Site pictogram Linda's Wholesome Life

Goede voornemens | Een suiker wake-up call!

Goede voornemens. Lieve help, waar zijn ze gebleven? De zomer heeft inmiddels zijn intrede gedaan en we zijn welgeteld, 6 maanden en 10 dagen verder. Op 14 december deelde ik mijn goede voornemens met jullie, en de tussen stand wil ik graag met jullie gaan delen! Ik ga namelijk vertellen of ik ben gezwicht voor de suikers, of ik mijn dromen aan het vangen ben en hoe het misschien beter zal moeten kunnen gaan. Wandel je met mij mee langs mijn doelen? 

Mijn doelen waren niet heel erg groot, maar wel belangrijk. Om jullie geheugen een beetje op te frissen (stiekem ook het mijne) en voor de nieuwkomers, wil ik ze graag met jullie delen.

anno 14 december tweeduizendendertien: 
 Voeding: Mijn voedingspatroon ga ik weer eens scherp in de gaten houden en daarom minderen met suikers, zoetstoffen & melk!
♡ Levensstijl: Ik wil mij nog meer gaan focussen op natuurlijke producten. Dit is a. beter voor mijn huid en b. beter voor de natuur. Ook ga ik er meer  op letten dat ik dierproefvrije make-up en producten ga gebruiken.
 Dromen: Nu ik mijn beperkingen aardig heb geaccepteerd wil ik de energie die ik heb inzetten voor dingen waar ik blij van word. Zo wil ik meer met schrijven gaan doen en mooie blogpost maken. Mijn grootste droom is schrijven en reizen combineren, en deze droom ga ik dan ook in stukjes verdelen en beginnen bij het opbouwen van schrijven.

Het complete artikel vind je hier

#1. Voeding

Voeding, hoe is het vergaan?
Lang is het goed gegaan, maar ik merk dat ik de laatste tijd meer zoetigheid tot mij neem, en als je eenmaal de rem los hebt denk je met je suiker-vragende-cellen en niet met je gezonde verstand. Tijd voor een wake-up call! Ik kan namelijk niet goed tegen suiker (hallo opgeblazen gevoel) en ik merk dat ik ook minder lekker in mijn vel zit. Suikers moeten een traktaties zijn, en daar moet ik zeker weer naar terug. Ook handig voor de mensen die bikini-proof op vakantie willen!

Suiker alias sluipmoordenaar, hoe gevaarlijk is suiker?
Wij mensen, gaan met een smaakbeleving van een 4-jarige door het leven. Jou tong herkent 4 smaken, zoet, bitter, zout en zuur, maar in de wereld waar wij in leven worden wij altijd naar suiker toegetrokken en herkennen wij vaak maar 2 smaken, zout en zoet. Een volwassen tong herkent 4 smaken en wanneer wij die volwassen tong zouden volgen, zouden we automatisch gezondere keuzes maken. Suiker is duidelijk verslavend (hogere verslavingsgevoeligheid dan drugs), dit werd al getest bij baby’s met suiker op de speen van de fles, de suiker baby’s werden ook letterlijk suiker baby’s. Afkicken dus met je tong en natuurlijke smaken gaan eten!

Suikers, en dat zijn zeker niet alleen de witte of bruine korrels die je los en in klontjes koopt. In welke vorm dan ook, je kan er niet meer omheen en je komt het dan ook overal tegen. In dranken, voeding, fruitsappen en snoep als taarten, chocolade en de o, zó geliefde macarons.

Op de volgende afbeeldingen word uitgebeeld hoeveel suiker er in de producten zit.

Verrassend hé? Verrassend slecht!

Wat onderscheid suiker van suiker?
De zogenaamde snelle suikers, deze worden niet in energie omgezet maar in vet. Ons westers voedingspatroon zit er vol mee, je lichaam moet hierdoor extra insuline aanmaken en het eeuwige zoeken naar balans brengt jou letterlijk uit balans, en is dan ook doodvermoeiend. Helemaal met een chronische ziekte zit je hier niet op te wachten.

Hiernaast heb je ook de langzame suikers, deze vind je in granen, niet-geraffineerd brood, rijst, koekjes en pasta. Witte suiker is pure suiker, bruine suikers zijn gezonder omdat hier het vliesje nog om de graan zit, en hierdoor remt het de werking van de snelle suikers. Bruine suiker of honing (verrassend genoeg ook een snelle suiker, daarom is het zo mierzoet, genieten mét mate) zijn duidelijk de gezondste suikers als je toch voor suiker wilt gaan.

Laat de zoetjes en zoetstoffen (aspartaam, sorbitol, saccharine) alsjeblieft staan mensen, deze gaan voor gezonder door,maar zijn duidelijk veel slechter en verhoogt het risico op ziektes!

Wat nu?
Het jaar is op de helft, bijna dan, en daarmee lig ik nog lang niet uit de race. Wel ga ik hard mijn best doen om suikers zoveel mogelijk te laten staan. De voorkeur gaat uit naar honing in de thee, bruine suiker in de koffie en verder zo naturel mogelijk. En ik kijk er naar uit om mij weer wat lekkerder te voelen zo zonder alle suikers!

#2. Levensstijl

 

Natuurlijke producten
Ik probeer bewuster te winkelen, koop en draag geen bont en met make-up begin ik er steeds meer op te letten. Erg fijn is de gedachte dat de make-up in Nederland sowieso aan een keurmerk (lief zijn voor de beestjes) moet voldoen en anders niet verkocht mag worden. In hoeverre dat mandje niet lek is weet ik niet, wanneer het op een product extra aangehaald word, word ik daar weer blij van! Denk  hierbij aan merken als Lush, The Body Shop en e.l.f.. Dit doel loopt dus behoorlijk de goede kant op, yay!

#3. Dromen

Dromen, durven, denken, doen.
Over dromen gesproken, begin december was er de wens én de droom om meer en vaker te kunnen bloggen. Mijn creatieve brein ontplofte maar de energie ontbrak mij aan alle kanten. Ik merk dat ik, nu het lichamelijk wat stabieler is, ik positieve energie krijg van het bloggen. Eindelijk kan ik doen wat ik leuk vind, op de momenten dat het mij (lichamelijk) uitkomt. Iedere dag weer sta ik op en voel ik de passie door mijn aderen stromen! Bijna iedere dag lukt het mij om een blogpost te maken, en op goede dagen werk ik wat vooruit, zo voel ik ook niet de druk om dagelijks te ‘moeten’ presteren. Als dat wel zo is ga ik al snel over grenzen heen waar ik letterlijk ziek van word. Een balans hierin vinden is en blijft lastig, maar van vallen en opstaan leer je immers meer dan vanuit een boekje.

Ondertussen ben ik nog wel veel thuis, maar thuis iets kunnen ondernemen geeft al zoveel voldoening, hier word ik écht gelukkig van. Dit doel is dus ongelofelijk hard gegaan voor mij, en daar ben ik iedere dag dankbaar voor, ik hoop dit lang vol te kunnen blijven houden :).

En, hoe staat het eigenlijk met jou goede voornemens?

 

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3, 4 & 5.

 

 

Mobiele versie afsluiten