Dit kun je in maart in de tuin doen | A Wholesome Garden

Tuinkalender Maart Biesbosch, maart 2021

Maart heeft iets magisch. Het is de maand waarin alles na een lange winterslaap langzaamaan weer tot leven komt. Voorbereidingen treffen voor de lente staat deze maand centraal. Je kunt een begin maken aan je tuinplan, je moestuinplan en de eerste bloesem knoppen zullen open springen. Ik help je stap voor stap op weg, zodat jij straks vlot aan de slag kunt in de tuin. En al snel buiten van de eerste lente zonnestralen kunt genieten; dit kun je in maart in de tuin doen.

 

 

– Dit kun je in maart in de tuin doen –

A Wholesome Garden

Tuinkalender

 

 

Tuinieren Linda's Wholesome Life

Tuinieren Linda's Wholesome Life
Tuinieren Linda's Wholesome Life
Tuinieren Linda's Wholesome Life
Tuinieren Linda's Wholesome Life

 

Vorst & ijsheiligen

In maart kunnen we al enkele mooie zonnige dagen verwachten. Deze zonnige dagen zijn echter niet het startschot om alles in de tuin te kunnen doen. Maart en april kunnen namelijk nog flinke koude dagen met zich meebrengen met vorst aan de grond. Moeilijk voor te stellen als je al een dag waarop het ineens 22 graden is, mee hebt gemaakt. Let dus goed op met snoeien, niet alle struiken en bomen kunnen nu al gesnoeid worden. De kans dat ze doodbloeden is namelijk heel erg groot.

Bedenk je ook dat de vorstperiode (Ijsheiligen) pas haverwege mei officieel voorbij is. Wacht tot die tijd nog even met het planten in de volle grond. Wat je in maart wel kunt doen, laat ik je in deze tuinkalender zien. Het is namelijk meer dan je verwacht.

Tijdens de vorst en sneeuwval kun je wel de vogels extra voeden, zorgen dat er vers drinkwater ter beschikking is voor de dieren en zorgen dat er voldoende plekken zijn in de tuin om te schuilen. Geniet van de pracht en praal en laat het gras en de planten zoveel mogelijk met rust. Als je nu aan je planten komt kun je ze namelijk doordat ze topzwaar zijn flink beschadigen.

Tuinieren Linda's Wholesome Life

Voorjaar Tuinieren Linda's Wholesome Life

 

– Tuinonderhoud in maart –

dit kun je in maart in de tuin doen

Het gazon
Alhoewel het gras nog in rust is en de grasmaaier nog niet uit de schuur gehaald hoeft te worden, kun je wel voorbereidend werk doen. Heb je veel last van mos? Dan is maart een goede maand om te beginnen met het verwijderen van het mos. Dit noem je verticuleren. Je verwijdert de harde laag mos, samen met ander plantaardig afval, waardoor er weer lucht en water in de bodem komt. Hierdoor kunnen de graswortels weer ademen en groeien.

Je kunt nu ook starten met het maandelijks bemesten van het gazon. Daarnaast kun je ook kalk strooien. Dit verlaagt de zuurgraad in de grond. Hierdoor komen nuttige micro-organismen tot leven die ervoor zorgen dat je gazon weer mooi groen wordt. Het helpt zelfs tegen mos.

Kale plekken kun je weer inzaaien met graszaad. Doe dit wel op dagen als de temperatuur een paar dagen op rij boven de 5°C is. Dan zal het zaad eerder ontkiemen en groeien.

 

 

dit kun je in maart in de tuin doen

 

– Tuinonderhoud in maart –

dit kun je in maart in de tuin doen

Snoeien
Ondanks dat de vorstperiode nog niet helemaal voorbij is, kan je toch aan de slag gaan met snoeiwerkzaamheden. Snoei de hortensia’s die op eenjarig hout bloeien kort. Ook hortensia’s met pluimvormige bloemen snoei je nu. Als je deze nu niet snoeit stopt de plant alle energie in de plant zelf, en niet in de bloemen. Let op, hortensia’s met bolvormige bloemen zijn in april aan de beurt om gesnoeid te worden.

Bij klimrozen kun je ruimte maken voor nieuwe jonge takken door de oude takken terug te snoeien. Botanische rozen snoei je weer terug in model. Veel snoeien zal niet nodig zijn. Bij struikrozen snoei je de takken van vorig jaar weg.

