Dit wist je nog niet over alpaca’s

Je kunt er haast niet meer omheen, iedereen lijkt wel gevallen te zijn voor de charmes van de alpaca’s. Deze wollige dieren die eruit zien alsof ze ieder moment plat geknuffeld willen worden. Het is dan ook niet gek dat de alpaca farms en allerlei activiteiten met deze dieren als paddestoelen uit de grond schieten. Iedereen wilt met ze op de foto. Zelfs de winkels liggen vol met knuffel alpaca’s en accesoires om jouw school spullen op te leuken en je huis in te richten. Maar wat zijn alpaca’s eigenlijk voor dieren? En wat zie je als je verder kijkt dan hun wollen vacht? Thuis hebben wij namelijk een aantal van deze super leuke dieren en ik vertel je vandaag alles wat je waarschijnlijk nog niet wist over deze dieren.

Dit wist je nog niet over alpaca’s

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst
Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst
Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst
Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst
Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst
Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

-Alpaca weetjes-

Alpaca’s kunnen de liefste geluidjes maken, zijn erg zorgzaam en hebben een onwijs luxe vacht. Ze hebben allen een heel eigen karakter en dat maakt dat je al uren naar deze beestjes kunt kijken. Zo zijn twee van onze fluffy’s helemaal geobsedeerd door hun eigen spiegelbeeld en kunnen ze hier lang naar blijven staren terwijl ze ondertussen lieve geluidjes maken. En zo hebben wij al veel van deze diertjes kunnen leren.

Wist jij bijvoorbeeld al dat alpaca’s afstammen van de kamelen en voornamelijk in de gebergte van Peru leeft? Hier worden ze vaak op een traditionele manier versierd met kleurrijke hals en oor versieringen. Zo kunnen de houders hun eigen kudde makkelijk herkennen. En dit in Peru zien en meemaken staat hoog op mijn bucketlist!

Wanneer alpaca’s voor de wol gehouden worden er veel aan gedaan om de vacht zo schoon mogelijk te houden. Wij zijn hier wat makkelijker in en vinden onze fluffy’s dan ook vaak rollend in het zand. Hier zijn ze echt dol op!

Het voeren is altijd een feestje. Het zijn slimme dieren en weten hun eigen plekje wel te vinden. Maar ondertussen maken ze er ook een sport van om zoveel mogelijk bakjes te veroveren. En het kan er soms heftig aan toe gaan. Dan vliegen de brokjes en de wortels namelijk door de lucht. Alpaca’s zijn geen fanatieke spugers zoals lama’s dat zijn. Maar wanneer er eten in het spel is niemand meer veilig en veranderd de sfeer en tuffen ze er vrolijk op los haha!

Wist jij al dat veel alpaca’s dol zijn op water? Vooral tijdens warme dagen vinden ze het heerlijk om onder de slang te gaan staan of of koelen ze af door midden in een plas te gaan liggen. Er zijn zelfs alpaca’s die in opblaas badjes gaan liggen en dat ziet er zo onwijs schattig uit.

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

-Alpaca weetjes-

vooroordelen en misvattingen

Ondanks dat ze er uitzien alsof ze de hele dag geknuffeld willen worden, zijn alpaca’s geen knuffel dieren. Ze zijn wel graag bij mensen, vooral als ze aan jou gewend zijn. Heel af en toe mogen wij ze aaien, maar 9 van de 10 keer hebben ze hier geen behoefte aan. Dan komen ze bijvoorbeeld wel snuffelen en naast je liggen, maar aaien is vaak nog een brug te ver. Zelfs Bob, die wij als een paar weken oude cria (alpaca jong), een half jaar lang zo’n 6 keer per dag moesten vastpakken om zijn ogen te zalven is geen knuffel alpaca geworden. Het zit gewoonweg niet in hun aard.

Alpaca’s zijn echte kuddedieren en kunnen daarom niet alleen gehouden worden. Ik hoor je vast al denken, daar gaat mijn droom van een alpaca houden in de achtertuin aan mijn neus voorbij. Maar deze sociale dieren hebben het gezelschap nodig van minimaal 2 á 3 dieren. De schattige filmpjes die je op internet ziet zijn vaak gemaakt van een cria dat met de fles is grootgebracht en mensen als soortgenoot gaan zien. Erg sneu als je je bedenkt dat ze graag in een grote kudde leven.

De activiteiten die je met alpaca’s kunt doen schieten als paddestoelen uit de grond. Je hebt het vast ongetwijfeld voorbij zien komen, het wandelen, yoga’n en high tea’en met alpaca’s. Je kunt het zo gek niet bedenken en het wordt je al aangeboden. Het met alpaca’s wandelen is het nieuwe olifanten rijden. Onwijs leuk voor de mens, stressvol en onnatuurlijk voor het dier.

Alpaca’s zijn hele sociale dieren en hebben de tijd nodig om hun baas te leren kennen. Je moet simpelweg hun vertrouwen winnen, en als vreemden met alpaca’s gaan wandelen is juist het compleet tegenover gestelde hiervan. En dat is jammer. Het zijn namelijk stressgevoelige dieren. En ik vind dat wij dit als mensen niet uit moeten buiten.

