Copycat (blog gekopieerd) & welke stappen je kunt ondernemen

Hi allemaal! Er stond een heel vrolijk artikel over de Posie Tint van Benefit voor vandaag op de planning tot ik onverwacht een lief mailtje kreeg van Megan. Hierna stond mijn wereld even op zijn kop. Letterlijk. Mijn blog, mijn website, mijn kindje (mag je dat over jou site zeggen? -ik vind van wel-) is nu ook in handen gevallen van een actieve copycat. And hello I see you! Vandaag deel ik mijn verhaal en mijn eerste stappen om deze copycat halt toe te roepen.

Holy moly, ik dacht hier sinds de middelbare school wel van na-apers af te zijn. Maar niets is minder waar en iemand anders ziet waarschijnlijk een goudmijn in mijn werk. En wat bezielt iemand überhaupt om het werk van een ander onder je eigen naam te publiceren? De complete inhoud van mijn blog wordt nu op de copy site weergegeven? Voor de nieuwsgierigen onder ons, deze nep site kun je hier terug vinden, onder de naam About Personal Lifestyle. En naast het verwijderen van mijn logo, contactgegevens en naam is er verder weinig moeite gedaan om origineel over te komen.

 ver-van-mijn-bedshow

 1. dat is ver van mijn bed óf Dat is een ver-van-mijn-bed-show. (=dat is iets waar ik me helemaal niet mee bezighoud; dat is iets dat op grote afstand van hier gebeurt.)

Nog niet zo heel lang geleden reageerde ik enigszins geschokt op een artikel over een copycat op Peachlife, de gedachte dat iemand zo’n inbreuk doet op jou werk en site kon ik mij niet voorstellen. Nu ben ik zelf aan de beurt bij een onderwerp waarvan je hoopt dat het altijd een ver-van-je-bed-show zal zijn. Het knaagt aan mij dat iemand anders zich als mij voordoet, mijn teksten en foto’s kopieert zonder daar enige moeite voor te doen. Het ergste vind ik nog dat deze site op Google goed te vinden is, en de angst dat bezoekers naar de verkeerder site worden getrokken wakkert steeds weer aan. Naast dat het natuurlijk strafbaar is wat ze doen, is het omslachtig en niet zo gemakkelijk om ongedaan te maken.

copycat lifestyle by linda

Links is het origineel, rechts is de copy cat.

Zoals je kunt zien is mijn complete layout gekopieerd, het eerste wat in het oog springt is dat alles gekopieerd is behalve mijn logo. Mijn layout is geen gratis WordPress layout die iedereen kan downloaden, en ook de foto’s en teksten komen op wat naam aanpassingen (bij de intro is Linda vervangen door admin etc.) één op één over. Na wat speurwerk, gesprekken met bloggers en na mijn handige vriendje te hebben geraadpleegd las ik al snel op internet dat ik lang niet de enige ben. Iedere week lijkt er weer een nieuwe oogst met gedupeerde bloggers te zijn en zo las ik ergens dat er zo’n 900 blogs gekopieerd zijn en gehost worden op een andere site. Kan iemand mij vertellen wat het nu hiervan is? En waarom dit zo’n 900 keer moet gebeuren? Een beetje doorzichtig vind je niet? En over origineel zijn gesproken..

Dit is wat ik wel weet

Alles is overgenomen (zelfs de reacties) behalve mijn naam, logo en socialmedia kanalen. Alleen is mijn naam onder de blog artikelen blijven staan.
De domeinnaam is sinds januari dit jaar al live. Ik heb alleen geen idee of sinds die tijd mijn content gebruikt word. En het IP adres linkt naar een adres in India.
De website word gehost bij de Zweedse server GleSYS en word daarna gekoppeld aan NameSilo. Beiden hebben nu een mail van mij gehad.
Dat mijn eigen server hier niets aan kan doen en veranderen.
De informatie wordt automatisch doorgevoerd op de site van de copycat; About Personal Lifestyle. Alleen de landingspagina werkt hij/zij met de hand bij. 

