitair voorzieningen. En juist daarom roept de Wereld Gezondheidsorganisatie de Dag van het Handen Wassen tot leven. Hiermee proberen en hopen zij om wereldwijd aandacht te vragen voor betere sanitaire leefomstandigheden in Ontwikkelingslanden. Om de wereld weer een stukje bewuster en gezonder te maken.

water handen wassen
[Bron]

Er zijn vaak weinig goede watervoorzieningen.
Als ik naar deze mensen kijk begrijp ik ergens wel dat ze handen wassen misschien wel als waterverspilling zien en dat ze het water liever gebruiken om te drinken en te koken.
En als je alleen al naar het water kijk -plaatje hier beneden- is dit water zo anders dan het drinkwater wat wij kennen!

Water kid
[Bron]

Water uit aangebrachte voorzieningen ziet er daarin tegen al een stuk gezonder uit!

Schoon drinkwater kind
[Bron]
Milleniumdoel
Vandaag worden er wereldwijd acties gehouden om kinderen te leren hoe ze hun handen moeten wassen met zeep. Het thema van dit jaar draait vooral om kinderen. Het terugdringen van ziekten, voornamelijk onder kinderen is een van de door Global Hand Washing Day opgestelde milleniumdoelen.

2
[Bron]
Het idee dat wij onze kinderen leren te spelen met zeep (bellenblazen) om verveling te voorkomen staat zo haaks op het contrast in ontwikkelingslanden waar kinderen hun handen nog moeten leren wassen met zeep.

belle blazen
[Bron]
Ben jij je ervan bewust hoeveel bacteriën je met je handen verspreid?
Op de website van Menshealth vind ik de volgende tekst:
Maar 5% (van 3.749 geteste mensen) wast zijn handen lang genoeg om bacteriën te doden! Shocking!
Het blijkt dat we er in Nederland ook nog veel van kunnen leren.
Tijdens het onderzoek bleek dat 10% van de mensen in bars, restaurants en andere openbare gelegenheden, niet hun handen waste na een sanitaire stop. En 33% waste hun handen zonder zeep. Het blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 6 seconde onze handen wassen. Terwijl aangeraden word tussen de 15 á 20 seconde je handen te wassen.

Nu denk je hopelijk twee keer na voordat je de schaal met pepermuntjes in duik die vaak bij de wc staan, of de nootjes op de bar!

Wel moet ik toegeven dat niet elke wasbak uitnodigt om je handen te wassen. Denk hierbij aan wasbakken en de toiletten in bars met een avondje stappen en festival toiletten. Pluspunt is wel dat er vaker pompen staan met desinfectie gel die je gebruikt zonder water!

Feit:Een chirurg is ruim 3-5 minuten zijn handen aan het schrobben men reinigen voor hij überhaupt zijn handen in de handschoenen mag steken!

GHWD 2011

Voor meer informatie, bekijk dan eens de website van GlobalHandwashingDay!

Internationale Waterweek
De Internationale Waterweek start dit jaar op 4 november. Een onderwerp wat goed aansluit op de Global Handwashing Day, vandaag. Ik zal er nog niet te ver over uitweiden, deze twee foto’s bij elkaar vertellen meer dan 1000 woorden.

waterweek
[Bron]
waterweek
[Bron]
 

Hoe bewust ben jij met het wassen van je handen?
En hoe bewust ga jij met water om?

Delen:

5 Reacties

 1. 15 oktober 2013 / 11:56

  Wat een goed stuk meid! Heel erg duidelijk en bewustmakend! 🙂

  Liefs!

  • 15 oktober 2013 / 12:42

   Alles om de wereld een beetje te helpen én om onze eigen weerstand een beetje te helpen 🙂

   Thanks!

   Liefs, Lin

 2. 15 oktober 2013 / 11:48

  Ik ben niet een echte handenwasser. Althans thuis let ik er niet zo heel erg op. Ja, na het plassen handen wassen en voor het koken, maar verder was ik mijn handen niet zo geregeld. Ik moet het me alleen wel aanleren om dit wel in het buitenland te doen. Ik word heel vaak en heel snel ziek, dus is mij aangeraden om regelmatiger op vakantie mijn handen te wassen. Als er ook maar iemand met een virusje rondloopt heb ik het zo weer te pakken op de knop van de lift. Zo simpel. Daarom loop ik nu als ik buitenshuis ben altijd rond met een flesje antibacterieel. En nu vooral onthouden en gebruiken!

  • 15 oktober 2013 / 12:43

   En die flesjes zijn een uitkomst! Hopelijk zit het snel in je systeem en helpt het jou om de virussen buiten de deur te houden 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
LifeStyle | The Home Collection – Wooninspiratie

Een blog over wooninspiratie, een onderwerp waar ik al een poosje heel graag een blogje over wilde maken! Tijdens het...

Sluiten