Goede doelen, vrijwilligerswerk én doneren | Doe jij ook iets voor een ander?

Dol ben ik op mooie spullen, leuke uitjes, mooie reizen, heerlijke luchtjes en make-up. Natuurlijk heb daar veel te veel van, net als ik ook veel te veel schoenen, kleding en accessoires heb. Maar ondanks dat alles ben ik mij goed bewust van het leed in de wereld en doe ik mijn best om een steentje bij te dragen hieraan. Nu de hele wereld in de ban is van de IceBucket Challenge wil ik jullie laten zien welke goeden doelen ik steun. En ben ik eigenlijk nog benieuwder of jij ook een steentje bijdraag!

In dit artikel wil ik aandacht vragen voor (patiënten) organisaties, verenigingen en goede doelen die draaien op vrijwilligers, giften en donaties. Ik wil niemand dwingen om te doneren of vrijwilligerswerk te doen, ook zijn de doelen die ik naar voren haal niet beter dan anderen, het bedraagt hier om een persoonlijk artikel. En ik zal het fijn vinden als het ook zo gelezen wordt.
zand ice bucketJeroen van Koningsbrugge accepteert de IceBucket Challenge op Strandfestival Zand en gaat ook doneren!

Zo’n beetje de hele wereld is in de ban van de Icebucket challenge. En ik denk ook niet dat iemand deze challenge is ontgaan. Wat als een grapje begon met een drank challenge, werden mensen al snel uitgedaagd in het water te springen. En nu laten mensen vrijwillig een emmer met ijskoud water over zich heen gooien. De regels bij een nominatie zijn simpel, je accepteert de challenge, je doneert aan de ALS stichting of je doet het beiden. Nu bekende mensen en mensen met een flinke portemonnee gaan doneren is de challenge viral gegaan en doneren wij allemaal massaal aan de ALS stichting.

Nu is mijn vraag, doneren mensen ook wanneer iets niet op tv komt, voor het leed wat mensen na een poosje weer lijken te vergeten?

Je inzetten voor een goed doel kan op verschillende manieren en niet allemaal hoeven ze jou geld te kosten. Zo kan je vrijwillig een bijdrage leveren, vrijwilliger worden, eenmalig iets doneren of maandelijks een bijdrage overmaken.

collage goede doelen

Nu ben ik zelf chronisch ziek en in de periode dat ik ziek werd kwam ik erachter hoeveel organisaties, stichtingen en (medische-) onderzoeken draaien op vrijwillige giften. Nu is ook het chronisch ziek zijn geen vetpot, maar nu ik weet hoe belangrijk het is om je in te zetten voor mensen die het minder goed hebben en vele malen minder te besteden hebben dan ik. Draag ik graag op verschillende vlakken een klein steentje bij. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Graag laat ik jullie zien aan welke goede doelen ik zelf doneer en waar ik vrijwilligerswerk doe!

♡ Airmiles voor Stichting AAP
Ik spaar al een aantal jaren Airmiles voor Stichting AAP, dierenleed vind ik verschrikkelijk en op deze makkelijke manier steun ik een stichting als Stichting Aap maar al te graag! En omdat dieren niet voor zichzelf kunnen praten ben ik blij met stichtingen als deze.

Het Wereld Natuur Fonds
Het W.N.F., wie kent dit fonds nou niet? Zij beschermen natuur op verschillende plekken op de gehele wereld. Zij laten o.a. zien wat vissers, milieurampen en stropers teweegbrengen. Met een zelf te bepalen bedrag kun je al snel doneren aan het W.N.F

♡ Vrijwilligerswerk én doneren aan de ME/CVS Stichting
Sinds mijn diagnose, in 2010, doneer ik ieder jaar een vast bedrag aan de ME/CVS Stichting. Zij zijn het orgaan wat patiënten voorziet van informatie op allerlei vlakken, dat doen ze op hun website en in het MEdium wat een aantal keer per jaar uitkomt. Omdat ik zelf graag nóg een steentje bij wilde dragen ben ik vrijwilliger geworden en houd ik de Facebook pagina up-to-date en coördineer ik de MEetingpoint nieuwsbrief met veel plezier.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Ik vertel er hier in een RTL4 programma meer over. 

♡ Doneren aan de FES ‘Fibromyalgie en Samenleving’
Om up-to-date te blijven wat Fibromyalgie betreft ben ik lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor fibromyalgie patiënten, hier betaal ik contributie voor. Zij verzorgen lezingen en houden patiënten online en offline op de hoogte van tips & tricks en nieuws updates. Ook deze vereniging draait op de inzet van vrijwilligers.

Als ik mij niet vergis kan je jou contributie zelfs terugvragen bij je zorgverzekeraar!