Eerste stappen bij een copycat


Maak een printscreen van de website van de copy cat.
Je kunt bij Google via het Google’s Scrapers Form  Dit is om misbruik van jou content te melden, zodat hopelijk uiteindelijk de concurrent niet meer gevonden zal worden via Google zoek resultaten. Maar het schijnt dat je dit per pagina door moet geven, en dan ben je wel even bezig.
 
Je kunt via Whois de gegevens achter de nep site achterhalen en kun je o.a. kijken bij welke servers het webadres geregistreerd is. Deze stap was in mijn geval zeer nuttig.
Er zijn copycats die gebruik maken van CloudFlare (bron Travelnext) wat een Content Delivery Network is en deze zorgt ervoor dat een website snel inlaad. Bij Cloudflare kun je checken of de nep site daar actief is en kun je vervolgens een formulier invullen zodat Cloudflare de site offline kan halen. Ook waarschuwen zij de hostingpartij en zullen zij verzoeken deze offline te halen, maar dan moet hij wel daar geregistreerd staan.

Benieuwd of jou site ook gekopieerd is?

Mijn site is, als ik de berichten mag geloven, waarschijnlijk ergens in januari dit jaar al gekopieerd. Nu ben ik enorm blij dat ik hier alsnog achter ben gekomen, maar soms kan je er maar beter vroeg genoeg bij zijn. Ben jij ook benieuwd of jou blog een van de vele gedupeerde is? Dan zal je een stuk tekst van jou blog in de Google zoekbalk kunnen plaatsen om te zien of er hits zijn. Ook kunnen sites als Copyscape en siteliner.com jou hier snel en grondig bij helpen. Meer informatie vind je op Travelnext.

Wat nu?

Eerst kreeg ik nog de reacties dat het enigszins een mooi compliment is dat iemand jou werk als voorbeeld gebruikt. Maar nu ik lees dat ik zo’n beetje 900ste hands ben voel ik mij toch minder gevleid, dit is erger dan tweede keus of het vijfde wiel aan de wagen zijn. En ben ik vooral boos dat dit mij een hoop kostbare energie kost en gaat kosten die ik had kunnen gebruiken voor het maken van nieuwe foto’s en artikelen.

Graag had ik een spannend artikel geschreven met de ultieme tips om een copycat de das om te doen. Wie weet komt die wijsheid nog tot mij en kan ik jullie binnenkort verblijden met een handleiding voor het uitroeien, ontmaskeren en aanpakken van copycats. Voor nu hoop ik dat mijn eerste acties mij dichterbij kunnen brengen. Leefden wij in Amerika dan had ik deze persoon waarschijnlijk helemaal leeg kunnen melken en hoefde ik geen dag in mijn leven meer te werken. Maar aangezien wij in Nederland leven, het hosting adres mij via Zweden naar India stuurt en ik ondertussen alweer 10 grijze haren rijker ben, ga ik de geldbubbel even lekprikken en mij focussen op wat ik het liefste doe. Bloggen en het creëren van nieuwe content, want wat een copycat tegen heeft, is dat hij altijd één stap achter loopt.

Edit: Inmiddels is rond 10.00 uur vanmorgen de nep site offline gehaald. Ik ben onwijs blij, opgelucht en verrast dat dit al zo snel is gebeurd! Van de bedrijven die ik heb benaderd (en waar wij in de mails flink wat druk op hebben gezet -want tijd = geld-) heb ik geen mail terug gekregen, maar ergens hoop ik wel dat dit een positieve invloed heeft gehad. Zeker omdat zij hun bedrijf niet willen koppelen aan oplichters. 

Edit edit: Om 11:00 uur was de site weer live.  Ik heb iets te vroeg gejuicht waarschijnlijk. Word vervolgd! 

