Ik kies dierproefvrij | Hoe ik dit heb aangepakt

Met de officiële start van de winter begin ik een heel nieuw hoofdstuk. Een dierproefvrij hoofdstuk. En dat voelt bijzonder goed. Afgelopen herfst was, wat ik zelf noemde, mijn overgangsperiode. Ik stelde mijzelf het doel om na de herfst geheel dierproefvrij te zijn. En dat is aardig gelukt. De laatste niet dierproefvrije reviews zijn online gekomen en ik heb mijn verzorgings- en make-up routine een make-over gegeven. Ik voel mij hierdoor niet alleen een beter en bewuster persoon, het voelt oprecht als een verse start. Ik vertel je vandaag waarom ik kies voor dierproefvrije producten en hoe ik dit de afgelopen periode heb aangepakt.

 

Ik kies dierproefvrij | Hoe ik dit heb aangepakt

 

Ik kies dierproefvrij | Hoe ik dit heb aangepakt

 

Linda, hoe ben je tot deze keuze gekomen?

Ik was bang dat overstappen naar dierproefvrije cosmetica en verzorgingsproducten een heel ding zou worden. Zelf liep ik dan ook al sinds begin dit jaar met het idee om de switch te maken, maar de knoop kon ik steeds weer niet doorhakken. Tot ik mijzelf erop betrapte dat ik alleen nog met de dierproefvrije cosmetica lijst van Naoki door de winkels liep. Ik was teleurgesteld in merken die niet op de lijst staan, blog reviews van merken die op dieren testen of in China verkopen wilde ik eigenlijk niet eens meer lezen en ik werd steeds kritischer als het op blog samenwerkingen neerkomt. Toen wist ik het. Het moment om helemaal om te gaan is daar.

 

Hoe heb ik deze overstap ervaren?

Uiteindelijk heb ik mijzelf een seizoen lang de tijd gegeven om de overstap te maken. Sommige doen dit in een jaar, ik doe het in een iets kortere tijd. Nu zit ik in een luxe positie dat ik als blogger al snel nieuwe merken uit mag proberen. Deze waren door mijn voorkeur voor natuurlijke of dierproefvrij producten al bijna allemaal vrij van dierproeven. Maar ook de deodorant bussen, mijn cosmetica stash en verzorgingsproducten kwamen aan de beurt. Van het wassen van je handen tot een complete verzorgingsroutine. Ik zal er niet om liegen, omgaan is nog best een klus.

 

Dierproefvrij gaan, hoe heb ik het aangepakt?

Misschien dat het nog weleens interessant is om hier wat langer bij stil te staan. Er komt namelijk ongemerkt best wel veel bij kijken. Ongemerkt kom je met veel producten in aanraking op een dag. Ik zal beginnen bij het inkopen doen, alles wat op ging werd vervangen door iets wat dierproefvrij is. Gelukkig hoeft dit niet duur te zijn. De HEMA, het Kruidvat en Etos hebben een hele betaalbare huislijn die gelukkig ook dierproefvrij is. Wil je ook tegelijkertijd naar natuurlijke producten kijken, dan betaal je wel iets meer. Maar daar kan je bij de Tuinen en Lush bijvoorbeeld al heel erg goed terecht.

Ik heb geen hele grote opruiming gehouden. Enkele producten heb ik weggedaan of weggegeven aan mensen waarvan ik wist dat ze het goed konden gebruiken. Dat voelde goed. Andere producten heb ik netjes opgemaakt en hierna vervangen. In mijn make-up stash (met name nagellak) heb ik nog enkele producten die niet dierproefvrij zijn. Deze maak ik netjes op, en wat ik echt niet meer gebruikte heb ik laatst in een opruim bui toch weggegooid.

 

Ik kies dierproefvrij | Hoe ik dit heb aangepakt

 

“Waar ik eerst dacht dat luxe merken mij gelukkig zouden maken, word ik nu veel gelukkiger van merken die niet alleen mooi zijn van buiten, maar juist ook van binnen.”

 

Ben je nu écht 100% dierproefvrij?

Ik zal willen dat het zo simpel is. Helaas kan ik hier nog geen ‘ja’ op antwoorden. Mijn parfum stash heb ik niet weggedaan en deze bevat vooral parfums die niet cruelty free zijn. Maar ook mijn voorraad aan haarverf die ik begin dit jaar insloeg bij de DM in Duitsland is nog lang niet op. Dit geeft mij tegelijkertijd de tijd om naar nieuwe alternatieven te zoeken. En dat is fijn. Ik ben een heel eind op weg en daar ben ik blij mee. Mijn verzorgingsroutine is geheel dierproefvrij, net als mijn dagelijkse make-up routine. De andere producten maak ik op, maar ik merk wel dat ik opzoek ben naar alternatieven. Alles in één keer omgooien kost immers heel veel geld. En ik denk dat wanneer je langzaam aan steeds bewuster wordt van wat je gebruikt de stap maken veel makkelijker is. Maar mijn blog is vanaf vandaag wél 100% dierproefvrij, andere producten worden niet meer vermeld.

 

Zijn er nog meer voordelen aan het dierproefvrij gaan?