Overwinterende kuipplanten kun je een opfrisbeurt geven door ze weer in vorm te snoeien.  Ook bevroren delen van vaste planten mag je weg snoeien, zo maak je de plant kleiner. Laat de afgeknipte delen liggen in de tuin, zo heb je gelijk weer extra voedingsstoffen voor de bodem.

dit kun je in maart in de tuin doen
dit kun je in maart in de tuin doen

– Tuinkalender maart –

dit kun je voor de dieren in de tuin doen

Niet alleen wij komen langzaamaan weer tot leven nu de dagen warmer worden, ook de dieren hebben hier enorm naar uitgekeken. Is het jou al opgevallen dat je nu ook veel meer vogels ziet en hoort?

Het bijvoeren van vogels kan nog steeds geen kwaad. Zo lok je direct weer wat mooie nieuwe vogels naar je tuin. Je kunt ook alvast wat nestkasten ophangen waar de vogels straks in kunnen nestelen.

Het is een goede maand om planten die bessen dragen te zaaien of te planten. Zo hebben de vogels in de herfst extra voeding. Denk hierbij aan een zwarte bes, rode bes, vlierbes of een hulst. Deze planten staan ook nog eens heel erg mooi in de tuin.

Je kunt ook alvast beginnen met het zaaien van verschillende bloemen die bijen en vlinders aan zullen trekken. Voor insecten zul je ook alvast een insecten hotel op kunnen hangen.

 

dit kun je in maart in de tuin doen

Tuinonderhoud in maart

– Tuinonderhoud maart –

dit kun je in maart in de tuin doen

De vijver
Als je vissen wat actiever worden (dit is vaak als de temperatuur stijgt) kun je langzaamaan beginnen met voeren. Voer echter niet te veel, dit voorkomt algengroei. Heb je een net gespannen voor bladeren, dan kun je die nu verwijderen. Verwijder dode planten of planten met afgestorven delen uit de vijver. Dit voorkomt verzuring in het water. Je kunt ook vuil van de bodem halen, let alleen wel op kleine vissen, kikkers en salamanders. Je kunt beginnen met het schoonmaken van de filters en de waterhardheid controleren.

Balkon & terras
Het is tijd om je balkon of terras weer schoon te maken en je meubels te onderhouden. Denk hierbij aan het schoonmaken van de meubels, het terras zelf én het onderhouden van het hout. Kan de tafel opnieuw geschuurd worden omdat de kleur lelijk is geworden? Om het weer te voorzien van een nieuw likje verf. Heb je meubels die in de olie staan, dan is het goed om deze schoon te maken, de lelijke plekken op te schuren en het hout opnieuw in de olie te zetten.

Haal het onkruid weg tussen de tegels, verwijder de groene aanslag en/of hark je grind weer eens netjes. Zo kan je op een zonnige dag al heerlijk buiten zitten.

Verasol overkapping

 

– Tuinkalender maart –

maak een (nieuw) tuinplan

Veranda’s, Terrasoverkappingen & Tuinkamers
Maart is een goede maand om jouw tuinplan eens goed onder de loep te nemen. Nu de tuin nog half in rust is en je nog geen planten in de volle grond kunt zetten, kun je nadenken over een nieuwe indeling van jouw tuin. Je kunt struiken nog goed verplaatsen en nadenken over eventueel nieuw straatwerk.

Nu slow living steeds groter wordt, we allemaal meer tijd thuis doorbrengen en het bbq seizoen niet ver van ons verwijderd is, kun je gaan nadenken over een buitenkeuken, overkapping (veranda), zonwering of misschien wel een tuinkamer. Als je gebruik maakt van een glazen schuifdeur kun je op deze manier de tuin naar binnen halen, je leefgedeelte vergroten en hierdoor een mooie overloop van binnen naar buiten creëren.

Verasol heeft prachtige, onderhoudsarme veranda’s, terrasoverkappingen en tuinkamers van aluminium. Je kunt deze vrijstaand plaatsen of aan de muur. Zo creëer je een apart leefgedeelte in de tuin of maak je als het ware een verlenging van je woonkamer als je deze aan de gevel van je huis bevestigt.

Leuke weetjes: een overkapping die open is aan de zijkanten noem je een veranda. Als je alle wanden dicht maakt krijg je een tuinkamer. Hier kun je met een heater ook in de winter lekker zitten. Een serre is geïsoleerd waardoor je als het ware echt een extra ruimte creeërt aan huis. En je eventuele tussen ramen of deuren kunt verwijderen.