Doneren aan de Make a Wish Foundation
Dat alle kinderen een zorgeloze jeugd hebben is helaas niet waar. Vele kinderen worden op jonge leeftijd (chronisch) ziek of zijn al snel uitbehandeld en terminaal. De periode dat ik lang op bed lag is voorbij gekropen, ik was al 21 en begreep daarom goed wat er aan de hand was. Kleine kinderen kun je dit niet uitleggen en horen ook niet te lijden. Toen iemand mij op straat aansprak of ik wilde doneren kon ik ook geen nee zeggen, helemaal niet toen ik hoorde dat ze vele wensen en dromen niet uit kunnen laten komen omdat er een chronisch geld tekort is. Of simpelweg; er zijn teveel zieke kinderen.. En al deze kinderen verdienen minimaal één zorgeloze dag vol plezier!

Je kunt wekelijks, maandelijks en ook eenmalig doneren aan de Make a Wish Foundation.

♡ De vriendenloterij
Wil jij graag je steentje bijdragen en zie je door de bomen het bos in donatieland niet meer? Als je meespeelt voor mooie prijzen met de Vriendenloterij gaat er ook een gedeelte van het geld wat jij voor je lot betaald naar 43 goede doelen.

Ik wil natuurlijk niemand dwingen om een lot te kopen, ik wil je alleen laten zien dat je met deze loterij niet alleen voor jezelf speelt!

♡ Stichting ALS #ALSIceBucketChallenge
Geraakt ben ik door deze slopende aandoening en ik vind het goed dat hier aandacht voor komt! Kennen jullie de posters en de reclamespotjes nog die wij eerder op tv en in bushokjes zagen? Met de boodschap: als je dit ziet ben ik al overleden. Wat mij ook greep was het feit dat deze campagne uit eigen zak is betaald, de zakken van mensen die door de zorg opgegeven zijn. 

Genomineerd ben ik niet voor deze challenge, wel verspreid ik graag het woord. Zeker omdat er mensen zijn die ‘moe worden’ van deze challenge. Ik hoop van harte dat dergelijke acties niet voor hen nodig zullen zijn.. Een emmer ijswater gaat mijn lichaam niet leuk vinden (iets met mijn eigen chronische labeltjes), een donatie heb ik wel gedaan!

Schermafbeelding 2014-08-25 om 17.02.05

Zo zijn er nog vele organisaties die op vrijwilligers draaien en vele goede doelen die staan te springen om giften. Nu ben ik benieuwd of jij vrijwilligers werk doe en/of doneer aan een goed doel? Ook wanneer er geen spotlights op die organisatie/vereniging staat?

liefslinda2Bloglovin' button

Delen:

26 Reacties

 1. 28 augustus 2014 / 16:25

  Vrijwilligerswerk heb ik in het verleden heel vaak gedaan. Nu staat dat eigenlijk op een laag pitje. Wel ben ik aan het kijken om in mijn regio een Voedselteam op te richten. En doneren doe ik zoveel mogelijk in natura (voedselbanken en kringloopwinekl bv.) omdat ik vind dat grote organisaties al gauw veel geld opslokken voor werkingskosten.

  Mooi artikel! Fijne organisaties die je opnoemt ook. Van sommige ga ik eens meer opzoeken!

 2. 27 augustus 2014 / 21:39

  Mooi artikel heb je geschreven. Ik doneer altijd aan de KWF. Maar ook aan andere als de collecte langs komt.

  Xoxo

 3. 27 augustus 2014 / 12:36

  ik heb zelf vrijwillegerswerk gedaan bij een buurtcentrum voor kinderen! het was een hele leuke periode!

 4. 27 augustus 2014 / 03:10

  Hey Linda, dit is z’n goed artikel. Zelf ga ik beginnen met het airMiles sparen voor goede doelen, ik wist helemaal niet dat dit kon. Mijn ouders doneren ook aan een aantal goede doelen zoals de clini clows en Kika

 5. 26 augustus 2014 / 22:31

  Wat een leuke video. Ik doneer aan Islamic Relief en doe elke zondag aan vrijwilligerswerk (maar dan meer het begeleiden van kinderen).

 6. 26 augustus 2014 / 19:33

  Mooi artikel en ik ben het inderdaad wel met je eens. Soms lijkt het net alsof mensen alleen doneren om te laten zien dat ze doneren om daarmee hunzelf beter te laten lijken. Door middel van tv enzo. Ik vind dat eerlijk gezegd hetzelfde met die ijswater filmpjes. Je kan ook een anonieme donatie doen. Is mijn mening.

 7. 26 augustus 2014 / 19:23

  Erg mooi artikel Linda! Ik doneer zelf aan het KWF en het WNF. Ook een tijdje aan Plan Nederland gedoneerd.