Eindelijk kan ik mijn blog in een niche plaatsen. Iets wat nogal een ding blijkt te zijn in blog land, stempeltjes plakken en ik hokjes plaatsen. Maar met mijn van alles wat blog, viel ik daar niet bepaald onder. Nu kunnen mensen op beauty gebied doelgericht zoeken. En dat maakt het aangaan van (nieuwe) samenwerkingen ook een stuk gemakkelijker.

 

Ook moet ik zeggen dat de drang om nieuwe producten te kopen enorm is afgenomen. Natuurlijk is het omgooien van je routines een kleine investering, maar los daarvan merk ik dat vele cravings weg zijn. Waar ik eerst een kleine fear of missing out ontwikkelde zodra er een nieuwe limited edition op het punt van lanceren stond, kan ik nu met een gerust hart genieten van dingen die niet van mij zijn. Merken die niet dierproefvrij zijn trekken mij ook niet meer. En dat is heel bijzonder om mee te maken. Want waar ik eerst dacht dat luxe merken mij gelukkig zouden maken, word ik nu veel gelukkiger van merken die niet alleen mooi zijn van buiten, maar juist ook van binnen.

 

Vind jij het belangrijk om te weten waar jouw producten vandaan komen?

 

liefslinda2Bloglovin' button

Delen:

11 Reacties

 1. 28 december 2016 / 20:10

  Aaah wat goed zeg! Ik ben toevallig sinds kort ook wat meer gaan letten op dierproefvrije cosmetica, voelt zo goed ahah 🙂

 2. 28 december 2016 / 17:27

  Wat fijn om deze blogpost van jou te lezen. Ik weet hoe je er mee geworsteld hebt. Begrijpelijk ook, want het is gewoon eventjes een omschakeling. Heel mooi ook om te lezen hoe dit proces bij jou is verlopen. Ik herken heel veel punten die je benoemt. Vooral de koopdrang en het juist genieten van merken die mooi zijn van binnen in plaats van alleen mooie en luxe merken. Ik heb zelf ook het langst gedaan over mijn parfumstash, maar op een gegeven moment voelde dat ook niet meer goed. Ik heb toen alles op marktplaats gezet en van dat geld een aantal nieuwe dierproefvrije geurtjes gekocht. Ik kijk heel erg uit nar de mooie reviews die ik op je blog zal lezen. En dierproefvrije merken zullen vast heel erg graag met je samen willen werken want jouw artikelen: perfectie! <3

 3. 28 december 2016 / 14:49

  Wat goed dat je de overstap hebt gemaakt en wat heb je er een mooi artikel van gemaakt! Goed dat je in fasen overstapt! Ik ben ook overgestapt en herken zowel je struggles als je voordelen! Ga zo door! Je bent goed bezig!

 4. Jet
  28 december 2016 / 12:12

  Meid wat goed.
  Hoplijk volgen er veel jou keuzen op .

  • Linda
   Auteur
   28 december 2016 / 11:53

   En dan met name de andere merken, ik vind dat zij het juiste voorbeeld moeten gaan geven! (:

 5. 28 december 2016 / 10:38

  Yaaay ik ben zo blij dat je dit doet/gedaan hebt! Ik ben nu wel helemaal dierproefvrij en ben nu zelfs bezig om op onderzoek uit te gaan over vegan producten, maar dat is nog echt wel moeilijk hoor! Ik snap helemaal wat je bedoelt met dat je nu blij wordt van deze merken in plaats van luxe merken! En ik heb ook echt minder koopdrang 🙂

  • Linda
   Auteur
   28 december 2016 / 12:09

   Fijn is dat hé die verminderde koopdrang. Ik merk ook dat je juist daardoor gerichter op zoek ga naar producten die echt bij je passen in plaats van producten die op dat moment iedereen ‘moet’ hebben 🙂 Ben erg benieuwd wat jouw vegan zoektocht jou gaat brengen!

 6. 28 december 2016 / 10:34

  Wat fijn om te horen dat je jouw gevoel hebt gevolgd en het ook nog eens zo goed uitpakt!
  Ik kan me goed voorstellen dat het soms nog best lastig is om de verleiding te weerstaan, zeker als je veel producten toegezonden krijgt.

  Zelf ben ik 2 jaar geleden helemaal overgestapt en het bevalt zo goed. Mijn huid is ook veel mooier geworden. Samenwerkingen ben ik hierdoor wat minder aangegaan omdat ik ook echt bewust voor een paar merken wil gaan kiezen.

 7. 28 december 2016 / 08:09

  Wat een mooi verwoorde en pure blog! Ik heb zelf ongeveer twee maanden geleden de overstap gemaakt op dierproefvrije producten en dat is mij ook alles meegevallen. Ik doe het ook stapje voor stapje en maak nog wat dingen op, maar ik merk dat ik nu heel anders naar luxe merken als L’Oreal of Rimmel kijk. Ik begrijp ook gewoon oprecht niet waarom zij nog op dieren testen. Zelf ga ik meestal voor de budgetmerken als Catrice en Essence. Gelukkig had ik de mazzel dat bijna mijn hele stash al uit deze merken bestond. Dat maakte de overstap iets gemakkelijker 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
best nine instagram 2016 lindaswholesomelife.nl
Linda’s best 9 on Instagram 2016

Nu de kerstdagen achter ons liggen is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Mijn Instagram feed...

Sluiten