Ik ben niet het type wat kookboeken doorspeurt om vervolgens met een verrukkelijk recept te komen. En dat is jammer, want ik vind koken en vooral bakken erg leuk! Bij een overschot aan vers geplukte, onbespoten, rijpe pruimen besloot ik eens jam te gaan maken. En vandaag deel ik dit heerlijke 1-2-3-klaar recept met jullie!
In de zomer vliegen de heerlijke Nederlandse vruchten je om de oren, jammer is dat het meeste in één keer rijp lijkt te zijn. Inmaken is dan een prima idee. Als ik geweten had dat jam maken zo leuk én makkelijk was, dan had ik dit jaren eerder al eens gemaakt!
Het recept dat ik met jullie ga delen is berekend op één kilo pruimen, zonder pit.Neem een emmer, bakje of kistje met pruimen. Maak deze schoon en haal vervolgens de rijpe pruimen eruit. Zorg dat je zo’n 1,2 kilo pruimen hebt, nadat de pitten eruit zijn zul je ongeveer een kilo pruimen overhouden.
Neem één pak gelei suiker, ik heb hier voor Van Gilse gekozen. Niet om een bepaalde reden, deze was simpelweg de enige die ‘mijn’ supermarkt verkoopt. Het fijne van deze gelei is dat alle benodigdheden om jam te maken er al in zitten, gemak dient duidelijk de mens.
Zorg dat je genoeg potjes klaar hebt staan voor je aan de jam begint. Hier gebruik ik zelf o.a. potjes van de IKEA voor en een klein weckpotje. Een oude jampot of groentepot werken ook prima, heb ik ook gebruikt, maar ogen voor de foto net wat minder fotogeniek.
*Tip* wil je lang van je producten genieten? Kook de potjes van te voren uit met soda.
Dan kan het ontpitten beginnen, wanneer een pruim goed rijp is zal je merken dat hij heel erg makkelijk van de pit af komt. Afhankelijk van de grootte van je pruimen kan je schatten hoelang je hiermee bezig bent, bij deze grootte pruimen was het binnen een paar minuten gepiept.
Weeg ze na het ontpitten nog even na, je hebt een kilo nodig, anders kloppen de verhoudingen niet.
Na het ontpitten en wegen leg je de pruimen in de pan, voeg hier 1 kg gelei suiker aantoe en breng het goedje langzaam aan de kook. Roer regelmatig zodat alles geleidelijk aan warm wordt en het niet vast blijft zitten op de bodem.
Wanneer het goedje begint te koken moet je het even in de gaten blijven houden. Zodra het borrelt terwijl je roert, dan zet je jou kookwekker op 4 minuten. Kijk hierna of alle geel/oranje pruim stukken zijn opgelost, dan kan hij van het vuur.
Giet de gekookte, warme jam in een maatbeker, naar wens kan je de velletjes die niet zijn opgelost eruit vissen. Giet hierna zo snel mogelijk de jam in de potjes voor de jam de gelei vorm aanneemt die wij jam noemen!
Et viola, jam in een potje! Nu alleen nog af laten koelen voor je heerlijk van deze zelfgemaakte jam kan genieten.
*Tip* serveer de afgekoelde jam, terwijl hij nog goed roerbaar is, met (turkse)yoghurt als toetje en smullen maar!
Maak de potjes op naar jou smaak, zelf heb ik ervoor gekozen om er kaartjes aan te hangen met hierop de datum waarop het gemaakt is.
En uiteraard potjes om weg te geven! Staat het niet leuk?
Al met al ben ik een goed uur bezig geweest, vanaf het wassen van de pruimen, potjes en het inmaken. 1-2-3-easy dus! Gebruiksvriendelijk, iedereen kan het maken en het is nog lekker ook. Zo beland het overschot aan rijp fruit heerlijk op je boterham.
Superleuk in die potjes! Lijkt me lekker!
Ik ben zelf niet zo’n pruimenfan maar het ziet er heel schattig uit op die laatste foto!
Lijkt me lekker pruimenjam !!
Zelf maak ik wel eens fruit in, het is heerlijk om te doen ,….leuk om te geven, …leuk om te krijgen….echt leuk!
Schattige potjes heb je gebruikt hiervoor! leuk!
Lijkt me heerlijk en je hebt het ook zo leuk verpakt; leuk cadeautje om te krijgen!
Dit heb ik ook een keer gemaakt met de pruimen uit de tuin 🙂
Dat ziet er lekker uit!
Goed bezig lin!
Lekker zeg! En nog eens best makkelijk om te doen.
Aaaaah wat een onwijs leuk recept. Het ziet er ook zo jammie uit dat mijn maag spontaan begint te rommelen hihi.
Superleuk gedaan! Mijn vriend maakt soms kersenjam, ook heel lekker 🙂
X Sara
Wat een ontzettend leuk idee! 🙂 En ook nog best makkelijk, super leuk!