Als zo’n veulen met de fles groot is gebracht is de kans groot dat deze al snel aan de mens went en hierdoor wat meer toelaat door mensen. Maar er zijn dus ook bedrijven die jonge cria’s bij de moeder weghalen en met de fles grootbrengen zodat ze ingezet kunnen worden om mensen te entertainen. Ik vind dit zo erg! En hoop dat hier meer toezicht op gaat komen.

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Nog een paar leuke weetjes…

Alpaca’s doen alsof ze herkauwers zijn, maar zijn dit niet. Dragen zo’n 11 maanden en 10 dagen een cria en zijn zo slim dat ze op het midden van de dag bevallen en vaak ook een zonnige dag uitkiezen. Zodra een cria geboren is moeten wij als mensen helpen het dier droog te maken, een alpaca kan namelijk de tong niet uitsteken en het eigen jong dus niet schoonlikken.

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Alpaca's Linda's Wholesome Life herfst

Wij beleven zelf onwijs veel plezier aan deze dieren. En kunnen het ons inmiddels al niet meer voorstellen hoe het was zonder deze unieke dieren. Zeker wanneer het een zonnige dag is trekt onze kudde veel bekijks. Het voeren, het douchen en gewoonweg zitten in de wei geeft al zoveel voldoening. En geeft iedere dag een extra gouden randje!

Ik snap dan ook heel erg goed dat het gaat kriebelen om iets met deze dieren te ondernemen. Een bezoekje brengen aan een alpaca farm kan zeker geen kwaad. Maar high tea’en en wandelen met alpaca’s? Liever niet. Zoek liever iets wat voor zowel mens als dier leuk is!

Ben jij ook zo dol op dieren?

Liefs Linda voetnoot

Pin op Pinterest

Alpaca weetjes
Alpaca weetjes

14 Reacties

 1. 17 oktober 2018 / 23:15

  haha die andere denkt gelijk aan paren… moest zo lachen om die foto! en wat heb je een leuke foto’s gemaakt zeg.

 2. 17 oktober 2018 / 22:16

  Wat een prachtig artikel heb jij gemaakt met die super mooie foto’s! Heel leuk om te lezen zo!
  Beestjes zien er echt snoezig uit zo!

 3. 17 oktober 2018 / 19:57

  Alpaca’s zijn zeker schattig! Een boer in de buurt van onze woning had er een aantal. Onwijs leuk!

 4. 17 oktober 2018 / 14:16

  Echt mijn favoriete dieren ! Leuke weetjes, die kende ik nog niet. Wat bijzonder dat jullie er zelf een aantal hebben, zo jaloers! Later willen mijn vriend en ik wanneer mogelijk ook een aantal alpaca’s nemen. Ik kan niet wachten hahah!

 5. 17 oktober 2018 / 13:28

  Heel interessant! Ik dacht inderdaad dat ze knuffelig zijn, doordat je zo veel activiteiten met alpaca’s kan ondernemen. Goed om weten dat er onmensen zijn die de jonkies bij de moeder weghalen zodat ze sneller aan mensen wennen, kwestie van zulke praktijken in geen geval te steunen.

 6. 17 oktober 2018 / 12:01

  Wat een mooie foto’s! En alpaca’s zijn ook helemaal de trend in prints op kleding enzo momenteel. Ik kreeg pas een prachtige zelf gemaakte tas van iemand met… alpaca’s! Zo leuk!

 7. 17 oktober 2018 / 11:27

  Wat een leuke en mooie foto’s! En wat leuk dat jullie thuis zelf alpaca’s hebben.

 8. 17 oktober 2018 / 10:34

  Wat een leuke beesten. Ze zien er inderdaad wel uit alsof ze van knuffelen houden.

 9. 17 oktober 2018 / 10:27

  Wat leuk dat je deze diertjes hebt. Mooie foto’s ook. Ze zien er super cute uit.

 10. 17 oktober 2018 / 10:10

  Ik wordt echt supervrolijk van deze foto’s! die gezichtsuitdrukkingen ook haha, echt cuties! En goed om te weten dat zo’n wandeling veel stress geeft, dan weet ik dat ik dat niet moet gaan doen.

 11. 17 oktober 2018 / 09:24

  Leuk om weetje over Alpacas te lezen. Ze zien er lief uit

 12. 17 oktober 2018 / 07:59

  Wat een doetjes zijn het toch hè? Maar heel goed om te weten dat het eigenlijk helemaal geen knuffelaars zijn! Jammer dat ze op zoveel plekken dus ‘gebruikt’ worden 🙁

 13. 17 oktober 2018 / 07:58

  Dat hoor je niet vaak dat mensen Alpaca’s houden, tenminste ik niet. Mooie foto’s heb je ervan gemaakt en leuk om deze weetjes te lezen 🙂

 14. 17 oktober 2018 / 07:30

  Wauw, wat een prachtige foto’s en wat zijn het toch een onwijs lieve (en inderdaad knuffelig uitziende) dieren! Leuk om zo wat nieuwe feitjes over deze beestjes te weten te komen. Goed ook dat je aankaart dat dingen als wandelen met alpaca’s eigenlijk helemaal niet zo fijn is voor die beestjes. Het bezoeken van een alpaca farm lijkt mij dan weer wel een feestje 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Het oude centrum van Dordrecht
Een kleine vertelling | Dordrecht

[dropcap]O[/dropcap]p een hele zwoele herfst avond schreef ik deze kleine vertelling. Een uit de kluiten gewassen column waarvan ik nooit...

Sluiten