De geboorte van een alpaca cria

Alpaca gaat bevallenBiesbosch, juni 2020

 

N a 365 dagen wachten was het moment eindelijk daar. Op een zonovergoten zaterdag middag krijg ik een berichtje van mijn moeder, terwijl ik met de honden aan het wandelen ben is de bevalling van Fien begonnen. Die ochtend hadden wij al gezien dat haar gedrag anders was als anders, en in het begin van de middag begon het persen dan ook echt. Zo onwijs bijzonder om dit van zo dichtbij mee te kunnen maken. Want ja, ik was gelukkig ruim op tijd weer terug. Ik heb de bevalling uitgebreid vastgelegd, inclusief allerlei schattige foto’s van een hele jonge Freek!

Een kleine disclaimer voor wie niet tegen bevalling foto’s kan, dan is dit artikel niet voor jou. Uiteraard heb ik met het uitzoeken rekening gehouden dat de meest ‘onsmakelijke foto’s’ in het privé archief blijven. Je vindt hier dus geen bloederige foto’s. Wat je hier wel vindt is een overload aan unieke en schattige foto’s. Puur, zoals Moeder Natuur ons geschapen heeft. Aanschouw hier; de geboorte van een alpaca cria!

P.s. lees hier waarom wij geen alpaca farm zijn, en bijvoorbeeld geen activiteiten aanbieden met deze dieren. 

 

 

– De geboorte van een alpaca cria –

welkom lieve Freek

 

 

Geboorte alpaca cria

De geboorte van een alpaca cria
De geboorte van een alpaca cria
Alpaca bevalling

De geboorte van een alpaca cria
De geboorte van een alpaca cria

 

– Geboorte van een alpaca –

geboorte van Freek

Daar zitten we dan, eerste rang in de wei. Fien is ons gezelschap gelukkig goed gewend en vind het ook niet vervelend dat wij erbij zijn. Ondertussen verzamelen ook enkele toevallige passanten zich in de berm langs de wei, zei gaan onverwacht op een hele bijzondere gebeurtenis getrakteerd worden.

De bevalling begint niet zoals ik dat van schapen gewend bent. Dan zie je namelijk eerst een blaas, daarna een tweede blaas, gevolg door het lam. Bij Fien zien we dat ze onrustig is, persdrang heeft en ineens floept er zo een neusje uit. Het is nog even spannend of het jong goed ligt en of de pootjes netjes meekomen. Na een goed uur persen zien we steeds meer van het kopje, een pootje, een tweede pootje en al snel gevolgd door een stukje lijf.

Fien is vooral overvallen door ‘wat er uit haar achterste’ hangt, de rest van de alpaca’s kijken vol spanning mee. We hebben ze voor de zekerheid wel even apart gezet zodat Fien in alle rust en ruimte kan bevallen van haar eerste veulen, wat je bij een alpaca een cria noemt.

 

De geboorte van een alpaca cria

 

En toen vielen we van onze roze wolk af..

Maar dan, wanneer Freek in het vlies op de grond ligt en wij in spanning wachten op de eerste kennismaking tussen moeder en zoon slaat het noodlot toe. Normaal gesproken help je het jong door het af te drogen. Alpaca moeders bevallen alleen op een mooie zonnige dag, omdat ze zelf het jong met de tong niet af – en dus niet droog kunnen likken. Terwijl op onze roze wolk naar dit moment zitten te kijken slaat de paniek toe bij Fien. Ze denkt dat er een indringer in de wei is en valt het jong aan. Ik zal jullie de foto’s en de details besparen. Maar als je weet dat een alpaca een vos met de poten kan doden weet je dat het er niet zachtjes aan toe ging.

Vlug hebben wij een handdoek over het jong gegooid, meegenomen en apart genomen. Gelukkig lijkt er niets gebroken te zijn en ademt het. Wat een opluchting! Met een handdoek maken we het jong droog, doe ik wat jodium op de navelstreng om het te ontsmetten en zie ik dat de cria een jongen is. Voor ons maakt het niet uit wat het geslacht is, we weten dat hij of zij toch mag blijven in de kudde.

Nadat Freek redelijk opgedroogd is, en het vlies van zijn lichaam is, halen we de moeder erbij. Ik denk dat het droogmaken slechts enkele minuten heeft geduurd. Bij het jong raakt ze opnieuw in paniek, spuugt het meerdere malen onder en moet er niets van hebben. Fien is normaal zo’n lief en zachtaardig dier. We snappen er niets van.

Tot Freek na de 3e keer spugen eindelijk geluid begint te maken. Fien herkent het direct en haar moeder gevoelens nemen het over. Ze begint aan het jong te snuffelen en de stress zien we van haar afglijden. Uiteraard zijn we de rest van de dag bij haar geweest om zeker te weten dat ze het jong niets doet. Als een blad aan de boom sloeg ze om, begon terug te hummen naar haar eerste veulen en wij landen ook weer terug op onze roze wolk.

En de mensen langs de weg? Die waren ook zo geschrokken dat ze uiteindelijk al vlot weggegaan zijn. Wat wij erg fijn vonden, moeder en zoon hebben duidelijk alle rust en ruimte nodig om deze nare start te vergeten.

 

P.s. misschien vraag je jezelf wel af waarom ik foto’s van de aanval heb. Omdat ik klaar zat om de eerste ontmoeting te fotograferen heb ik mijn vinger constant op de knop gehad. Zodra het mis ging heb ik de camera aan de kant gelegd en ben ik er naartoe gesneld. Omdat het allemaal zo ontzettend snel ging zag ik achteraf pas dat het allemaal op de foto stond. 