 

Tuinonderhoud in maart

– Tuinkalender maart –

dit kun je in maart in de tuin doen

De border
Maart is de maand waarin verrassend veel gedaan kan worden. Klimplanten kunnen nu de grond in, en zorg ervoor dat je ze direct goed begeleidt. Plant je een klimplamt die niet winterhard is? Houd dan beschermende folie in de buurt om de plant met vorst te beschermen. Heb je dit niet? Wacht er dan nog heel even mee.

Het is de tijd dat de toverhazelaar en het Chinees klokje mooi gaan bloeien. Het zijn vroege bloeiers met prachtige gele bloemen. Zelfs de Magnolia kan met mooi weer al vroeg gaan bloeien.

In maart kun je gaan beginnen met het bemesten van planten. Ook kun je bedekking weghalen tegen vorst, maar houd nog wat in de buurt, de vorstperiode is officieel nog niet voorbij. Je kunt alvast zomerbloeiende bollen in huis halen. Deze poot je na de laatste vorst.

Deze maand kun je ook beginnen met stekken. Scheur pollen van vaste planten en geef ze een nieuwe plaats. Voor nieuwe planten geldt dat ze voldoende water nodig hebben. Ook de slakken worden wakker en zijn dol op jonge uitlopers en vers groen blad. Doe regelmatig een slakkenrondje door de tuin en zet ze elders uit waar ze rustig hun gang kunnen gaan.

Tuinonderhoud in maart
Tuinkalender voorjaar
Tuinkalender voorjaar
Tuinkalender Maart
Tuinkalender bloemen
Tuinkalender Linda's Wholesome Life

 

– Tuinonderhoud in maart –

planten in maart

Hagen planten
Zoals ik net al kort even aanhaalde kun je hagen nu goed verplanten. Dit komt omdat ze nog in rust zijn en geen of weinig blad hebben. Zorg er wel voor dat de kluit voldoende wortels heeft en je deze zo min mogelijk beschadigt.

Hagen in pot kun je nu ook in de volle grond zetten. Hagen kun je daarnaast ook op bos kopen, dat betekent dat er geen pot bij zit. Hierdoor zijn ze een stuk voordeliger. Een puntje van aandacht is wel dat deze direct na aanschaf geplant moeten worden omdat de wortels snel uitdrogen. Maart en april zijn de ideale maanden om een nieuwe haag te planten. Om te zorgen dat de nieuwe haag goed aanslaat moet je hem het eerste jaar extra water geven. Controleer na een regenbui ook of de haag daadwerkelijk voldoende water gekregen heeft.

 

Tuinkalender Linda's Wholesome Life

Tuinkalender Linda's Wholesome Life

– De moestuin-

De moestuin
Het is tijd om het onkruid te verwijderen en de grond goed om te spitten. Moestuingrond is een goede voedingsbodem voor jonge plantjes. Het is aan te raden om een nieuwe bovenlaag in de moestuin(bakken) aan te brengen.

Februari en maart zijn goede maanden om een plan voor je moestuin te gaan maken. Wil je toch nog een nieuwe bak aanschaffen of een kas plaatsen? Dan is dit de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Verdiep je in de soorten die je wilt gaan zaaien en planten. Houd hiermee ook rekening met de zon, ruimte en standplaats. En dat niet alle planten van verse stalmest houden. Zo maak je pompoenen hier heel blij mee, en vele bonen juist weer niet.

Je kunt ook KLaver of Lupune planten, zij zorgen voor extra ztikstof in de grond. Prei en veel koolsoorten groeien heel goed op een stikstofrijke grond.

Het is voor veel zaden nog te koud om in de volle grond te zaaien. In de kas, onder het glas en in huis kun je wel al gaan zaaien. Denk hierbij aan aardbijen, andijvie, aubergine, komkommer, paprika, bloemkool, prei, radijs en kropsla.

Wat je nu al wel in de volle grond kunt zaaien zijn tuinbonen, dopewrten, spinazie, uien en wortelen.

Tuinkalender Maart
Dit kun je in maart in de tuin doen

 

Klik hier voor een overzicht van de overige tuinkalenders. Zo help ik jou iedere maand op weg in jouw tuin.

 

Wat zijn jouw plannen voor jouw (moes)tuin?

 

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel ‘Dit kun je in maart in de tuin doen’ bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life
Plan B, omdat er geen planeet B is

Biesbosch, maart 2021   Plan B, omdat er geen planeet B is Politiek is geen dagelijks agenda punt van Linda’s...

Sluiten