 8. 26 augustus 2014 / 19:03

  Heel goed dat je hier aandacht aan geeft. Wij zijn ook lid van bepaalde goede doelen en doneren daar elke maand aan zoals KWF en reumafonds. Vincent gaat volgende week een week klimmen voor kika in Zwitserland en heeft daar ook veel geld voor binnengehaald. Belangrijk inderdaad om ook goede doelen te steunen,

  • Linda
   Auteur
   26 augustus 2014 / 22:16

   Oh wauw wat ongelofelijk stoer van hem! Wil je hem succes wensen van mij? Ik hoop dat hij zijn doel haalt 🙂

 9. 26 augustus 2014 / 18:03

  Leuk dat je hier een artikel van maakt… Ik doe zelf niet aan doneren, juist omdat er dan echt zoveel doelen zijn waaraan ik zou willen doneren. vrijwilligers werk heb ik wel vroeger gedaan

 10. 26 augustus 2014 / 16:45

  Goed dat je hier aandacht aan besteed ik heb twee doelen waar ik geld aan besteed en dat is care en dierenlot. Ook als ze met collectes langskomen dan geef ik ook vaak wat

 11. 26 augustus 2014 / 16:39

  Mooi stukje! Wat goed dat je je zo inzet. Ik doe zelf mee met de vriendenloterij en geef ook altijd aan de collecte, wanneer zij aan de deur komen. Ik ben gisteren genomineerd voor de challenge en ga deze zeker doen en natuurlijk doneren. Iemand die ik van kleins af aan kende, had ALS, en is hier een aantal jaren geleden aan overleden. Voorheen kende ik de ziekte nog niet en ben blij dat het steeds meer aandacht krijgt, ook door de reclames en posters. Het is een vreselijke ziekte en erg moeilijk om te zien hoe iemand lichamelijk steeds meer achteruit gaat, maar in zijn hoofd nog wel gewoon goed bij de mensen is.

 12. 26 augustus 2014 / 12:46

  Fijn dat je hier aandacht aan besteed! Zelf steun ik niet echt grote organisaties maar ik hou me wel bezig met kleine organisaties, ook zij kunnen je steun goed gebruiken 🙂

  Zelf zamel ik lege inktpatronen in voor het dierenasiel, zij wisselen dit in voor extra geld. Ik ben ook geregeld vrijwilliger in het dierenasiel en doneer vaak hondenbrokken.

  Ook doneer ik vaak cosmetica die ik niet meer gebruik aan vluchthuizen, of koop ik geregeld wat cosmetica voor hun zodat ze toch weer wat extra’s hebben. Veel vluchthuizen hebben helaas geen budget voor extra’s zoals cosmetica en de vrouwen daar zijn er zó blij mee! 🙂

  • Linda
   Auteur
   26 augustus 2014 / 12:49

   Dat klinkt super goed! Is er een website waar ik meer over het inzamelen van cosmetica kan vinden voor hen?

 13. 26 augustus 2014 / 12:44

  Ik geef altijd mijn oude kleren aan het goeie doel, en ik steun ook vaak dierenrechtenoriganisaties als ze acties voeren.

 14. 26 augustus 2014 / 12:06

  Mooi stukje! Ik doneer altijd aan het KWF als de collecte weer langs komt en ook voor het reumafond. Daar collecteer ik trouwens zelf ook voor. 🙂

 15. 26 augustus 2014 / 11:41

  Wat een mooie blog! Zelf doneer ik aan het WNF en hebben we een ‘adoptie’ kindje in Kenia die we iedere maand supporteren.

 16. 26 augustus 2014 / 10:32

  Zelf doe ik vrijwilligers werk bij een aantal stichtingen die zich bezig houden met sociale en maatschappelijke activiteiten…erg leuk en afwisselend. heet heeft mijn blik op de maatschappij verruimd en ik heb er ook diverse mensen door leren kennen…Ook doe ik wel eens kleine donaties aan een stichtingen die mensen in de financieele problemen in Nederland een extra steuntje in de rug geven.
  Als er gecollecteerd word voor stichtingen die onderzoek doen naar medische zaken krijgen ze als ik het kan missen ook altijd wat…wel vind ik dat men wel erg vaak geld vraagt voor van alles en nog wat…dus maak ik wel een duidelijke keuze daarin…

 17. 26 augustus 2014 / 10:22

  Mooie blog! Ik verwijs graag naar het filmpje over patiënten- en gehandicaptenorganisaties van PGOsupport – een ondersteuningsorganisatie voor patiëntenverenigingen.

 18. 26 augustus 2014 / 10:12

  Ik heb jarenlang maandelijks geld gegeven aan de KWF kankerbestrijding. Nu geef ik vaak geld als ze langs de deur komen. Wel goed dat je dit onder de aandacht brengt!

 19. 26 augustus 2014 / 09:59

  Ik ben gisterenavond genomineerd en ik ben doodsbenauwd voor het ijswater! Hoe dan ook, even kiezen op elkaar brrrrr! Je zal er nog wel over lezen op mijn blog 😉

 20. 26 augustus 2014 / 07:01

  Ik geef meestal aan kinderen in syrie kleding O.t.d. Maar ik vind dat ik er nog wel wat “meer” aan mag uitgeven. Dus ik ga binnenkort kijken wel goed doel bij mij past! Super dat je er wat over schrijft

  • Linda
   Auteur
   26 augustus 2014 / 11:03

   Mijn kleding gaat ook naar Roemenië, ben ik gewoon vergeten. Alle kleine beetjes helpen denk ik maar 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
My Daily Lifestyle | Strandfestival Zand

Het is weer maandag en dat betekent dat ik jou meeneem aan de hand van foto's, mee door mijn afgelopen...

Sluiten