Een Groenere Lifestyle – Dag van de Duurzaamheid

Het is je vast al opgevallen dat het vandaag Dag van de Duurzaamheid is.  Op deze landelijke dag wilt Urgenda -initiatiefnemer- laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is.
In deze blog besteed ik aandacht aan deze dag. Met simpele en kleine tips kunnen wij zo allemaal -en niet alleen vandaag- ons steentje bijdragen.

Hoe duurzaam ben jij? En doe jij vandaag mee? 

De wereld van nu
Vandaag wordt er stilgestaan bij de aarde zoals we hem nu kennen. Denkend aan de beelden van een smeltende poolkap en de veranderingen in ons klimaat, baart dat mij wel zorgen. Dieren die hierdoor hun leefgebieden moeten verlaten of zich moeten aanpassen aan de veranderende leefomgevingen. Dieren die gaan uitsterven omdat ze zich niet aan kunnen passen. En dat allemaal door ons. Ons als in de mens met zijn moderne technologieën en wetenschappen. We bekijken met zijn allen hoe de wereld voor en achteruit gaat, we signaleren en noteren het en gaan daarna in beraad hoe we het vooral niet moeten doen. Ondertussen word de aarde nog steeds warmer en de wereld steeds een stukje minder groen.
Ook op televisie bekijken we graag natuurfilms en programma’s. Ik ben erg benieuwd of we deze aarde over 100 nog zo kennen als wij hem kennen op de dag van vandaag. Of zullen ze het dan met onze documentaires moeten doen? Zoals wij terugkijken naar de beelden van de Tweede Wereld Oorlog? En krijgen we slechts bij geschiedenis een stukje biologie les mee?

 

Dag van de duurzaamheid 1.2
Een duurzaam huishouden
In deze categorie kan je het zo bond maken als je zelf wilt. Je kunt overstappen op groene stroom, zonnepanelen op je dak laten zetten en de verwarming lager zetten en vervolgens jezelf warmer te kleden. Je kunt overstappen op biologische en Fair Trade producten.  Vaker de fiets pakken, kaarsen branden in plaats van lampen. De kachel lager zetten, of je huis beter isoleren. Het water verbruik minderen (blijf het toch een gek idee vinden dat wij een van de weinige landen zijn die drinkwater gebruiken om de wc door te spoelen). Zo kun je ook al je afval recyclen.  And so on!

Less is more Today!
Tips als ‘laad je mobiel op met zonne-energie’ en ‘neem de fiets om boodschappen te doen’ zijn tips waar ik vandaag weinig mee kan.
Ook word het huis vandaag niet voorzien van groene stroom of beter geïsoleerd.

Als ik mij bedenk wat wij thuis standaard al wél duurzaam doen is het volgende:
Wij gebruiken zoveel mogelijk spaarlampen. Apparaten gaan uit en niet op stand-by.  We scheiden ons afval netjes en brengen oude kleding naar een verzamelpunt voor derde wereld landen. Zo nu en dan spot ik Fair Trade producten in de boodschappen tas (vaak is onbewust de keuze gemaakt).  We eten thuis geen plofkip en eten alleen vrije uitloop eieren.  Ook ben ik verantwoorder gaan eten van wegen mijn gezondheid en gebruik ik steeds meer groene verzorgingsproducten -lees hier meer daarover-.

Note to myself:
Het proefdier vrije gedeelte.. daar moet ik nog actiever mee aan de slag!

Duurzaam in de toekomst
De voorbeelden die ik hierboven benoem kunnen veel al makkelijk dagelijks toegepast worden. Een groenere toekomst begint bij jezelf en alle kleine beetjes helpen tenslotte.

 

Plastic-Bag-Ecard
Wat ik wel voor mijzelf wil gaan toevoegen is minder snel ja zeggen op de vraag: ‘wilt u er een plastic tasje omheen?’
Na het winkelen betrap ik mijzelf erop dat ik vaak -ongemerkt- veel verschillende plastic tasjes mee naar huis neem. Nu ben ik wel een typisch zuinige Hollander die plastic tassen in een andere plastic tas bewaart en ze dus hergebruikt. Maar het kan duidelijk minder. Meerdere producten in één tas -jammer voor de winkels dat je zo minder een wandelend reclame bord bent-.
Ja zeggen tegen papieren -en vaak gerecyclede – tassen.
En het is meteen een goed excuus om mijn mooie shopper mee te nemen met winkelen.

 

Dag van de Duurzaamheid.
Zet vandaag de kachel een standje lager, brand wat meer kaarsjes & trek een lekker dik vest aan!

Ben jij duurzaam, leef jij bewust en doe jij vandaag mee?

Delen:

7 Reacties

 1. 12 oktober 2013 / 12:19

  Mooi geschreven zeg. Het is allemaal eigenlijk zo simpel.. Nu nog doen! Gelukkig wordt hier thuis al best wel zuinig geleefd, maar het kan nog veel beter! En ja, van dat drinkwater door de wc spoelen vind ik ook zo erg. Ik heb het er vaak met mijn vader over (hij werkt bij Vitens)..

 2. 11 oktober 2013 / 12:25

  Bedankt voor je mooie comment op mijn stukje!
  Op straat alles in de prullenbak gooien is inderdaad ook een goede. Fijn dat we met zijn allen zo een steentje bijdragen 😀

 3. 11 oktober 2013 / 12:12

  Mooi artikel! Ik probeer altijd heel duurzaam te doen. Afval scheiden, stekkers uit het stopcontact, niet iets onnodig aanzetten etc! En alles in de prullenbak gooien 🙂 (als je op straat loopt)

 4. 10 oktober 2013 / 22:52

  ik probeer wel altijd opladers etc eruit te halen ipv dagen te laten zitten! goede post!

  • 11 oktober 2013 / 12:19

   Dank je wel! =) Zo nu en dan mag Nederland even wakker geschud worden en iets bewuster gemaakt worden van onze wereld 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Tea Tree Products Review

De Body Shop belooft met de Tea Tree-olie producten een lijn te hebben neergezet die alles is wat je nodig...

Sluiten