 

De geboorte van een alpaca cria

alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria

alpaca jong veulen cria

alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria
alpaca jong veulen cria

alpaca jong veulen cria

 

Freek zijn eerste stapjes gingen niet zoals gepland, als Bambi op het gladde ijs heeft hij een poosje staan stuntelen.

 

Cria Freek Linda's Wholesome Life

Cria Freek Linda's Wholesome Life

 

– Geboortegewicht –

Na een gelukkig goede tweede kennismaking hebben we Fien en Freek heel even wat rust gegund. Terwijl hij verder opdroogt wordt hij steeds lichter van kleur en wolliger. Hij wordt met de minuut schattiger, en steelt al vele harten. De cassanova!

Hierna is het toch echt even tijd voor de iets minder leuke dingen, zoals het wegen en zijn eerste prikje. Freek is een mooie kerel van 7,1 kg en laat alles rustig over zich heen komen. Het prikje is een cocktail aan vitamines, en zorgt er daarnaast voor dat de X stand van de voorpoten tegengenaan wordt.

Daarnaast is het van groot belang dat een cria binnen een uur voldoende biest (de eerste moedermelk) binnen krijgt. Fien en Freek vinden het beiden geen probleem dat wij ze helpen met aanleggen. Het zoeken naar het uier is namelijk een hele onderneming als je zelf nog wankel op je pootjes staat.

Gelukkig hapt hij al snel aan en krijgt hij voldoende binnen. Met het uur zien wij hem dan ook sterker worden. Zo fijn om te zien.

Cria Freek Linda's Wholesome Life
alpaca jong veulen cria

Freek Linda's Wholesome Life

 

Beschermen tegen de kou

Omdat het ’s nachts nog flink afkoelt in juni besluiten wij Freek een speciaal jasje voor cria’s aan te doen. Hij is namelijk nog niet helemala droog en het is belangrijk dat hij zijn warmte vasthoudt. Daarnaast staat het ook nog eens heel erg schattig. Freek trekt vooral van de voorbijgangers al heel veel bekijks.

 

alpaca jong veulen cria

 

Deze dag, die begon als een doodgewone zonnige zaterdag, is een dag die ik om verschillende redenen nooit meer zal vergeten. Ik was zo benieuwe hoe het eraan toe zal gaan tijdens de geboorte van een alpaca. De opluchting is groot, moeder en zoon doen het goed. Freek drinkt goed en de slechte start is meer dan goed gemaakt (en gelukkig ook zo weer vergeten, ach ja, bijna dan). Maar vooral ook dat we erbij waren. Niet alleen voor de ervaring en de foto’s, maar ook voor de veiligheid van Freek. Al met al een dag met een enorme gouden rand.

De komende weken kun je nog genoeg ‘Freekie Spam’ verwachten. Zoals de eerste kennismaking met de rest van de kudde en zijn eerste avonturen in een weide vol met bloemen.

P.s. hier shop je alpaca postcards van onze kudde!

 

Ben jij weleens bij de geboorte van een dier geweest?

 

Liefs Linda

 

 

De foto’s in het artikel: ‘De geboorte van een alpaca cria’ zijn door mijzelf en mogen niet zonder mijn toestemming of credits gebruikt worden. Je kunt mij hier altijd even een berichtje over sturen! 

 

 

Delen:

13 Reacties

 1. 28 augustus 2020 / 17:43

  oh, wat een mooie fotoreportage!! die eerste stapjes, so cute!!! dat noodlot vergeten we maar snel even

 2. Caroline
  18 augustus 2020 / 06:50

  Nee ik ben nog nooit bij de geboorte van een dier geweest, maar wat moet dit een bijzondere ervaring zijn geweest.

 3. Mieke | Miek's Mind
  17 augustus 2020 / 16:19

  Wat een mooie foto’s heb je genomen! bijzonder om het zo mee te kunnen en mogen maken, wat een prachtbeest

 4. 15 augustus 2020 / 13:04

  Wat een pure foto’s zijn dit! Ze zijn zo heerlijk fluffy ook hè haha

 5. Jasmina Gajadhar Borgeld
  15 augustus 2020 / 08:56

  Ahh jeetje wat cute…en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt

 6. 15 augustus 2020 / 08:38

  Oh nee te schattig echt! En wat een bijzonder fotoreportage is het geworden. Erg mooi om te zien.

 7. 12 augustus 2020 / 14:24

  Wat ontzettend mooi om mee te maken!
  En heel tof dat je ons meeneemt in dit proces! Prachtige foto’s heb je gemaakt!

  Welkom op de wereld lieve Freek<3

 8. Lieke van Veen
  10 augustus 2020 / 16:59

  Wat leuk dat je dit mee hebt mogen maken! Gelukkig is alles goed gekomen tussen moeder en zoon.

 9. 10 augustus 2020 / 13:54

  Wat bijzonder en wat een prachtige foto’s! En wat een schatje is Freek! Ik ben bij de bevalling van onze poes geweest, ook heel bijzonder!

 10. 10 augustus 2020 / 11:11

  wat mooi om te zien en ik vind het altijd zulke komische dieren he 😀

 11. 10 augustus 2020 / 08:33

  Wat ontzettend bijzonder om dit van zo dicht bij mee te maken! En wat fijn dat het uiteindelijk toch nog goed gekomen is met Freek. Wat een knapperd is hij en wat boft hij met zo’n goed thuis!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Welkom Freek alpaca cria
Welkom lieve Freek

Biesbosch, juni 2020   Welkom lieve Freek - onze alpaca cria 20 juni is onze alpaca cria (zo heet het...

Sluiten