Heeft iemand van jullie toevallig de ultieme copycat kill tip voor mij?

liefslinda2Bloglovin' button


 

Delen:

24 Reacties

 1. 24 juni 2015 / 23:21

  Ach jeetje 🙁 Ik lees dit soort berichten de laatste tijd veel te vaak, wat erg dat het er zo aan toe gaat en dat jou het ook moet overkomen! Hopelijk kun je snel tot een oplossing komen. 900 blogs is trouwens wel veel, ik begin me zelf ook een beetje zorgen te maken nu..

  Maar wat ik me afvraag; waarom zouden die mensen relatief kleine blogs gaan kopieren? Hiermee bedoel ik ABSOLUUT niet dat jouw blog het kwalitatief niet waard is hoor, dat zeker niet. Maar meer in de zin van; zou het vanuit de hacker zijn oogpunt niet veel meer ‘nut’ hebben om grote namen als Beautylab, Makeup Alley etcetera over te nemen?

 2. 24 juni 2015 / 21:20

  Zou het kunnen dat het ze om de inkomsten uit advertenties te doen is. Als jouw blog veel mensen trekt die ook weer vaak op advertenties klikken….kan het dan zijn dat ze dat stukje als het ware hacken en op die manier inkomsten voor henzelf genereren?

 3. 24 juni 2015 / 20:15

  Ah wat vreselijk Linda! Dit wil geen enkele blogger meemaken.. Hopelijk wordt deze copycat snel offline gehaald! Kan niet begrijpen dat iemand dit zou willen doen…

 4. Myrthe
  24 juni 2015 / 17:55

  ook dit is veranderd in de disclaimer, dan heb je iig al een emailadres die je misschien kunt melden?

  Lijkt het jou leuk om met About Personal Life Style samen te werken?
  Neem dan vrijblijvend contact op via de mail: info@aboutpersonallifestyle.com

  Bekijk hier het overzicht van alle samenwerkingen.

  Voor feedback, overige vragen en verzoekjes:

  • Linda
   Auteur
   24 juni 2015 / 17:58

   Hele goede tip inderdaad, maar het mailadres werkt niet zover ik het probeer vanuit het contactformulier. Ik zal nog eens los een mail proberen te sturen! Thanks!

 5. 24 juni 2015 / 17:03

  Echt shit om te horen lijkt me 🙁 Waarom doen mensen zoeits?! Hopelijk is het snel gefixt. Dit is niet leuk!

 6. 24 juni 2015 / 16:08

  Verschrikkelijk.. Gewoon alles gekopieerd.. Blegh.. Hoop echt dat je hier iets tegen kan doen.

 7. 24 juni 2015 / 14:51

  Wat raar! En wat schiet dat persoon hier mee op? Maar goed, ik hoop dat je het kan oplossen. Dit kan natuurlijk niet!

 8. 24 juni 2015 / 13:27

  Wat ik zie is dat alle comments exact overgenomen zijn en dat de comments die jij hebt gezet ook overgenomen zijn. Ik denk toch net zoals iemand hier beschreef dat het misschien gaat om een ‘robot’ en geen persoon…… Want hoe kan je exact dezelfde comments op een site krijgen van dezelfde mensen?! Dat is ook heel erg bizar. Ik vind het zo vervelend voor je mop, ik wou dat ik die site kon verwijderen

 9. 24 juni 2015 / 13:18

  ik vind het echt ontzettend kut voor je alle bloggers jij , ik iedereen met een blog steekt er zo onwijs veel tijd in en het is gewoon jammer om te zien dat iemand elke grote blog kopieert en iemand daar de dupe van wordt. Wel heel lief dat iemand anders jou erop attendeerde. Hopelijk wordt er snel iets aan gedaan <3

 10. 24 juni 2015 / 11:08

  Oef, wat fijn dat de copycat de site offline heeft gehaald! Jeetje, je bent de eerste waarvan ik lees dat dit zo is gebeurd! Toch raar dat het zo vaak al gebeurd is dan. Maar ik ben super blij voor je, dat het nu allemaal afgelopen is, pfff dat moest schrikken zijn

