Kayan Lahwi – Padaung Bergstam | Tachileik Myanmar

Kayan Lahwi Red Karen Long Neck Village Tachileik MyanmarHet is alweer 3 jaar geleden dat ik te voet de grens tussen Thailand en Myanmar (Birma) overstak. Maar het voelt nog als de dag van gisteren. Tijdens mijn dag in Tachileik bracht ik een bezoek aan de Karen. Een bergstam wat oorspronkelijk uit de Gobiwoestijn komt, ten noorden van China, maar te voet is afgereisd naar o.a. Thailand, Laos en dus ook Myanmar. In Tachileik vind je een dorp waar je een sub-groep van de Red Karen kunt bezoeken; de Kayan Lahwi. Hier wonen enkele Padaung vrouwen (de streek term voor de Kayan Lahwi vrouwen) die erom bekend staan dat ze vanaf hun 5e levensjaar ringen om hun nek dragen. De toeristen industrie gaf hen later de naar ‘Long Necks’ waaronder ze nu beter bekend zijn.

 

– De Kayan Lahwi – Padaung Bergstam –

in Tachileik, Myanmar

 

 

Tachileik Myanmar


Langnek Bergstam Tachileik Myanmar
Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Padaung Bergstam

 

– Kayan Hilltribe –

in Tachileik

Onderweg naar het dorpje waar de Kayan Hilltribe woont, had ik gemixte gevoelens. Er zijn mensen die vinden dat je hierdoor het verminken van lichamen (het onnatuurlijk -en vaak opgedrongen- oprekken van de nekken) in stand houdt. Met aan de andere kant de nieuwsgierigheid om meer te weten te komen over deze gebruiken en de cultuur waar deze mensen mee leven.

Zeker omdat steeds meer jongeren ervoor kiezen om deze traditie niet in stand te houden, is het nog maar de vraag hoe lang deze gebruiken nog zichtbaar zullen zijn. Omdat het mede daarom ergens als een hele unieke kans voelde besloten wij het dorp toch een bezoek te brengen.

Je bereikt het dorp makkelijk vanaf het centrum Tachileik. Het is een korte rit die eindigt op een klein weggetje met de meest mooie uitzichten over de bergen. Een kleine tuk-tuk bracht ons  hierheen. De eerste indruk van het dorp is dat het inderdaad aanvoelt als een net dorp wat aangelegd is voor toerisme.

Door de burgeroorlog in Myanmar (voorheen Birma) zijn veel mensen op de vlucht geslagen en neergestreken rondom de grens van Thailand. Sommige dorpen vind je aan de Birmese kant van de grens, anderen aan de Thaise kant van de grens. Vooral in Thailand worden de Bergstammen gebruikt (uitgebuit) als toeristen attracties, zodat mensen met de vrouwen op de foto kunnen. Dat het iets anders in elkaar zit, en de toeristen hier indirect bijdragen aan een betere toekomst voor de mensen, werd mij later pas duidelijk.

Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Bergstam Hilltribe Village Tachileik Myanmar
Hilltribe Village Tachileik Myanmar
Hilltribe Tachileik Myanmar

Padaung Woman Tachileik Myanmar

 

– Ethisch Dilemma –

…een bezoek aan een bergstam

 

Dergelijke dorpen zijn aangelegd om de mensen te helpen. In ruil voor werk krijgen zij een dak boven hun hoofd, geld voor voedsel en beschikking tot water. De keerzijde is wel dat zij dagelijks gefotografeerd mogen worden en veel toeristen hier gebruik van maken.

Ergens voelde ik mij dan ook ongemakkelijk om deze vrouwen op de foto te zetten, maar met het idee dat ik dit aan wilde gaan kaartten op mijn blog besloot ik geen foto’s te maken. Mijn doel was om op een respectvolle manier foto’s te maken die een verhaal vertellen.

Wat ik niet wilde was het omdoen van nep ringen en zo met deze mensen op de foto te gaan. Iets wat ik veel voorbij zie komen, maar zelf totaal respectloos vind. Een kijkje nemen in hun leven en enkele foto’s maken, interesse tonen en iets van hen kopen was voldoende voor mij.

Daarnaast maakte ik gebruik van een flinke zoom-lens, zodat ik ook niet bij deze vrouwen op de huid hoefde te zitten om een mooie portret foto te maken.

Padaung vrouwen Tachileik Myanmar
Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar

 

– Een kort geschiedenis lesje –

over de Karen

Ergens voelt het triest aan dat zij zo moeten leven in ruil voor onderdak. En weet ook dat het voor velen een unieke buitenkans is zodat ze in ieder geval onderdak hebben. De Karen zijn namelijk een klein en onderdrukt volk wat de oorlog met de regering van Myanmar pas in 2012 beëindigd heeft (wapenstilstand). Hiervoor zijn vele dorpen waar de gevluchte Karen woonde platgebrand.

Er is dus lang veel spanning geweest in Myanmar en rondom het Karen volk. Ik hoop oprecht dat deze mensen zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en zo een bestaan voor zichzelf op kunnen bouwen. Met of zonder dergelijke projecten, zodat ze met gespaard geld terug kunnen keren naar Myanmar (de droom van velen). Er zijn namelijk Thaise projecten als AKAMAE (voorheen Ways of Change) die o.a. handgemaakte sieraden verkopen en mensen technieken bijleren zodat ze een bestaan voor zichzelf op kunnen bouwen.

