Handleiding voor homemade pruimenjam

1In de zomer vliegen de heerlijke Nederlandse vruchten je om de oren, jammer is dat het meeste in één keer rijp lijkt te zijn. Inmaken is dan een prima idee. Als ik geweten had dat jam maken zo leuk én makkelijk was, dan had ik dit jaren eerder al eens gemaakt!

Het recept dat ik met jullie ga delen is berekend op één kilo pruimen, zonder pit.4Neem een emmer, bakje of kistje met pruimen. Maak deze schoon en haal vervolgens de rijpe pruimen eruit. Zorg dat je zo’n 1,2 kilo pruimen hebt, nadat de pitten eruit zijn zul je ongeveer een kilo pruimen overhouden.

2Neem één pak gelei suiker, ik heb hier voor Van Gilse gekozen. Niet om een bepaalde reden, deze was simpelweg de enige die ‘mijn’ supermarkt verkoopt. Het fijne van deze gelei is dat alle benodigdheden om jam te maken er al in zitten, gemak dient duidelijk de mens.

3Zorg dat je genoeg potjes klaar hebt staan voor je aan de jam begint. Hier gebruik ik zelf o.a. potjes van de IKEA voor en een klein weckpotje. Een oude jampot of groentepot werken ook prima, heb ik ook gebruikt, maar ogen voor de foto net wat minder fotogeniek.

*Tip* wil je lang van je producten genieten? Kook de potjes van te voren uit met soda.

5Dan kan het ontpitten beginnen, wanneer een pruim goed rijp is zal je merken dat hij heel erg makkelijk van de pit af komt. Afhankelijk van de grootte van je pruimen kan je schatten hoelang je hiermee bezig bent, bij deze grootte pruimen was het binnen een paar minuten gepiept.

6Weeg ze na het ontpitten nog even na, je hebt een kilo nodig, anders kloppen de verhoudingen niet.

collage pruimen jamNa het ontpitten en wegen leg je de pruimen in de pan, voeg hier 1 kg gelei suiker aantoe en breng het goedje langzaam aan de kook. Roer regelmatig zodat alles geleidelijk aan warm wordt en het niet vast blijft zitten op de bodem.

Wanneer het goedje begint te koken moet je het even in de gaten blijven houden. Zodra het borrelt terwijl je roert, dan zet je jou kookwekker op 4 minuten. Kijk hierna of alle geel/oranje pruim stukken zijn opgelost, dan kan hij van het vuur.

Giet de gekookte, warme jam in een maatbeker, naar wens kan je de velletjes die niet zijn opgelost eruit vissen. Giet hierna zo snel mogelijk de jam in de potjes voor de jam de gelei vorm aanneemt die wij jam noemen!

7Et viola, jam in een potje! Nu alleen nog af laten koelen voor je heerlijk van deze zelfgemaakte jam kan genieten.

*Tip* serveer de afgekoelde jam, terwijl hij nog goed roerbaar is, met (turkse)yoghurt als toetje en smullen maar!

Pruimen Jam uitgelichtMaak de potjes op naar jou smaak, zelf heb ik ervoor gekozen om er kaartjes aan te hangen met hierop de datum waarop het gemaakt is.

8En uiteraard potjes om weg te geven! Staat het niet leuk?

Al met al ben ik een goed uur bezig geweest, vanaf het wassen van de pruimen, potjes en het inmaken. 1-2-3-easy dus! Gebruiksvriendelijk, iedereen kan het maken en het is nog lekker ook. Zo beland het overschot aan rijp fruit heerlijk op je boterham.

Heb jij al eens fruit ingemaakt?

Bloglovin' button

liefslinda2

Delen:

12 Reacties

 1. 14 augustus 2014 / 15:48

  Ik ben zelf niet zo’n pruimenfan maar het ziet er heel schattig uit op die laatste foto!

 2. 13 augustus 2014 / 18:16

  Zelf maak ik wel eens fruit in, het is heerlijk om te doen ,….leuk om te geven, …leuk om te krijgen….echt leuk!
  Schattige potjes heb je gebruikt hiervoor! leuk!

 3. 13 augustus 2014 / 17:39

  Lijkt me heerlijk en je hebt het ook zo leuk verpakt; leuk cadeautje om te krijgen!

 4. Anouk
  13 augustus 2014 / 12:28

  Goed bezig lin!

 5. 13 augustus 2014 / 10:17

  Aaaaah wat een onwijs leuk recept. Het ziet er ook zo jammie uit dat mijn maag spontaan begint te rommelen hihi.

 6. 13 augustus 2014 / 09:13

  Wat een ontzettend leuk idee! 🙂 En ook nog best makkelijk, super leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
My Daily Lifestyle | Sabbatical dagen & zonnestralen

Hi all! Iedere maandag neem ik jullie met foto's mee langs mijn afgelopen week. Er kwamen afgelopen week wat minder artikelen online...

Sluiten