  • Linda
   Auteur
   24 juni 2015 / 11:22

   Hi Maaike, ik heb echt te vroeg een vreugdedansje gedaan, het hele zooitje is weer live…

 11. 24 juni 2015 / 10:45

  Jeetje wat heftig! Ik had net even op die site gekeken via de link en het ziet er echt precies hetzelfde als jou eruit.. Ik weet dat er een wordpress plug-in is waarbij je niks kan kopiëren, dus geen teksten en ook geen foto’s kan opslaan, die kan je weliswaar met een print screen opslaan maar dat maakt het wel moeilijker om een hele website of artikel na te maken. De naam van de plug-in weet ik even zo snel niet want zelf gebruik ik geen plug-ins. Even googelen dus. Ik hoop dat je nu iig geen last meer hebt van copycats! 🙁

  • Linda
   Auteur
   24 juni 2015 / 11:22

   Dank je wel voor de tip meis, daar ga ik even achteraan!

 12. Linda
  24 juni 2015 / 09:49

  Tandjes wat bizar dit, ik wist niet eens dat het bestond… 🙁 Inmiddels is de site offline, dus dat is een goed teken. Maar ja, wie zegt dat ze niet elders gewoon weer opnieuw gestart zijn…? Via tineye kan je zoeken op je foto’s. Ook via google – afbeeldingen overigens. Kijken waar ze nog meer gebruikt zijn! Succes, niet leuk dit…

  • Linda
   Auteur
   24 juni 2015 / 10:04

   Ik zit met verbazing te kijken dat hij na alle inspanning van gisteravond al offline is gehaald. Heel erg fijn! En dank je wel voor het doorgeven.

   Ik heb de tekst al gecontroleerd of deze nog op een andere site terug komt, de tip van de foto’s is een hele goeie, dank je wel, zeker omdat de foto’s op de nep site ook een verkeerder naam dragen..

   Heel erg bedankt!

 13. 24 juni 2015 / 09:22

  Lieverd, ik denk dat jij last hebt van een robot of iets, maar dat het geen echt persoon is die jou blog kopieert.. Zou dit kunnen? Zo vervelend 🙁

  • Linda
   Auteur
   24 juni 2015 / 10:05

   Ik heb geen flauw idee! Er word gesproken over een ‘bot’ maar ik heb geen flauw idee wat dat eigenlijk is haha 😉

 14. 24 juni 2015 / 08:02

  Wat heftig Linda. Ik wist helemaal niet dat dit zo speelde.. Ik schrik hier echt van. Hopelijk wordt jouw copycat snel aangepakt want dit kan echt niet!

 15. 24 juni 2015 / 07:29

  Het heeft mij ook best beziggehouden lin, ik hoop dat er iets tegen te doen is!

 16. 24 juni 2015 / 07:15

  Wat ongelofelijk bizar! Waar slaat zoiets op en wat heeft iemand er aan? Zo vervelend voor je.
  Wel heel bizar dat het eerste artikel daar dus nu jouw artikel over de copycat is..
  Sterkte!

 17. 24 juni 2015 / 06:56

  Oh nee, wat bizar! Wat voor lol beleef je hier nou aan? Het hele idee van bloggen is toch zelf je stukjes schrijven? Ik snap het gewoon niet. Ik heb gekeken op de site en het is echt 99% hetzelfde. Ik heb helaas geen tips voor. Geen verstand van dit soort dingen, maar ik vind het in en in triest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Ouzoud Marokko road trip dag trip marrakech tourist waterval watervallen aap wilde apen lifestyle by linda
Magische road trip naar Ouzoud | Marokko

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het binnenland van Marokko eruit ziet? Ouzoud is een plaatsje zo'n 150 kilometer boven...

Sluiten