 

 

Myanmar is een erg arm land, ruim 70% van de bevolking woont op het platteland waar veel armoede voorkomt. Met name rond de grensstreken komt extreem veel armoede voor. Dit was ook zeker een reden om Tachileik en de bergstam te bezoeken. Wij huurden een lokale gids in en wilden veel van de omgeving zien, uiteraard tegen betaling en een ruime fooi.

Door ook handgemaakte items van de Kayan Longneck Hill Tribe te kopen wilde ik direct bijdragen aan een inkomen voor hen. Iets wat ook aangedragen wordt en ik graag mijn steentje aan bij draag. Velen sparen namelijk geld zodat ze hun eigen shop kunnen openen, ze willen hun traditie eren en handgemaakte sieraden, home-accesoires en kleding items verkopen.

Ik hoop echt dat meer toeristen hieraan bij willen dragen, zo heb je niet alleen een mooi en blijvend souvenir, maar ook een blijvende herinnering.

 

Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar

Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Kayan Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar
Red Karen Long Neck Village Tachileik Myanmar

Long Neck Village Tachileik Myanmar
Long Neck Village Tachileik Myanmar
A Kayan Lahwi woman
Kayen Red Karen Longneck Village Tachileik Myanmar

 

Een bezoekje plannen, wel of niet doen?

Ben je op rondreis in Azië en twijfel je of je het ethisch verantwoord vindt om een bergstam te bezoeken, ga dan zeker even na wat de visie van het dorp is. Worden er busladingen vol met toeristen gedropt? Dan kun je wel raden dat het een flink winst-oogmerk heeft waarvan je geen idee hebt wie er werkelijk van profiteert.

Omdat Myanmar nog niet zo heel lang gelezen de grenzen voor het toerisme open heeft gegooid is het nog erg rustig in Tachileik. Wij waren op dat moment zelfs de enige reizigers die aanwezig waren, simpelweg omdat het massatoerisme het nog niet ontdekt heeft. Dat is in Thailand wel anders, waar een bezoek aan een stam vaak een onderdeel is van een tour.

Ik raad je dus vooral aan om te doen waar jij je goed bij voelt, ten alle tijden respectvol te blijven en met de mensen in contact te gaan. Je helpt ze ook enorm door iets te kopen en anders een vriendelijke fooi te geven. Ze stellen tenslotte hun thuis beschikbaar voor jou om kort even kennis te maken met hun manier van leven.

Ben je in Chiang Rai dan kun je gemakkelijk doorreizen naar Mae Sai waar je te voet de grens naar Myamnar over kunt gaan. Vanaf de grens van Tachileik kun je gemakkelijk een tuk-tuk pakken om de Kayan – Padaung Bergstam een bezoek te brengen. 

 

Welke vakantie herinnering koester jij?

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

10 Reacties

 1. 6 maart 2020 / 17:52

  Prachtig daar. Doet me denken aan de hill tribes bij Chiang Mai in het noorden van Thailand. Mooie herinneringen

 2. 27 februari 2020 / 21:30

  Lijkt me fijn om ook nog wat van de cultuur en het echte leven mee te pakken op een reis. Wat voor jou misschien een kleine bijdrage is kan voor zulke mensen heel veel betekenen. De ringen om de nek zien er op het eerste gezicht niet zo heel comfortabel uit, maar ze zal niet anders gewend zijn.

 3. 26 februari 2020 / 20:50

  wat een fantastische ervaring moet deze reis zijn geweest en mooi zoals je met respect foto’s van deze vrouwen heb gemaakt. Ik vind het er allemaal mooi en kleurrijk uit zien. Elke vakantie heeft weel een bepaalde herinnering die mooi is, dat kan natuur zijn, maar ook het samen zijn.

 4. 26 februari 2020 / 17:11

  Wat een aparte hoofddeksels hebben ze daar zeg. Is daar nou nog een bepaalde reden voor?

 5. 26 februari 2020 / 12:02

  Dat is een indrukwekkende reis geweest. Die regio trekt mij helemaal niet, ik blijf liever in de buurt

 6. 26 februari 2020 / 11:35

  Wat een prachtige foto’s allemaal! Dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest.

  • Linda
   Auteur
   26 februari 2020 / 15:45

   Dank je wel, dat was het zeker! 🙂

 7. 26 februari 2020 / 11:33

  wat een prachtig land!! maar ik zou daar mijzelf niet zien zitten. het mooie vind ik dat alles heel basic is en ik ben dan toch meer van het luxe

  • Linda
   Auteur
   26 februari 2020 / 15:45

   Ik hou ook wel van luxe hoor, maar deze reizen zorgen toch wel voor een balans. Je waardeert alles zoveel meer als je even iets primitiever geleefd hebt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Dr. Organic Tea Tree Tandpasta
Dr. Organic Tea Tree Tandpasta

  - Tea Tree Tandpasta - Dr. Organic vegan & natuurlijke mondverzorging     Wie vegan gaat eten denkt wellicht...

Sluiten